Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Ένα τεράστιο, steampunk ρολόι στο Τόκιο


Το επισήμως επονομαζόμενο "NI-Tele Really BIG Clock", τέσσερις ή πέντε φορές την ημέρα γυρίζει, χορεύει, κάνει σβούρες και κρότους. Και, εννοείται, λέει την ώρα.




Το τεράστιο ρολόι βρίσκεται στον τομέα Shiodome του Τόκιο, στον πύργο Nittele (τα κεντρικά της Nippon Television). Σχεδιάστηκε από τον Χαγιάο Μιγιαζάκι (Hayao Miyazaki), σκηνοθέτη και συνιδρυτή της Studio Ghibli.


Το ρολόι είναι τεράστιο: έχουν χρησιμοποιηθεί πάνω από 20 τόνοι χαλκού και χάλυβα, είναι τριώροφο και έχει πλάτος 60 πόδια. Εκτός από το να δείχνει την ώρα, υπάρχουν πάνω από 30 μηχανικές βινιέτες σε καθορισμένες ώρες, μεταξύ των οποίων κανόνια, δυο σιδεράδες, ένας τροχός, μια τσαγιέρα και δύο κωδωνοκρούστες. Όλα αυτά κινούνται σαν σε μπαλέτο, θυμίζοντας ένα ρολόι κούκου ή παρόμοια παιχνίδια του 19ου αιώνα.


Το ρολόι αποκτά ζωή τέσσερις φορές από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή, ενώ δίνει μια επιπλέον παράσταση τα Σάββατα και τις Κυριακές. Κάθε παράσταση αρχίζει περίπου τέσσερα λεπτά πριν από την καθορισμένη ώρα και είναι ορατή από πολλά διαφορετικά σημεία γύρω από τον πύργο της Nippon Television.


Το steampunk ρολόι του Μιγιαζάκι είναι γεμάτο λεπτομέρειες!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου