Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Αν ο ήλιος εκραγεί, θα έχουμε τόσο χρόνο όσο χρειαζόμαστε για να... ουρλιάξουμε

Ένα κατάλοιπο σουπερνόβα - πηγή

Και μετά η κατάσταση θα γίνει πολύ, πάρα πολύ ζεστή!



Ο Ήλιος κάποια στιγμή θα ανατιναχτεί. Και όταν συμβεί αυτό, η ζεστή, κίτρινη σφαίρα στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος θα γίνει ένας κρύος, κόκκινος γίγαντας. Θα καταβροχθίσει τον Ερμή, την Αφροδίτη και τη Γη. Ίσως και τον Άρη. Και όλο αυτό θα συμβεί γρήγορα. Τη μια στιγμή η Γη θα υπάρχει, και την επόμενη θα έχει χαθεί. Βέβαια, όλο αυτό, θα έχουμε και το χρόνο μας ώστε να υποφέρουμε...

Το φως που εκπέμπεται από τον Ήλιο χρειάζεται περίπου 8 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα για να φτάσει στον πλανήτη μας. Αν λοιπόν ο Ήλιος ξαφνικά εκραγεί, στην πραγματικότητα δε θα ξέρουν αν συνέβη κάτι τέτοιο για 8 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα -αν λάβουμε υπόψη ότι το φως από την έκρηξη θα ταξιδέψει με τη μέγιστη ταχύτητα του φωτός. Θάνατος και καταστροφή θα ακολουθήσει πολύ, πάρα πολύ σύντομα μετά από αυτό.

Όταν ο ήλιος ανατιναχτεί, δε θα σβήσει -όπως μια μικρή φλόγα σε ένα κερί- αλλά θα αποβάλλει μερικά πολύ επικίνδυνα υλικά. Όλη αυτή η ενέργεια -περίπου όση αν ανατιναχτούν οκτάκις εκατομμύρια (1027, ακόμη πιο κατανοητά 1 ακολουθούμενο από 27 μηδενικά) πυρηνικές κεφαλές- θα σκοτώσει σχεδόν αμέσως όλη την ζωή στη Γη. Οι πιθανότητες επιβίωσης θα είναι κάπου κοντά στο... μηδέν.

Ακόμα όμως κι αν η Γη -ως εκ θαύματος- επιζήσει και η ζωή βρει κάποιον τρόπο να συνεχιστεί χωρίς την ενέργεια του Ήλιου, η προκύπτουσα ακτινοβολία θα αποδεκατίσει τον πλανήτη. Ένα σουπερνόβα (υπερκαινοφανής αστέρας) σε απόσταση 30 χρόνια φωτός μακριά θα μπορούσε -πιθανότατα- να οδηγήσει σε καταστροφή του στρώματος του όζοντος και σε μαζικές εξαφανίσεις. Φανταστείτε λοιπόν ένα σουπερνόβα μόλις 8,3 λεπτά φωτός μακριά... Η έκρηξη θα εξατμίσει την επιφάνεια του πλανήτη που θα είναι στραμμένη στον Ήλιο, ενώ στην άλλη πλευρά θα αναπτυχθούν θερμοκρασίες 15 φορές θερμότερες από την επιφάνεια του Ήλιου τώρα. Ολόκληρος ο πλανήτης θα διαλυθεί πιθανώς μέσα σε λίγες ημέρες.

Οπότε, δεν την γλιτώνουμε...

Όμως, αν ο Ήλιος εκραγεί, η Γη δε θα έχει πλέον κάποιο ουράνιο σώμα για να περιστρέφεται γύρω του. Και αν το κέντρο πάψει να υφίσταται, η δίνη θα διευρυνθεί. Οπότε, η γενική εικόνα είναι ότι η Γη από πλανήτης θα γίνει διαστημόπλοιο και, τελικά, τίποτα μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Όλα αυτά όμως δε θα συμβούν άμεσα. Ο Ήλιος μας, μέχρι στιγμής, από τα 10 δισεκατομμύρια χρόνια αναμενόμενης ζωής του, έχει πορευτεί μόνο περίπου τα μισά. Δε πρόκειται δηλαδή να μετατραπεί σε σουπερνόβα αύριο.

από: inverse

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου