Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Λίμνη Nyos, η πιο θανατηφόρα λίμνη του κόσμου

Η λίμνη το 1986 - πηγή

1.746 άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία μέσα σε μια νύχτα εξαιτίας της ηφαιστειακής λίμνης Nyos στο Καμερούν.



"Δεν μπορούσα να μιλήσω. Έχασα τις αισθήσεις μου. Δεν μπορούσα να ανοίξω το στόμα μου γιατί τότε μύρισα κάτι απαίσιο ... Άκουσα την κόρη μου να αναπνέει τρομακτικά, πολύ ασυνήθιστα ... Όταν πέρασα το κρεβάτι της ... κατέρρευσα και έπεσα ... Ήθελα να μιλήσω, η αναπνοή μου δεν έβγαινε .... Η κόρη μου ήταν ήδη νεκρή".

Αυτά είναι τα λόγια του Joseph Nkwain, ο οποίος στις 21 Αυγούστου του 1986 επέζησε μιας από τις πιο περίεργες φυσικές καταστροφές στην ιστορία.

Η λίμνη όπως φαινόταν 8 ημέρες μετά από την έκρηξη - πηγή

Η λίμνη Nyos, γνωστοί στους ντόπιους ως "Κακή Λίμνη", βρίσκεται στη Βορειοδυτική Περιφέρεια του Καμερούν και είναι συνδεδεμένη με έναν επικίνδυνο μύθο, ενώ λέγονται ιστορίες για ένα κακό πνεύμα που βγήκε από τη λίμνη για να σκοτώσει όλους όσους ζουν κοντά της. Αυτός ο μύθος περιέχει την ανάμνηση μιας πραγματικής απειλής.

Η λίμνη σχηματίστηκε σε έναν ηφαιστειακό κρατήρα που δημιουργήθηκε πριν από 400 χρόνια. Οι λίμνες σε κρατήρα έχουν συνήθως υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, καθώς σχηματίζονται από την ηφαιστειακή δραστηριότητα που συμβαίνει χιλιόμετρα κάτω από αυτές. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτά τα αέρια απελευθερώνονται με την πάροδο του χρόνου καθώς το νερό της λίμνης αλλάζει.

Αλλά η Nyos είναι διαφορετική. Είναι μια ασυνήθιστα στάσιμη λίμνη. Αντί τα αέρια να απελευθερώνονται, η λίμνη λειτουργούσε ως μονάδα αποθήκευσης υψηλής πίεσης. Τα βαθιά νερά της γέμιζαν όλο και περισσότερο με αέρια, μέχρις ότου, περισσότερα από 19 λίτρα διοξειδίου του άνθρακα διαλυθούν σε ένα λίτρο νερού. Η λίμνη Νύος ήταν μια ωρολογιακή βόμβα.


Στις 21 Αυγούστου του 1986, κάτι δεν πήγε καλά στη λίμνη. Δεν είναι γνωστό τι πυροδότησε την κατάσταση -κατολισθήσεις, μικρές ηφαιστειακές εκρήξεις, ή ακόμα και κάτι τόσο μικρό όσο η κρύα βροχή που πέφτει στις όχθες μιας λίμνης. Όποια και αν είναι η αιτία, το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Η λίμνη κυριολεκτικά εξερράγη, κάτι που είναι γνωστό ως "Limnic Eruption", στέλνοντας στον αέρα έναν πίδακα νερού πάνω από 90 μέτρα και δημιουργώντας ένα μικρό τσουνάμι. Όμως, πολύ πιο θανατηφόρα από το νερό ήταν τα αέρια.

Μέσα σε σχεδόν 20 δευτερόλεπτα, απελευθερώθηκαν περίπου 1,2 κυβικά χιλιόμετρα διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό το τεράστιο θανατηφόρο κύμα αερίου σάρωσε την ύπαιθρο. Τα χωριά κοντά στη λίμνη δεν είχαν σχεδόν καμία πιθανότητα επιβίωσης, ενώ στο κοντινό χωριό Nyos, επιβίωσαν μόνο έξι από τους 800 (ως επί το πλείστον, αυτοί που επιβίωσαν τα κατάφεραν καθώς ξέφυγαν σε πιο μεγάλα ύψη με μοτοσικλέτες). Μόλις κάθισε το διοξείδιο του άνθρακα, αμέσως έσβησε κάθε φλόγα και φωτιά, ένα σημάδι καταστροφής γύρω από τη λίμνη.

Το νέφος εξαπλώθηκε ευρύτατα, σκοτώνοντας ανθρώπους που βρίσκονταν 25 χιλιόμετρα μακριά από τη λίμνη. Οι κοντινοί χωρικοί, που βγήκαν από τα σπίτια τους για να δουν τι είχε συμβεί και τι ήταν ο ήχος που είχαν ακούσει, τους κάλυψε το νέφος των αερίων και πέθαναν επιτόπου. Όσοι κοιμόντουσαν πέθαναν, χωρίς να το καταλάβουν οι συγγενείς τους, καθώς τα αέρια κάθισαν στο έδαφος με αρκετή συγκέντρωση ικανή να σκοτώσει, αλλά αφήνοντας όσους ήταν όρθιοι ανεπηρέαστους.

Συνολικά, σκοτώθηκαν 1.746 άνθρωποι. Τα χωριά Nyos, Kam, Cha και Subum εξαφανίστηκαν, και περισσότερα από 3.500 ζώα έχασαν τη ζωή τους μέσα σε λίγα λεπτά. Τα νερά της λίμνης μετατράπηκαν από καθαρά γαλανά σε ένα βαθύ κόκκινο, μια αλλαγή που προκλήθηκε από το σίδερο που αναδεύτηκε από τον πυθμένα, συμβολικό της βίας του φυσικού γεγονότος.

Ο πίδακας που προκαλείται από την εξαέρωση της λίμνης - πηγή

Μετά από το καταστροφικό αυτό γεγονός, η λίμνη παρακολουθείται και έχει τεθεί σε εφαρμογή μια απλή λύση εξαέρωσης. Έχει τοποθετηθεί ένας σωλήνας στον πυθμένα της, επιτρέποντας στο αέριο να διαφεύγει με κανονικό ρυθμό. Λόγω της φύσης του υπό πίεση αερίου, δημιουργείται ένας όμορφος πίδακας που τροφοδοτείται με διοξείδιο του άνθρακα.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό. Η λίμνη έχει και πάλι υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, υψηλότερα απ' ό,τι το 1986, και ένα φυσικό φράγμα στη λίμνη κινδυνεύει να καταρρεύσει. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει διπλή καταστροφή, τόσο λόγω της πλημμύρας, όσο και λόγω των αερίων.

Ανησυχητική είναι και μια από τις Μεγάλες Λίμνες της Αφρικής που βρίσκεται στα σύνορα της Ρουάντα με την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η λίμνη Κίβου, μια λίμνη πάνω από 1.000 φορές μεγαλύτερη από τη Nyos. Η περιοχή γύρω από την Κίβου είναι πολύ πιο πυκνοκατοικημένη. Έχει αποδειχθεί ότι έχει ένα ιστορικό που προκαλεί εξαφάνιση πλασμάτων γύρω της περίπου κάθε χίλια χρόνια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια ηφαιστειακή διαταραχή μπορεί να προκαλέσει το ίδιο φαινόμενο που παρατηρείται στο Nyos, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Το μόνο ερώτημα είναι πότε.


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου