Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Ένας περίπλοκος χάρτης της Εναλλακτικής Μουσικής Ιστορίας


Το "Alternative Love Blueprint" καταγράφει την Ιστορία της εναλλακτικής ροκ μουσικής, από την punk μέχρι το krautrock



Ξεκίνησε με τους Sex Pistols. Ειδικότερα, με την εμφάνιση των Sex Pistols στις 4 Ιουνίου του 1976 στο Lesser Free Trade Hall στο Μάντσεστερ της Αγγλίας. Η συναυλία πλέον κατατάσσεται ανάμεσα στις πλέον σημαντικές όλων των εποχών -μαζί με το Woodstock. Αλλά το κοινό, και όχι η μπάντα, την έκαναν διάσημη. Περίπου 30 ή 40 άτομα συγκεντρώθηκαν (αν και αργότερα, χιλιάδες έχουν ισχυριστεί ότι την παρακολούθησαν) και υπάρχει η φήμη ότι ανάμεσα σε αυτούς τους λίγους ήταν άτομα που αργότερα ξεκίνησαν μπάντες όπως οι The Smiths και Joy Division.

Οι φήμες έφταναν για τους σχεδιαστές της αφίσας -το Λονδρέζικο studio Dorothy- με τίτλο "Alternative Love Blueprint—A History of Alternative Music". Η αφίσα αρχίζει με τους Sex Pistols -όπως και η πανκ ροκ. Και από εκεί και πέρα, η ιστορία της εναλλακτικής ροκ μουσικής είναι σαν κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι.

Για την οργάνωση των συνδέσεων που εμφανίζονται στην αφίσα, οι σχεδιαστές της, βασίστηκαν σε έναν πίνακα κυκλωμάτων ενός τρανζίστορ. Για συμβολικούς λόγους, χρησιμοποιήθηκε το Regency TR-1, το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο τρανζίστορ που βγήκε το 1954, τη χρονιά που ο Bill Haley & His Comets ηχογράφησαν το "Rock around the clock".

Εξερευνήστε την πιο ενδελεχώς εδώ (τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού σε όποιο σημείο θέλετε πάνω στο χάρτη και περιμένετε να φορτώσει το zoom in).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου