Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Η Bibliotheca Philosophica Hermetica στο Άμστερνταμ που ενέπνευσε τον Νταν Μπράουν


Μια εντυπωσιακή συλλογή σπάνιων βιβλίων για τον αρχαίο μυστικισμό



Η συλλογή περιλαμβάνει σχεδόν 25.000 τυπωμένα έγγραφα -4.500 απ' αυτά είναι τυπωμένα πριν τα 1800- πολλά από τα οποία είναι πρώτες πρώιμες εκδόσεις. Η βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1984 από τον Joost R. Ritman, ο οποίος οδηγήθηκε σ' αυτή την κίνηση από το πάθος του για τον πνευματισμό.

Η βασική εστίαση της συλλογής είναι η παράδοση του Ερμητισμού (ένα μεταφυσικό σύστημα και ένα σώμα συστηματοποιημένων μαγικών, μαντικών, αστρολογικών και αλχημικών πρακτικών, το οποίο ανάγεται στις απόκρυφες διδασκαλίες του μυθολογικού Ερμή του Τρισμέγιστου, μίας θεότητας που αποτελούσε συγχώνευση του ελληνικού Ερμή με τη σεληνιακή αιγυπτιακή θεότητα Θωθ. Αποτέλεσε δημιούργημα των κατώτερων τάξεων της κατεχόμενης Αιγύπτου κατά την ύστερη ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή και αποτελεί τυπικό δείγμα του σύντονου συγκρητισμού των χρόνων εκείνων) και ειδικότερα στον χριστιανικό Ερμητισμό. Αλλά μπορεί κανείς να βρει και τόμους για τους Ροδόσταυρους, την αλχημεία, την Γνώσις, τον εσωτερικισμό και σχετικές θρησκείες όπως ο Σουφισμός, η Καμπάλα, η ανθρωποσοφία, ο Ελευθεροτεκτινισμός κ.ά.. Ανάμεσα στα διάφορα κείμενα της βιβλιοθήκης μπορεί κανείς να βρει το Corpus Hermeticum, την πρώτη εικονογραφημένη έκδοση της Θείας Κωμωδίας του Δάντη, που εκδόθηκε το 1471, και το De Officiis (Περί καθηκόντων) του Κικέρων από το 1465.

Η έκδοση του Corpus Hermeticum που διαθέτει η συλλογή - πηγή

Ο Νταν Μπράουν, ο συγγραφέας των Ψηφιακό Οχυρό, Κώδικας Ντα Βίντσι, Χαμένο Σύμβολο, Inferno κ.ά., άντλησε έμπνευση από τα κείμενα της Βιβλιοθήκης Ritman, όπως είναι ευρέως γνωστή, και χρησιμοποίησε τη συλλογή της για έρευνα για μερικά από τα μυθιστορήματά του. Ο ίδιος, βρήκε τόσο πολύτιμη τη συλλογή της που δώρισε πάνω από 300.000 δολάρια για να βοηθήσει στην ψηφιοποίηση και διατήρησή της, ο πυρήνας της οποίας αναμένεται να είναι διαθέσιμος στο διαδίκτυο την άνοιξη του 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου