Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Η γενέτειρα του Scrabble


Μια -κάπως παράξενη- πινακίδα δρόμου σηματοδοτεί τη γωνία όπου εφευρέθηκε το διάσημο παιχνίδι λέξεων.



80 χρόνια μετά την εφεύρεσή του, το κλασικό επιτραπέζιο παιχνίδι Scrabble παραμένει δημοφιλές όπως πάντα. Το μέρος των απαρχών του αγαπημένου παιχνιδιού λέξεων, σε ένα υπόγειο μιας εκκλησίας στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, τιμάται σήμερα με μια δημιουργική πινακίδα δρόμου στην οποία φαίνονται η αξία κάθε γράμματος στην φράση "35th Avenue".

Ο Άλφρεντ Μόσερ Μπατς - πηγή

Η ιστορία του Scrabble ξεκίνησε το 1938, όταν ο αρχιτέκτονας Alfred Mosher Butts επιδίωξε να εφεύρει ένα νέο παιχνίδι που θα συνδύαζε την αγάπη του για τον αναγραμματισμό και τα σταυρόλεξα, που θα απαιτούσε τόσο την ικανότητα όσο και την τύχη. Ο Butts δοκίμασε το νέο του παιχνίδι, το οποίο τότε ονόμασε "Lexiko", στην αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων του Community United Methodist Church.


Μετά από πειραματισμούς με αυτήν την πρώιμη έκδοση του παιχνιδιού, έκανε ενημερώσεις στους κανόνες και το τρόπο παιχνιδιού. Αρχικά, αποκάλεσε την αναθεωρημένη έκδοση του παιχνιδιού "Criss-Crosswords". Όταν το παιχνίδι έγινε εμπορικό σήμα, του δόθηκε το όνομα "Scrabble" και μέχρι σήμερα παίζεται από εκατομμύρια ανθρώπους.

Μπροστά από την εν λόγω εκκλησία του Κουίνς, ακριβώς στη γωνία, υπάρχει μια πινακίδα δρόμου που θυμίζει την προέλευση του Scrabble, με γράμματα σχεδιασμένα ώστε να μοιάζουν με τα πλακάκια του παιχνιδιού. Ο σχεδιαστικός της πινακίδας έχει προσελκύσει πολλούς θαυμαστές του παιχνιδιού εκεί. Μάλιστα, μερικοί από αυτούς έχουν προσπαθήσει να την κλέψουν και τουλάχιστον ένας τα κατάφερα.


Όταν το γραφείο συγκοινωνιών του δήμου της Νέας Υόρκης ρωτήθηκε αν σχεδίαζε να αντικαταστήσει την ειδική πινακίδα, η απάντησή του ήταν κάπως μυστήρια. Ο ίδιος ο δήμος δεν είχε την παραμικρή ιδέα ποιος είχε τοποθετήσει την εν λόγω πινακίδα. Δεν υπήρχε ιστορικό της πινακίδας. Ίσως να το είχε κάνει κάποιος φανατικός θαυμαστής του παιχνιδιού από μόνος του. Παρά την ανεπίσημη κατάσταση της πρώτης πινακίδας, η αγάπη της κοινότητας έπεισε τον δήμο να φτιάξει μια νέα με τις αριθμητικές αξίες των γραμμάτων στο Scrabble, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα στο σημείο.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου