Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Πού είναι σήμερα τα μέλη της Οικογένειας Μάνσον; - Μέρος 5ο

Μέλης της Οικογένειας στο Spahn Ranch, 1970

Το 1969, η Οικογένεια Μάνσον είχε 100 μέλη. Τι συνέβη στα μέλη που συμμετείχαν στις περιβόητες δολοφονίες Τέιτ-Λαμπιάνκα μετά από τις δολοφονίες;



Το πρώτο, το δεύτερο, το τρίτο μέρος και το τέταρτο μέρος

48 χρόνια μετά από την οργάνωση μιας σειράς βίαιων δολοφονιών, πέθανε ο διαβόητος cult leader Τσαρλς Μάνσον. Όμως, το αίμα που άφησε πίσω του παραμένει ένας λεκές στην αμερικανική ιστορία.

Ο Μάνσον, πέρασε τα τελευταία 48 χρόνια της ζωής του -μέχρι τα 83 του- στην φυλακή επειδή διέταξε μέλη της κουλτούρας του, την Οικογένεια Μάνσον, να διαπράξουν δύο αιματηρές και βάναυσες δολοφονίες.

Στις 8 Αυγούστου του 1969, μέλη της Οικογένειας μπήκαν στο σπίτι της ηθοποιού Σάρον Τέιτ, της εγκύου συζύγου του Ρομάν Πολάνσκι, και την μαχαίρωσαν επανειλημμένα. Επίσης, δολοφονήθηκαν τέσσερις άλλοι, η κληρονόμος Abigail Folger, ο κομμωτής Jay Sebring, ο συγγραφέας Wojciech Frykowski και ο έφηβος φίλος του οικονόμου του σπιτιού, Steven Parent. Την επόμενη μέρα, μέλη της Οικογένειας δολοφόνησαν έναν ιδιοκτήτη επιχειρήσεων, τον Λένο Λαμπιάνκα, και την σύζυγό του, Ρόζμαρι. Οι δολοφονίες έγιναν ευρέως γνωστές και προκάλεσαν πανικό στον κόσμο. Ο Μάνσον και πολλά μέλη της κουλτούρας του καταδικάστηκαν σε θάνατο. Ωστόσο, όταν η Καλιφόρνια κατάργησε τη θανατική ποινή αργότερα, οι ποινές μετατράπηκαν σε ισόβια.

Αν και ο ίδιος ο Μάνσον έχει πεθάνει, οι περισσότεροι της Οικογένειας ζουν.

Τα πρώτα χρόνια της Οικογένειας


Λίγο μετά που ο Μάνσον πήγε με την -πρώτη- σύζυγό του Rosalie Jean Willis στην Καλιφόρνια, συνελήφθη για μικροεγκλήματα. Ενώ εκείνος ήταν στην φυλακή, η νεαρή σύζυγός του γέννησε τον πρώτο τους γιο, τον Charles Manson Jr και έφυγε με έναν άλλο άντρα.

Ο Μάνσον μπαινόβγαινε στην φυλακή για χρόνια και απέκτησε εμμονή με τη μουσική, και συγκεκριμένα με τους Beatles. Έμαθε να παίζει κιθάρα και μέσα σε έναν χρόνο έγραψε σχεδόν 90 τραγούδια. Το 1968 μελέτησε τους στίχους του τραγουδιού "Helter Skelter" των Beatles και από αυτό άντλησε τις πρόχειρες και άγριες φιλοσοφίες του.

Το 1967, μετά από ένα διάστημα στην φυλακή και πάλι, ο Μάνσον συνάντησε την 23χρονη Mary Brunner, με την οποία θα αποκτούσε ακόμη ένα παιδί, τον Valentine Michael Manson. Οι δυο τους έζησαν μαζί σε ένα διαμέρισμα στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Μάνσον, για να τα βγάζει πέρα, ως επί το πλείστον ζητιάνευε και έκλεβε. Ταυτόχρονα, έπειθε πολλές άλλες γυναίκες να μετακομίσουν μαζί τους. Αυτή ήταν η αρχή της Οικογένειας Μάνσον.

Για την ακρίβεια, τα πρώτα μέλη της Οικογένειας ήταν κυρίως γυναίκες. Ο Μάνσον φέρεται να είχε περίπου 18 γυναίκες, οι οποίες ζούσαν μαζί με την Brunner και τον ίδιο στο διαμέρισμά τους, μέχρι τη στιγμή που χώθηκε στην ζωή του ντράμερ των Beach Boys, Ντένις Ουίλσον. Ενώ ο Ουίλσον πήγαινε στο σπίτι του, πήρε από το δρόμο δύο γυναίκες που έκανα ωτοστόπ. Ήταν από τις πρώτες οπαδούς της Οικογένειας, η Πατρίσια Κρενουινκελ και μια ακόμη. Εκείνες του μίλησαν για έναν άνθρωπο, έναν μουσικό και μυστηριώδη γκουρού, κάποιον Τσάρλι, με τον οποίο ζούσαν. Ο Ουίλσον πήγε τις γυναίκες στο σπίτι του και όταν επέστρεψε, βρήκε εκεί τον Μάνσον. Μέσα σε μια νύχτα, ο χαρισματικός και υπνωτικός Μάνσον έπεισε τον Ουίλσον ότι το ταλέντο του ήταν πραγματικό.

Η Οικογένεια μεγαλώνει


Για μερικούς μήνες, ο Μάνσον και τα κορίτσια του έζησαν στο σπίτι του Ουίλσον, όπου έγραφε μουσική και κήρυττε το "ευαγγέλιο" του. Έπαιρναν ναρκωτικά, οι γυναίκες ήταν υπηρέτριες των Ουίλσον και Μάνσον και, παρόλο που ο Μάνσον μιλούσε κατά του υλισμού, η ομάδα ζούσε έναν ακριβό τρόπο ζωής -ειδικά όταν πολλές από αυτές κόλλησαν γονόρροια και χρειάστηκαν ιατροφαρμακευτική αγωγή αξίας 21.000 δολαρίων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Καθώς οι οπαδοί του εκστασιαζόντουσαν από αυτόν -και με τη χρήση LSD- και τον πλούτο του Ουίλσον, ο Μάνσον μιλούσε για τον εαυτό του κάτι σαν τον Χριστό και αποκαλούσε τον εαυτό του "Charles Willis Manson", το οποίο, όταν μιλούσε αργά, ακουγόταν "Charles's Will Is Man's Son" (Η επιθυμία του Τσαρλς είναι ο γιος του ανθρώπου).

Τελικά, άρχισαν προστριβές μεταξύ των δυο ανδρών. Αν και ο ντράμερ προσπάθησε να ενσωματώσει τη μουσική του Μάνσον στο συγκρότημά του, εκείνος δεν ήταν συνεργάσιμος και μάλιστα τράβηξε μαχαίρι σε έναν παραγωγό. Ο Ουίλσον ζήτησε από την Οικογένεια να φύγει.

Το 1968, η Οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Spahn Ranch, ένα παλιό σκηνικό ταινιών που ανήκε στον Τζορτζ Σπαν. Σε αντάλλαγμα για χειρωνακτική εργασία και σεξουαλική ικανοποίηση από τα κορίτσια του Μάνσον, ο Σπαν επέτρεψε στην Οικογένεια να μείνει στο ράντσο. Ο σχεδόν τυφλός, 80χρονος ιδιοκτήτης φέρεται να προτιμούσε τη Λινέτ Φρόμμι (Lynette "Squeaky" Fromme), η οποία τσίριζε κάθε φορά που την τσιμπούσε.

Εκείνη την εποχή, μπήκε στην Οικογένεια ο Τσαρλς "Τεξ" Ουάτσον ο οποίος, υπό τα ξόρκια του Μάνσον, έγινε το δεξί χέρι του αρχηγού και δολοφόνησε επτά άτομα στο όνομά του.

Στην ερημιά, ο Μάνσον ήταν σε θέση να υπνωτίσει περαιτέρω τους οπαδούς του.

Η Οικογένεια επεκτάθηκε γρήγορα. Εκτός από το Spahn Ranch, ο Μάνσον είχε οπαδούς σε ακόμη δυο αγροκτήματα στην Death Valley. Όταν τον Απρίλιο του 1968 δολοφονήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, ο Μάνσον ανέφερε ως αφορμή έναν επικείμενο φυλετικό πόλεμο. Ισχυρίστηκε ότι αυτό το είχαν προβλέψει οι Beatles και ότι το White Album απευθυνόταν στην Οικογένεια για να τους καθοδηγήσει. Η Οικογένεια άρχισε να προετοιμάζεται για το τέλος του κόσμου υπό την καθοδήγηση του Μάνσον. Όταν όμως ο πόλεμος δεν ξεκίνησε μόνος του, το 1969, ο Manson αποφάσισε ότι έπρεπε να κάνει η Οικογένειά του.

Οι δολοφονίες

Οι Leslie Van Houten, Susan Atkins και Patricia Krenwinkel, 1971

Ο Μάνσον έστειλε τα μέλη της Οικογένειας Μπόμπυ Μποσολίλ, Μέρι Μπρούνερ και Σούζαν Άτκινς στο σπίτι του δασκάλου μουσικής Γκάρι Χίνμαν, ο οποίος, κάποια στιγμή, είχε φίλους που ήταν μέλη της Οικογένειας. Όταν αυτός δεν συνεργάστηκε μαζί τους, όπως εκείνοι ήθελαν, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου και έγραψαν με το αίμα του "πολιτικό γουρούνι" στους τοίχους. Ο Μάνσον, για αυτό το φόνο, στοχοποίησε τους Μαύρους Πάνθηρες γράφοντας ένα πόδι με το αίμα του Χίνμαν στον τοίχο.

Δυο ημέρες μετά την ανακάλυψη του πτώματος του Χίνμαν, ο Μάνσον είπε στην Οικογένεια ότι, "Ήρθε η ώρα για το Helter Skelter".

Τη νύχτα της 8ης Αυγούστου του 1969, τα μέλη της Οικογένειας Άτκινς, Ουάτσον, Λίντα Κασάμπιαν και Κρενουινκελ μπήκαν στο πρώην σπίτι του παραγωγού μουσικής Τέρι Μέλχερ, που πλέον είχαν νοικιάσει η Τέιτ και ο Πολάνσκι. Τα όσα συνέβησαν στο σπίτι της 10050 Cielo Drive, έχουν ήδη αναφερθεί, είναι γνωστά και σόκαραν τον κόσμο.

Ο Μάνσον δεν ήταν ευχαριστημένος με το χάος και την καταστροφή στην 10050 Cielo Drive. Την επόμενη νύχτα, πήγε 6 μέλη της Οικογένειας, μεταξύ τους και η Λέσλι βαν Χούτεν, στο σπίτι του ιδιοκτήτη επιχειρήσεων Λένο Λαμπιάνκα και της συζύγου του Ρόζμαρι για να "τους δείξει πώς να το κάνουν". Και οι δολοφονίες των Λαμπιάνκα έχουν αναφερθεί ήδη και είναι γνωστές.

Εν τω μεταξύ, η Κασάμπιαν και η Άτκινς εστάλησαν να διαπράξουν ακόμη μια δολοφονία στην πόλη. Η Κασάμπιαν, για να μην χρειαστεί να δολοφονήσουν κανέναν, απέτυχε επίτηδες.

Όταν τις επόμενες ημέρες η αστυνομία διερεύνησε τις δολοφονίες των Tέιτ και Λαμπιάνκα, διαπίστωσαν ομοιότητες μεταξύ των δύο υποθέσεων. Σύντομα, ενημερώθηκαν και για τη δολοφονία του Χίνμαν, που τους έφερε στον Μποσολίλ και, τελικά σε ολόκληρη την Οικογένεια. Όμως πρώτα, μια τυχαία σύλληψη για κλοπή αυτοκινήτων θα τους έφερνε τον επικεφαλής.

Οι δίκες και οι καταδίκες

Αριστερά, η Patricia Krenwinkel με ένα X στο μέτωπό της

Ο Μάνσον βρέθηκε να κρύβεται κάτω από έναν νεροχύτη σε ένα από τα αγροκτήματα που χρησιμοποιούσε για τα κλεμμένα αυτοκίνητα. Εκείνη την εποχή, οι αξιωματικοί που τον συνέλαβαν δεν είχαν ιδέα ότι μόλις λίγες νύχτες πριν είχε διατάξει τις δολοφονίες.

Η Οικογένεια θα αντιμετώπιζε την δικαιοσύνη μόνο όταν η Σούζαν Άτκινς, που συνελήφθη για τη δολοφονία Χίνμαν, είπε στους συγκρατούμενούς της ότι είχε μαχαιρώσει την Τέιτ.

Τον Δεκέμβριο του 1969, η Κασάμπιαν, ο Ουάτσον και η Κρενουινκελ τέθηκαν υπό κράτηση, παρόλο που η Κασάμπιαν προσφέρθηκε να δώσει πληροφορίες σχετικά με τα εγκλήματα της Οικογένειας. Γι' αυτό της χορηγήθηκε ασυλία. Ήταν η κύρια μάρτυρας της εισαγγελίας. Ο Μάνσον, η Άτκινς και η Κρενουινκελ κατηγορήθηκαν για επτά δολοφονίας και για συνωμοσία. Η βαν Χούτεν κατηγορήθηκε για δύο δολοφονίες και για μια συνωμοσία.

Μέλη της Οικογένειες διαμαρτύρονται κατά της καταδίκης του Μάνσον, 1971

Παρόλο που αρχικά του δόθηκε άδεια να ενεργήσει ως δικηγόρος του, ο Μάνσον έχασε αυτό το δικαίωμα, λόγω της χαοτικής του συμπεριφοράς, πριν ακόμα ξεκινήσουν οι δίκες. Την πρώτη μέρα του δικαστηρίου, εμφανίστηκε με ένα Χ στο μέτωπό του, επειδή αισθάνθηκε ότι έπρεπε να "βγει από τον κόσμο". Τα περισσότερα από τα μέλη της Οικογένειας έκαναν το ίδιο πράγμα. Στην πραγματικότητα, η Οικογένεια κατάφερε να διαταράξει τις δίκες καθώς εμφανιζόταν συνεχώς έξω από το δικαστήριο, έκανε συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες, απειλούσαν μάρτυρες να καταθέτουν, ενώ κάποιοι από τους μάρτυρες ναρκώθηκαν ή τους έβαλαν φωτιά. Σε ένα σημείο της δίκης, ο Μάνσον όρμηξε στον δικαστή, ενώ τα μέλη της Οικογένειάς έψαλλαν στα λατινικά.

Τελικά, η δικαιοσύνη αποδόθηκε. Στις 19 Απριλίου του 1971, οι Κρενουινκελ, Άτκινς, βαν Χούτεν και Μάνσον καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Πού είναι σήμερα η Οικογένεια;

Το 1972, η Καλιφόρνια κατάργησε την θανατική ποινή, οπότε η ποινή των μελών της Οικογένειας μετατράπηκε σε ισόβια.

Το 2017, πέθανε ο πατριάρχης της Οικογένειας στα 83 του.

Η βαν Χούτεν, η οποία ήταν 19 ετών όταν καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τη συμμετοχή της στις δολοφονίες Λαμπιάνκα. Μέχρι το 2019, της έχουν αρνηθεί αναστολή 22 φορές και σήμερα είναι σε φυλακή της Καλιφόρνιας.

Η Κρενουινκελ παραμένει φυλακισμένη και είναι σήμερα η μεγαλύτερη σε ηλικία κρατούμενη στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Ήταν 21 ετών όταν συμμετείχε στις δολοφονίες Τέιτ-Λαμπιάνκα. Εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Της έχουν αρνηθεί αναστολή 14 φορές. Θα μπορεί να καταθέσει νέα αίτηση το 2021.

Η Άτκινς συμμετείχε στις δολοφονίες Τέιτ-Λαμπιάνκα και παραδέχτηκε ότι μαχαίρωσε την Τέιτ. Πέθανε στη φυλακή το 2009 από καρκίνο του εγκεφάλου. Ήταν η μεγαλύτερη σε ηλικία κρατούμενη στην Καλιφόρνια.

Ο Ουάτσον, σε μια περίεργη συστροφή της μοίρας, το 1981 χειροτονήθηκε ιερέας και τρέχει μια ιστοσελίδα χριστιανικής αναβίωσης, την "Abounding Love", με ηλεκτρονικά βιβλία και δοκίμια για την πίστη, τη συγχώρεση και τα εγκλήματα που διέπραξε ως μέλος της Οικογένειας. Του έχουν αρνηθεί αναστολή ποινής 17 φορές και είναι ακόμη στην φυλακή.

Ο Bruce Davis εκτίει δις ισόβια για τις δολοφονίες του Χίνμαν και του κασκαντέρ Ντόναλντ Σέι. Έχει κριθεί πολλές φορές κατάλληλος για αναστολή, αλλά ο δικαστής ποτέ δεν την έκανε δεκτή.

Ο Steve "Clem" Grogan, επίσης "Scramblehead", κατηγορήθηκε για την δολοφονία του κασκαντέρ Ντόναλντ Σέι. Μετά από 15 χρόνια φυλάκισης, μια ποινή που αρχικά ήταν θανατική ποινή, ο Grogan αποφυλακίστηκε με αναστολή το 1985, και αυτό αφού είπε στις αρχές που ήταν θαμμένο το σώμα του Σέι. Είναι το μοναδικό μέλος της Οικογένειας που είναι ελεύθερος με αναστολή από το 2019. Σήμερα είναι παντρεμένος με παιδιά και κάνει περιοδείες ως μουσικός.

Μαζί με τον Bruce Davis, ο Bobby Beausoleil καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Χίνμαν και εκτίει την ποινή του σε ιατρική φυλακή στην Καλιφόρνια. Τον Ιανουάριο του 2019, προτάθηκε για αναστολή, αλλά για 19η φορά, του αρνήθηκαν.

Η Lynette "Squeaky" Fromme καταδικάστηκε το 1975 για απόπειρα δολοφονίας, όταν απείλησε με όπλο στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ. Αρχικά, καταδικάστηκε σε ισόβια, αλλά αποφυλακίστηκε με αναστολή το 2009. Σύμφωνα με μια συνέντευξη, εξακολουθεί να είναι πολύ "ερωτευμένη" με τον Μάνσον. Ζει στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και σύμφωνα με πληροφορίες είναι μια "φιλική γειτόνισσα".

Η Catherine Share, γνωστή ως "Τσιγγάνα", κατηγορήθηκε ότι το 1971 είχε κλέψει 150 όπλα. Ήταν μέλος της ομάδας του Μάνσον που σχεδίαζε να κάνουν μια αεροπειρατεία σε επιβατικό αεροσκάφος, αλλά απέτυχε. Καταδικάστηκε για μικροεγκλήματα και αποφυλακίστηκε το 1975. Έχει εμφανιστεί στο "60 Minutes" της Αυστραλίας και έκανε έκκληση για την αποφυλάκιση των υπολοίπων μελών της Οικογένειας που είναι ακόμα φυλακισμένα.

Αν και δεν καταδικάστηκε ποτέ, το μέλος της Οικογένειας Paul Watkins, διαδραμάτισε βασικό ρόλο στο να πιάσουν όλους τους δολοφόνους. Έζησε μια ήσυχη ζωή και πέθανε από λευχαιμία το 1990.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου