Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να ανακαλυφτούν

Ο Θησαυρός της Βιγιένα (Tesoro de Villena), ο δεύτερος πιο σημαντικός προϊστορικός θησαυρός από χρυσάφι της Ευρώπης - πηγή

Οι θαμμένοι θησαυροί είναι συνήθως πράγματα της φαντασίας, που εμφανίζονται μόνο σε πειρατικές ιστορίες και θρύλους της περιπέτειας. Αλλά πολλοί θησαυροί δεν είναι απλή φαντασία...



Για παράδειγμα, ο πρώην αρχαιολόγος και έμπορος έργων τέχνης Forrest Fenn έκρυψε ένα σεντούκι με θησαυρό στα Βραχώδη Όρη. Ο Fenn έκρυψε το μπαούλο στη μέση της Μεγάλης Ύφεσης ώστε να πείσει τους ανθρώπους να βγουν στη φύση.

Μάλιστα, δημοσίευσε ένα μυστηριώδες ποίημα, γεμάτο ενδείξεις, για να προσελκύσει επίδοξους κυνηγούς θησαυρών:

As I have gone alone in there
And with my treasures bold,
I can keep my secret where,
And hint of riches new and old.

Begin it where warm waters halt
And take it in the canyon down,
Not far, but too far to walk.
Put in below the home of Brown.

From there it's no place for the meek,
The end is ever drawing nigh;
There'll be no paddle up your creek,
Just heavy loads and water high.

If you've been wise and found the blaze,
Look quickly down, your quest to cease,
But tarry scant with marvel gaze,
Just take the chest and go in peace.

So why is it that I must go
And leave my trove for all to seek?
The answers I already know,
I've done it tired, and now I'm weak.

So hear me all and listen good,
Your effort will be worth the cold.
If you are brave and in the wood
I give you title to the gold.

Ομοίως, έχει επιβεβαιωθεί ότι οι Ναζί βύθισαν κιβώτια στη λίμνη Töplitz στις Αυστριακές Άλπεις τους τελευταίους μήνες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου -πολλά απ' αυτά έχουν ήδη βρεθεί και περιείχαν πολλά πυρομαχικά και έγγραφα παρά χρυσό και πλούτη. Αν και κάποιοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει τίποτα να βρεθεί, πιθανότατα κάποιοι δεν θα σταματήσουν να ψάχνουν.

Οι ειδικοί είναι σχεδόν σίγουροι για τον χαμένο θησαυρό στο Money Pit του Oka island, ανοικτά των ακτών της Νέα Σκωτία στον Καναδά. Κάποιοι έφηβοι ανακάλυψαν το λάκκο το 1795 και -μιας και η πειρατεία ανθούσε εκείνη την εποχή- υποπτεύτηκαν ότι εκεί θα μπορούσε να βρίσκεται κάποιος χαμένος θησαυρός. Οι νέοι δεν βρήκαν τίποτα, αλλά μοναχικοί κυνηγοί θησαυρών και εταιρείες που ψάχνουν θησαυρούς δοκιμάζουν την τύχη τους μέχρι και σήμερα.

Αναπαράσταση σχεδίας των Μουίσκα στο Μουσείο Χρυσού στην Μπογκοτά της Κολομβίας - πηγή

Από την άλλη, έχουν ανακτηθεί πολλοί θησαυροί στη λίμνη Γκουαταβίτα (Guatavita) στην Κολομβία. Πιστεύεται ότι εκεί, ο νέος ηγέτης της φυλής Μουίσκα (Muisca, από την οποία προέρχεται και ο μύθος του Ελ Ντοράντο), συνήθως ανιψιός του πρώην βασιλιά, υποβαλλόταν σε μια μακρά ιεροτελεστία ενθρόνισης, που κορυφωνόταν πάνω σε μια σχεδία, σε μια ιερή λίμνη, όπως η Γκουαταβίτα. Έγδυναν τον διάδοχο και κάλυπταν το σώμα του με λάσπη και χρυσόσκονη. Περιστοιχισμένος από τους τέσσερις αρχιερείς, που ήταν στολισμένοι με φτερά, χρυσά στέμματα και στολίδια, ο ηγέτης, γυμνός αλλά λουσμένος με χρυσόσκονη, προσέφερε σμαράγδια και άλλα πολύτιμα αντικείμενα στους θεούς, ρίχνοντάς τα στη λίμνη. Οι όχθες της κυκλικής λίμνης ήταν γεμάτες με θεατές, που φορούσαν ακριβά ρούχα και έπαιζαν μουσικά όργανα γύρω από φωτιές. Όταν η σχεδία έφτανε ακριβώς στο κέντρο της λίμνης, ο αρχιερέας σήκωνε μια σημαία για να κάνει σιωπή το πλήθος. Εκείνη τη στιγμή, το πλήθος ορκιζόταν υπακοή στον Χρυσό ηγέτη, επευφημώντας τον από τις όχθες της λίμνης. Πολλοί από αυτούς τους θησαυρούς βρίσκονται στο Χρυσό Μουσείο στην Μπογκοτά και οι υπόλοιποι είναι κάπως δύσκολο να βρεθούν μιας και η κυβέρνηση της Κολομβίας έχει απαγορεύσει την κολύμβηση στη λίμνη.

Δείτε κι άλλους κρυμμένους θησαυρούς στα βίντεο.

10 μυστηριώδεις κρυμμένοι θησαυροί




5 κρυμμένοι θησαυροί που μόνο φανταστικοί δεν είναι



1. Εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερα από 3 εκατομμύρια ναυάγια στον πυθμένα του ωκεανού. (0:07)
2. Το Oak Island Money Pit είναι γνωστή μέρος με θαμμένο θησαυρό, αλλά είναι πολύ δύσκολο να φτάσει κανείς εκεί. (3:12)
3. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ναζί συγκέντρωσαν μερικούς από τους μεγαλύτερους θησαυρούς που είχε δει ποτέ ο κόσμος. (6:07)


Το Oak Island Money Pit και άλλοι μυστηριώδεις θησαυροί



από: curiosity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου