Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Το τραγούδι τίτλων του M.A.S.H. το έγραψε ένας 15χρονος και οι στίχοι του είναι πολύ δυσάρεστοι

Η αφίσα της ταινίας του 1970 - πηγή

Ο τίτλος του είναι "Suicide is Painless", δηλαδή "Η αυτοκτονία είναι ανώδυνη".



Δείτε ακόμη:
Η τοποθεσία που γυρίστηκε το M*A*S*H

Για εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, το θέμα της ταινίας και τηλεοπτικής σειράς M*A*S*H (Mobile Army Surgical Hospital) φέρνει ωραίες αναμνήσεις καθώς το καθένα είναι από τα πιο επιτυχημένα στο είδος του. Όμως, ελάχιστοι ξέρουν ότι η ταινία προϋπήρχε της σειράς, η οποία αποτελείται από 11 σεζόν (1972-1983). Η σατιρική μαύρη κωμωδία, παραγωγής 1970, σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Όλτμαν και με πρωταγωνιστές τους Ντόναλντ Σάδερλαντ, Έλλιοτ Γκουλντ και Τομ Σκέριτ βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Ρίτσαρντ Χούκερ, το οποίο αναφέρεται σε μια κινητή μονάδα γιατρών στον πόλεμο της Κορέας. Ο σκηνοθέτης όμως είχε ως σκοπό να ασκήσει κριτική στον πόλεμο του Βιετνάμ που διαδραματιζόταν εκείνη την περίοδο και γι' αυτό το λόγο αφαίρεσε κάθε αναφορά του σεναρίου πάνω στον πόλεμο της Κορέας. Η επιτυχία της ταινίας είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς με τον ίδιο τίτλο. Στην Ελλάδα, η ταινία κυκλοφόρησε αρχικά με τον τίτλο Κ.Ι.Μ.Α.Σ. (Κινητή Ιατρική Μονάδα Αμερικανικού Στρατού).

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της ταινίας και της σειράς έπαιξε το τραγούδι των τίτλων. Αυτό που ίσως όμως δε συνειδητοποίησαν οι θεατές είναι ότι πίσω από την ήσυχη μουσική είναι ένα σκοτεινό θέμα με μια αντισυμβατική πηγή.

Ο πραγματικός τίτλος του κομματιού, που συνέθεσε ο Johnny Mandel, δεν είναι M*A*S*H, αλλά "Suicide is Painless", δηλαδή "Η αυτοκτονία είναι ανώδυνη". Επίσης, είχε στίχους τους οποίους έγραψε ένας 15χρονος.

Αφίσα της σειράς - πηγή

Πριν από το θάνατό του το 2006, πιστώθηκε στον Όλτμαν ως ο πραγματικός αντικομφορμιστής κινηματογραφιστής. Το M*A*S*H ταίριαζε απόλυτα στις αντισυμβατικές αδυναμίες του. Αυτό γίνεται πιο εμφανές στη διάσημη σκηνή του "Μυστικού Δείπνου", για την οποία γράφτηκε το τραγούδι. Ο λοχαγός "Painless Pole" Waldowski (Τζον Σακ) ήταν ο οδοντιατρικός του στρατοπέδου που έψαχνε έναν τρόπο να βάλει ένα τέλος στη ζωή του. Έτσι, οι συνάδελφοί του αποφάσισαν να διοργανώσουν μια ψεύτικη τελετή κηδείας προς τιμήν του. Όπως τραγούδησε ο χαρακτήρας του στρατιώτη Seidman (Κεν Πράιμους), το "Suicide Is Painless" βρήκε στόχο και τελικά ο Waldowski επέλεξε τη ζωή. Ο τίτλος προέρχεται από το γεγονός ότι ο βασανισμένος οδοντίατρος σχεδίαζε να προβεί στην πράξη με ένα υπνωτικό χάπι.

"Ένα βράδυ καθόμασταν με τον Bob", είπε ο Johnny Mandel το 2008. "Ο Bob μου είπε, 'Ξέρεις, χρειάζομαι ένα τραγούδι για την ταινία. Είναι η σκηνή του Μυστικού Δείπνου ... Πρέπει να είναι το πιο ηλίθιο τραγούδι που γράφτηκε ποτέ'. Και σκέφτηκα, 'Μπορώ να κάνω ηλίθια πράγματα'". Ο σκηνοθέτης προσπάθησε να γράψει μόνος του τους στίχους, αλλά σκέφτηκε ότι δεν μπορούσε να σκεφτεί κάτι αρκετά ηλίθιο λόγω της ηλικίας του (ήταν 45 χρονών). Σύμφωνα με τον Mandel, τα επόμενα λόγια του Όλτμαν ήταν ίσως η απόλυτη ύπουλη φιλοφρόνηση, "Δε χάθηκαν όλα. Έχω ένα παιδί, ηλικίας 15 χρονών, που είναι ο απόλυτος ηλίθιος". Ο γιος του ήταν ο 15χρονος Μάικλ και λέγεται ότι έγραψε τους στίχους μέσα σε πέντε λεπτά.

Το καστ της δεύτερης σεζόν του M*A*S*H το 1974 - πηγή

Τελικά, το Suicide Is Painless έγινε κλασικό. Κατατάσσεται στο Νο66 της λίστας "100 χρόνια... 100 τραγούδια" του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (AFI, American Film Institute), ενός ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού (η δε ταινία κατατάσσεται 56η στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών και 7η στη λίστα με τις καλύτερες κωμωδίες του ινστιτούτου), και έχει αναπαραχθεί από καλλιτέχνες όπως ο Μπερτ Μπάκαρα, ο Μέριλυν Μάνσον και οι Manic Street Preachers. Το 1980 έφτασε στην κορυφή του UK Singles Chart και ήταν μέσα στο Top 10 μέχρι το 1992.

Το καλύτερο από όλα; Ο Μάικλ έλαβε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια σε δικαιώματα, ξεπερνώντας κατά πολύ την αμοιβή των 75.000 δολαρίων του πατέρα του.

Αυτό συνέβη επειδή ήταν ιδέα του Όλτμαν να γίνει το τραγούδι το τραγούδι των τίτλων. Η ταινία δεν άρεσε στον Mandel. "Έχεις τα στρατιωτικά ιατρικά ελικόπτερα που πετούν σε μια εμπόλεμη ζώνη, με αυτό το απαλό τραγούδι", είπε. "Ακούγεται περίεργα". Αλλά το στοίχημα του Όλτμαν απέδωσε. Η έντονη αντίθεση έγινε χαρακτηριστικό, τόσο στην μεγάλη, όσο και στη μικρή οθόνη, βρίσκοντας το χιούμορ στη φρίκη του πολέμου στην Κορέα.

Όταν οι χαρακτήρες της ταινίας έφτασαν στις τηλεοπτικές οθόνες, τον χειρουργό Hawkeye Pierce, που στην ταινία υποδυόταν ο Ντόναλντ Σάδερλαντ, τον έπαιζε πλέον ο Άλαν Άλντα. Ο Έλιοτ Γκουλντ, που υποδυόταν τον "Trapper" John McIntyre, αντικαταστάθηκε από τον Ουέιν Ρότζερς. Το αποτέλεσμα ήταν μια τεράστια επιτυχία, αν και ο Robert Altman το απέρριψε, θεωρώντας ότι υπεραπλούστευε την υπόθεση.



Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς ήταν το επεισόδιο με την περισσότερη τηλεθέαση στην ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου