Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Ένας μετεωρίτης και ένα ηφαίστειο που εκρήγνυται


Πρόσφατα, ο Ολλανδός φωτογράφος Tomas van der Weijden φωτογράφιζε στη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα και συνέλαβε τη φωτογραφία -που βλέπουμε πιο πάνω- ενός ηφαιστείου που εκρήγνυται και ενός μετεωρίτη να αντικατοπτρίζονται σε μια λίμνη.

Ο φωτογράφος ονόμασε την φωτογραφία "Volcano Magic" -και μάλλον, όχι άδικα.



Το ηφαίστειο είναι το ενεργό Κλουτσέφσκαγια Σόπκα στην ανατολική Ρωσία. Το ύψος του ηφαιστείου δεν είναι επακριβώς γνωστό, με την ύπαρξη διαφόρων τιμών, από τα 4.750 μέτρα μέχρι τα 4.835, όμως είναι το ψηλότερο βουνό στη χερσόνησο Καμτσάτκα και το ψηλότερο ηφαίστειο σε ολόκληρη την Ευρασία. Ο απότομος συμμετρικός ηφαιστειακός κώνος του Κλουτσεφσκόι απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τη Βερίγγειο θάλασσα. Η πρώτη έκρηξή του καταγράφηκε το 1697 και από τότε είναι σχεδόν συνεχώς ενεργό, όπως και πολλά γειτονικά του ηφαίστεια.

"Είχαμε κατασκηνώσει κοντά και κάναμε πεζοπορία στη μικρή λίμνη για να έχουμε καλύτερη θέα του ηφαιστείου. Ήμασταν πολύ τυχεροί με τις συνθήκες (και δεν αναφέρω μόνο τον μετεωρίτη, αλλά και τον καθαρό ουρανό και το ενεργό ηφαίστειο), μιας και είχαν περάσει χρόνια που ήταν ανενεργό το συγκεκριμένο ηφαίστειο", δήλωσε ο van der Weijden.

Τη δεύτερη νύχτα της φωτογράφησης της έκρηξης, καθώς ο ήλιος έδυε, μια λάμψη εμφανίστηκε στον ουρανό: ήταν ένας φωτεινός μετεωρίτης.

"Ευτυχώς τραβούσα με εκθέσεις των 15 δευτερολέπτων", δήλωσε. Φωτογράφιζε με μια Sony a7 II και φακό 16-35mm f/4 στα 35mm και ISO 640.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου