Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Το ακροβατικό που χρειάστηκε ώστε να πεισθεί ο κόσμος ότι οι ανελκυστήρες είναι ασφαλής

Ο Elisha Otis επιδεικνύει το σύστημά του, 1853 - πηγή

Πόσοι από εμάς χρησιμοποιούμε τους ανελκυστήρες καθημερινά; Πριν το 1854 όμως, ο κόσμος δεν εμπιστεύονταν να τους χρησιμοποιήσει και τους θεωρούσε παγίδες θανάτου -τα καλώδια έσπαζαν αρκετά συχνά.

Τότε, εμφανίστηκε ο μηχανικός Elisha Otis και η εφεύρεσή του, ο ασφαλής ανελκυστήρας. Χάρη στην έξυπνη μηχανική του, τα καλώδια έσπαζαν αλλά ο ανελκυστήρας παρέμενε ασφαλής.



Δείτε μια επίδειξη του πως δούλευε:



Ωστόσο, οι ανελκυστήρες είχαν στιγματιστεί και κανείς δεν ήταν πρόθυμος να τους χρησιμοποιήσει εκείνον του Otis. Οι πωλήσεις ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Ο Otis, για να δείξει στο κοινό ότι η εφεύρεσή του δούλευε, έστησε μια επίδειξη με ακροβάτες που θα άλλαζε τον τρόπο που χτίζουμε, δουλεύουμε και ζούμε.

Το 1854, κατασκεύασε ένα ασανσέρ 50 ποδών στην Exhibition of the Industry of All Nations στη Νέα Υόρκη και κάλεσε τον ίδιο τον Ρ.Τ. Barnum για να ξεσηκώνει το πλήθος. Ο Otis ανέβηκε με τον ανελκυστήρα όλη τη διαδρομή μέχρι την κορυφή και μετά έκοψε το καλώδιο στο οποίο ήταν δεμένο το κουβούκλιο. Το κοινό σοκαρισμένο, περίμενε να δει τον τραγικό θάνατο τον εφευρέτη. Αλλά όταν το σχοινί έσπασε, το ασανσέρ έπεσε μόνο μερικές ίντσες. "Όλα καλά", φώναξε στο πλήθος.

Ο Otis επανέλαβε την επίδειξη ξανά και ξανά για μήνες, αποδεικνύοντας σε χιλιάδες θεατές ότι ο ασφαλής ανελκυστήρας ήταν επιτέλους πραγματικότητα.

Σήμερα, υπάρχουν περίπου 2,5 εκατομμύρια ανελκυστήρες του σε λειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου