Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Ένας χάρτης με τραγούδια αντί για τοπωνύμια


Ο "World Song Map" έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει φανταστικά ταξίδια. Μπορεί να φαίνεται με ένα κλασικό Μερκατορικό χάρτη, αλλά τα ονόματα των πόλεων έχουν αντικατασταθεί από τραγούδια.





Ο χάρτης είναι δημιουργία του Dorothy, του λονδρέζικου studio που πρόσφατα είχε παρουσιάσει το "Alternative Love Blueprint-A History of Alternative Music" (σας το είχα παρουσιάσει εδώ). Ο χάρτης βγαίνει σε δύο εκδόσεις: μια παραδοσιακή με παστέλ χρώματα (εικόνα στην αρχική, εδώ σε μεγαλύτερη ανάλυση) και μια ειδική, μπλε και κίτρινη έκδοση, για τους λάτρεις του vintage.


Στον χάρτη λοιπόν, αντί να αναγράφεται ΗΠΑ, υπάρχει το τραγούδι του Μπρους Σπρίνγκστιν "Born in the USA", αντί του Λονδίνο αναγράφεται το "London Calling" των Clash, αντί για Ρωσία είναι το "Back In The USSR" των Beatles, αντί του Μεξικό είναι το "Down in Mexico" των Coasters, κ.ά. Υπάρχουν όμως και περιγραφές, όπως το "River Deep" του Άικ και της Τίνα Τέρνερ, που ηχογραφήθηκε στο Λος Άντζελες, αλλά και μερικά νοήματα -για την υπερθέρμανση του πλανήτη, η θάλασσα στον Βόρειο Πόλο ονομάζεται "Losing My Edge" των LCD Soundsystem, το "Isolation" των Joy Division είναι η Βόρεια Κορέα, κ.ά. Συνολικά, ο χάρτης περιλαμβάνει 1.200 τίτλους τραγουδιών και περίπου 200 αναφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου