Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Το μουσείο των κρουασάν στο Πόζναν της Πολωνίας


Το παραδοσιακό πολωνικό κρουασάν, το "rogale świętomarcińskie" όπως είναι στα πολωνικά, διπλωμένο 81 φορές σε σχήμα πετάλου, είναι προστατευόμενη πολιτιστική απόλαυση.



Κρουασάν του Αγίου Μαρτίνου - πηγή

Η αλμυρή αλλά γλυκιά λιχουδιά αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.). Η προστατευόμενη συνταγή και η παράδοσή του, συνδέεται με τον Άγιο Μαρτίνο που έχει γίνει βασικό στοιχείο του διαιτολογίου των κατοίκων της πολωνικής πόλης Πόζναν -ιδιαίτερα κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Αγίου Μαρτίνου.

Η παράδοση ξεκίνησε το 1891, όταν ένας νεαρός ιερέας της εκκλησίας του Αγίου Μαρτίνου στο Πόζναν, ο John Lewicki, μιλούσε στο ποίμνιό του και τους έλεγε να βρουν τρόπους ώστε να βοηθήσουν τους φτωχούς στους κρύους μήνες του χειμώνα. Μετά το κήρυγμά του, ένας νεαρός ζαχαροπλάστης σε ένα κοντινό αρτοποιείο είδε ένα άλογο να χάνει το πέταλό του και θυμήθηκε το μύθο του Αγίου Μαρτίνου. Έτσι, εμπνεύστηκε να δημιουργήσει ένα κρουασάν σε σχήμα πέταλου και να το δώσει στους φτωχούς. Γέμισε τη ζύμη με πάστα αμυγδάλου και σπόρους παπαρούνας και άρχισε να τα μοιράζει στους επαίτες.


Αυτή η φιλανθρωπία συνεχίστηκε και έγινε σπουδαίο γεγονός στην ιστορία της πόλης. Στις 11 Νοεμβρίου κάθε χρόνου, την ημέρα του Αγίου Μαρτίνου, στην ετήσια παρέλαση της ημέρας, η πόλη καταναλώνει 700.000 κρουασάν.

Τα πολωνικά κρουασάν είναι διαφορετικά από τα γνωστά γαλλικά. Διπλώνονται 81 φορές στο σχήμα ενός πέταλου αλόγου. Σε κάθε δίπλωμα τοποθετείται κρέμα, που κατασκευάζεται από σπόρους παπαρούνας με καρύδια, σταφίδες, αμύγδαλα, ζάχαρη και βούτυρο. Μετά το ψήσιμο, το κρουασάν περιχέεται με πολύ γλάσο και πασπαλίζεται με περισσότερα καρύδια και ζάχαρη. Το καθένα απ' αυτά πρέπει να ζυγίζει μεταξύ 150-250 γραμμαρίων.


Το μουσείο είναι ένα από τα νεότερα της περιοχής και βρίσκεται σε ένα πρόσφατα ανακαινισμένο αναγεννησιακό σπίτι. Εκτός από μουσείο όμως, είναι και αρτοποιείο, καθώς οι επισκέπτες συμμετέχουν στη διαδικασία του ψησίματος και μαθαίνουν για την ιστορία του Αγίου Μαρτίνου του Πόζναν και τα διάσημα κρουασάν. Στο τέλος, ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει νόστιμα κεράσματα και λαμβάνει ένα πιστοποιητικό που του δίνει το δικαίωμα να ψήνει τα προστατευόμενα κρουασάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου