Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Jacuzzi Of Despair: μια θανάσιμη λίμνη μέσα στον Κόλπο του Μεξικό


Ακούει κανείς "τζακούζι" και έρχεται αυτομάτως στο μυαλό η εικόνα μιας θερμής, γεμάτη φυσαλίδες, χαλαρωτικής... πολυτέλειας. Δεν συμβαίνει όμως αυτό με το "Τζακούζι της Απελπισίας".



Το "τζακούζι της απελπισίας" με τοιχώματα που αποτελούνται από βαρίτη - φωτογραφία

Το Jacuzzi Of Despair είναι μια υποβρύχια, αλμυρή πισίνα στον Κόλπο του Μεξικού και δεν είναι κατάλληλη για διακοπές. Αντιθέτως, είναι μια τοξική απόθεση θαλασσινού νερού που σκοτώνει οτιδήποτε κολυμπά μέσα της.

Ο πρώτος χάρτης υψηλής ανάλυσης του τζακούζι. Η εικόνα δημιουργήθηκε από 2.000 φωτογραφίες που ελήφθησαν από ένα robosub - φωτογραφία

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν αυτή τη θανατηφόρα λίμνη στον πυθμένα του Κόλπου του Μεξικό τον Μάιο του 2016. Το "τζακούζι" έχει περιφέρεια περίπου 30 μέτρα, βάθος 4 μέτρα και βρίσκεται περίπου 1.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Το νερό στο υποβρύχιο περιβάλλον είναι πέντε φορές πιο αλμυρό από το θαλασσινό νερό στο γύρω περιβάλλον και είναι τόσο πυκνό που δεν αναμειγνύεται με το υπόλοιπο νερό. Η πυκνότητα του αλατιού που κάθεται στον πυθμένα δημιούργησε κάτι σαν τοξικό καζάνι με χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου μεθανίου και υδροθείου. Αν ακόμη δεν το έχετε καταλάβει, οτιδήποτε κολυμπά μέσα στο "τζακούζι της απελπισίας" -κυρίως καβούρια, αμφίποδα και όλο και κάποιο άτυχο ψάρι- σίγουρα θα πεθάνει.




Ο σχηματισμός μιας τέτοιας αλμυρής πισίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου