Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Εκεί που ζύγιζαν τις μάγισσες για να δουν αν όντως ήταν μάγισσες


Οι γιγαντιαίες ζυγαριές αυτού του μουσείου μπορούν ακόμη και σήμερα να πουν αν κάποια είναι νύφη του διαβόλου, μόνο και μόνο από το βάρος της



Δείτε ακόμη:
10 διαβόητες μάγισσες
Γιατί οι μάγισσες καβαλάνε σκούπες;
Ένα χειρόγραφο εγχειρίδιο οδηγιών για το κυνήγι μαγισσών στη μεγαλύτερη συλλογή γι' αυτές
Η ινδική πρωτεύουσα της μαύρης μαγείας

Στη μικρή ολλανδική πόλη Oudewater, κοντά στην Ουτρέχτη, υπάρχει ένα μέρος που δε μοιάζει με κανένα άλλο ανάλογο του στην Ολλανδία. Είναι γνωστό κυρίως επειδή εκεί ζύγιζαν τις μάγισσες.


Κατά τον Μεσαίωνα υπήρχαν μέρη τα οποία χρησιμοποιούνταν για να ζυγίζει ο κόσμος τις καλλιέργειες και τα ζώα του. Βρισκόταν συνήθως σε κάποια κεντρική τοποθεσία για να είναι εύκολα προσβάσιμο από όλους. Ήταν δημόσια κτίρια και χρησιμοποιήθηκαν και για την επιβολή φόρων στα εμπορεύματα.

Καθώς όμως το κυνήγι μαγισσών έγινε υστερία, αυτά τα κτίρια έγιναν τα τέλεια μέρη για να υποβάλλονται κατηγορίες. Ο κόσμος πίστευε ότι οι μάγισσες ήταν πολύ ελαφριές -για να επιπλέουν στο νερό- και η πιο απλή δοκιμασία στην οποία μπορούσαν να τις θέσουν ήταν να βάλουν κάποια άτυχη στη ζυγαριά, να την ζυγίσουν και να δουν τα αποτελέσματα. Πολλές τέτοιες δοκιμασίες ήταν στημένες και αμέτρητες αθώες γυναίκες κάηκαν ή πνίγηκαν εξαιτίας αυτής της προληπτικής εξέτασης.


Το κτίριο όμως στην Oudewater ήταν λίγο διαφορετικό, καθώς λέγεται ότι είχε εγκριθεί από τον αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Κάρολο Ε' -από το 1519, ενώ ως το 1516 είναι γνωστός ως Κάρολος Α' βασιλιάς της Ισπανίας- μόνο για δίκαιες δοκιμασίες. Χάρη σ' αυτό λοιπόν, κανείς δεν κάηκε στην πυρά λόγω του βάρους του.

Το κτίριο χτίστηκε το 1482 και τα βάρη για τις μάγισσες άρχισαν να καταγράφονται σε κατάλογο τον 16ο αιώνα. Σήμερα το κτίριο είναι μουσείο -γνωστός ως Museum de Heksenwaag- αφιερωμένο στην ιστορία του τόπου. Οι επισκέπτες του μπορούν οι ίδιοι να ζυγιστούν και να παραλάβουν πιστοποιητικό που αποδεικνύει ότι δεν είναι μάγισσα ή μάγος.

2 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον...
    Αξίζει να το επισκεφθεί κανείς όχι μόνο για την ιστορία του μουσείου ή τις δοκιμασίες που υποβάλλονταν οι υποτιθέμενοι μάγοι/μάγισσες αλλά κυρίως για το πιστοποιητικό που δίνεται στο τέλος.
    Ελπίζω οι λιπόσαρκοι και αδύνατοι, να μην έχουν κάποιο "πρόβλημα" με τις αρχές κατά την έξοδό τους από το κτίριο.
    Τέλος κυρίες μου, εάν κάποιος σας χαρακτηρίσει μάγισσα με προσβλητικό τρόπο, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να του δείξετε την πιστοποίηση και να τον αφήσετε ενεό!
    Ωραίο άρθρο και πάλι, συνεχίστε την καλή δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως, φαίνεται πολύ ενδιαφέρον μέρος -όπως όλη η ιστορία των μαγισσών άλλωστε.
      Ευχαριστώ για τα καλά λόγια.

      Διαγραφή