Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Ένα CD έχει διάρκεια ακριβώς 74 λεπτά και αυτό λόγω... Μπετόβεν


Ένα τυπικό CD μπορεί να περιέχει ήχο συνολικής διάρκειας 74 λεπτών, κάτι που ίσως φαίνεται παράξενο.

Η διάρκεια αποφασίστηκε από τη Sony και την Philips το 1980 και ο λόγος ήταν ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.



Αν και ο μεγάλος συνθέτης είχε πεθάνει πολύ πριν εμφανιστούν τα CD, η Ενάτη Συμφωνία του είχε μεγάλο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της -τότε- νέας τεχνολογίας. Αρκετά στελέχη και από τις δύο εταιρίες αποφάσισαν ότι ήταν σημαντικό το πρότυπο Compact Disc να μπορεί να περιέχει όλη την Ενάτη του Μπετόβεν, της οποίας η μεγαλύτερη καταγραφή είναι 74 λεπτά.

Η ιστορία
Όταν η Sony και η Philips διαπραγματεύονταν ένα ενιαίο βιομηχανικό πρότυπο για τον ήχο του compact disc το 1979 και το 1980, λέγεται ότι κάποιος ανάμεσα σε τέσσερα άτομα (ή κάποιος συνδυασμός αυτών), επέμενε ότι ένα CD θα πρέπει να χωράει όλη την Ενάτη. Εκείνοι οι τέσσερις ήταν η σύζυγος του προέδρου της Sony, Akio Morita, η οποία έθεσε σαν όριο την Ενάτη, ο αντιπρόεδρος της Sony, Norio Ohga (με σπουδές στο Ωδείο του Βερολίνου), η κυρία Ohga (επίσης αγαπημένη της συμφωνία) και ο μαέστρος Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, ο οποίος είχε καταγράψει για την θυγατρική της Philips, Polygram, και η οποία καταγραφή από τη Φιλαρμονική του Βερολίνου ήταν διάρκειας 66 λεπτών.

Μια περαιτέρω έρευνα για να βρουν τη μεγαλύτερη καταγραφή της Συμφωνίας, έφερε στο φως μια ηχογράφηση υπό τον Γερμανό μαέστρο και συνθέτη Βίλχελμ Φούρτβενγκλερ στο Φεστιβάλ του Μπαϊρόιτ το 1951. Εκείνη η καταγραφή είχε διάρκεια 74 λεπτά.

Αλλά ο Μπετόβεν δεν ήταν ο μόνος που συνέβαλε στην τυποποίηση των CD. Οι εμπορικές και τεχνικές πτυχές έπαιξαν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στον προσδιορισμό της διάρκειας του CD αντί για τον Μπετόβεν (και τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά σε άρθρο του wired).

Η ιστορία του Compact Disc




Ο James Russell και το Compact Disc



Ο Russell εφηύρε το CD στα 1960, αλλά έγινε δημοφιλές μετά από δεκαετίες.


Το πρώτο εμπορικό CD παράχθηκε στη Γερμανία



Τα γενέθλιά του είναι στις 17 Αυγούστου του 1982.


Πώς γίνονται τα CD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου