Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Vol. 182




Το "δρεπάνι" που κόβει τη θάλασσα για 1 χλμ.



Απολαύστε μια πτήση πάνω από έναν τόπο μοναδικό.
Το ακρωτήριο που μπαίνει στη θάλασσα για 1 χλμ. και στέκει με τη στενή λωρίδα του αγέρωχο κόντρα στα έντονα κύματα και ρεύματα του Πατραϊκού Κόλπου.
Στην αρχαιότητα σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Παυσανίας αναφέρει πως "ο Κρόνος έριξε στη θάλασσα το δρεπάνι με το οποίο ακρωτηρ ίασε τον πατέρα, τον Ουρανό. Για το λόγο αυτό καλούν το ακρωτήριο Δρέπανον".
Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1880. Βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ξαναλειτούργησε μετά το 1945 αφού ξαναεπισκευάστηκε από το Ελληνικό Ναυτικό.
Σήμερα το μέρος αποτελεί παράδεισο για τους windsurfers και τους kite surfers.


Ο κρατήρας που ελάχιστοι έχουν αντικρίσει



Κρατήρες στην Ελλάδα; Κι όμως... υπάρχουν.
Σας παρουσιάζουμε έναν τεράστιο κρατήρα στη Βοιωτία.
Αυτός ο επιβλητικός κρατήρας προκαλεί δέος στους ελάχιστες επισκέπτες που τον έχουν αντικρίσει.
Με διάμετρο που ξεπερνά τα 200 μέτρα και βάθος περίπου 40, από ψηλά αποτελεί ένα απίστευτο, απόκοσμο, εξωγήινο θέαμα.
Βρίσκεται κοντά στο χωριό Βασιλικά Βοιωτίας και δεσπόζει σε ένα βουνό, απόμακρος και δυσπρόσιτος, καθώς δεν υπάρχει δρόμος που να οδηγεί σ' αυτόν.
Οι επιστήμονες διχάζονται σχετικά με την προέλευσή του. Άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για δολίνη (κατακρημνισμένη κορυφή σπηλαίου) - σπήλαιο βέβαια δεν βλέπουμε να υπάρχει κοντά και θα πρέπει να ήταν τεράστιο αν υπήρξε και άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κρατήρα από μετεωρίτη, όπως αυτοί που βρίσκονται στο φεγγάρι.
Η απόλυτη σιωπή που επικρατεί στο εσωτερικό του σπάει μόνο από τα τιτιβίσματα των πτηνών που βρίσκουν καταφύγιο στην όποια βλάστηση υπάρχει στο εσωτερικό του.


Όταν οι ριπές του Φάρου Καταπόλων στην Αμοργό φώτιζαν το Αιγαίο - Ένας από τους παλιότερους φάρους της Ελλάδας



Ο φάρος Κατάπολα στο Βαθύ της Αμοργού είναι ένας από τους πρώτους φάρους του ελληνικού φαρικού δικτύου, ενώ ανήκει στους κυκλικούς φάρους, σε ότι έχει να κάνει με την τεχνοτροπία του.
Ο φάρος βρίσκεται στο βόρειο ακρωτήρι του κόλπου των Καταπόλων. Θεωρείται ένας από τους παλαιότερους φάρους στην χώρα μας καθώς χτίστηκε το 1882. Σήμερα σώζονται τα χαλάσματα του παλιού πύργου του και το φαρόσπιτο.

Και μην ξεχάσετε!
28 φάροι επισκέψιμοι για το κοινό - Τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, για την αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για τη συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία του δικτύου, θα έχουν οι πολίτες την Κυριακή 18 Αυγούστου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων.


Ο όρμος του Οδυσσέα, Κερέντζα όπως αποκαλούν οι ντόπιοι την παραλία



Η Παραλία της Κερέντζας βρίσκεται στο Νομό Πρέβεζας στο δήμο Πάργας κοντά στον χωρίο Βαλανιδοράχη κατάλληλη για όποιον θέλει να χαλαρώσει και να κάνει κάμπινγκ. Είναι μια παραλία αμμώδης, ρηχή με ένα ποταμάκι στο ΝΑ άκρο της και ένα λιμανάκι για μικρά σκάφη στο ΒΔ.
Όταν ο βασιλιάς της Ιθάκης, άφησε τελικά την Πηνελόπη, πέρασε από την παραλία της Κερέντζας για την ηπειρωτική γη της Θεσπρωτίας, για να εξευμενίσει τον Θεό Ποσειδώνα όπως του είχε πει ο μάντης Τειρεσίας να πάρει ένα κουπί στον ώμο και να ταξιδέψει στη στεριά μέχρι να βρει κάποιον που να μην γνωρίζει τη θάλασσα και τι είναι το κουπί. Μέχρι που έφτασε στο εσωτερικό της Θεσπρωτίας, εκεί συνάντησε κάποιον που του είπε τι είναι αυτό που κουβαλά στον ώμο του. Στης μέρες μας έχει ψηφιστεί ως αλιευτικό καταφύγιο από τον Μάιο του 2015. - περισσότερα στο mixanitouxronou.gr


Το άγνωστο ελληνικό νησί σε σχήμα κροκόδειλου με το ναυάγιο και την εξωτική παραλία Πρώτη Μεσσηνίας



Απολαύστε μια πτήση πάνω από την Πρώτη Μεσσηνίας, ένα ιδιότυπο και πανέμορφο νησί, μια ανάσα από την Μαραθόπολη Μεσσηνίας.
Έχει μόνο μία παραλία, τη Βουρλιά, η οποία διαθέτει τιρκουάζ, εξωτικά νερά και λίγα μέτρα από την παραλία, το ναυάγιο του πλοίου Ανουάρ, μήκους 40 μέτρων, το οποίο βομ βαρδίστηκε κατά τον Β. Π.Π. και κείτεται λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στον προφυλαγμένο όρμο της Βουρλιάς.
Το νησί διαθέτει 1 μόνιμο κάτοικο, τον μοναχό του Μοναστηριού της Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου της Γοργοπηγής, που αποτελεί το μοναδικό κτίσμα που υπάρχει στο νησί.
Στο νησάκι μπορεί επίσης κανείς να δει μισογκρεμισμένα σήμερα ασκητάρια, επιγραφές ναυτικών σε βράχια και ερείπια αρχαίας ακρόπολης.
Εκεί είχαν αναζητήσει καταφύγιο κατά τον Πελοποννησιακό Πό λεμο τα πλοία των Αθηναίων που κατέβαιναν από τη Ζάκυνθο προς την Πύλο και έπεσαν σε φοβερή τρικυμία.
Κατά την Τουρ κοκρατία, το νησί αποτέλεσε το λημέρι του Μανιάτη Πειρ ατή Κατούλια, ο οποίος πραγματοποιούσε επιθές εις σε διερχόμενα ιστιοφόρα.


Πρόσωπο με πρόσωπο με έναν αρχαίο καρχαρία των βαθιών θαλασσών



Έναν γιγαντιαίο σπάνιο Εξακαρχαρία (bluntnose sixgill) μήκους τουλάχιστον 6 μέτρων κατέγραψαν ερευνητές – βιολόγοι μέσα από το υποβρύχιό τους στις Μπαχάμες.
Η ερευνητική αποστολή βρισκόταν σε βάθος 528 μέτρων όταν εμφανίστηκε μπροστά της ο τεράστιος, σπάνιος θηλυκός καρχαρίας του είδους "Bluntnose Sixgill", ο οποίος είχε σχεδόν το διπλάσιο του μεγέθους του υποβρύχιου, σύμφωνα με την ομάδα OceanX.
Ο Εξακαρχαρίας απαντάται σε βάθη μεγαλύτερα από 90 μέτρα και έχει καταγραφεί σε βάθος δύο χιλιομέτρων σε όλες τις τροπικές και εύκρατες θάλασσες της Γης. Κάποιοι συγγενείς αυτού του καρχαρία ζούσαν πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια. - από: kathimerini.gr


Όταν τα πιάτα και τα ποτήρια είναι ξεπερασμένα και παλιομοδίτικα...

Τυρί στο χέρι...

Bloody Mary...

Σούπα...

Κι άλλη σούπα...

περισσότερες φωτογραφίες στο bored panda

Κάστρο Κορώνης: Με στόφα Βενετσιάνικη


Κάστρο Κορώνης: Επιβλητικά! Χτισμένα σε ακροπόλεις ή και όχι, σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές. Όταν ιππότες και άλογα σμίλευαν ολόκληρα παραμύθια. Δεν είναι τυχαίο που σχεδόν σε κάθε παραμύθι η ιστορία έχει ως φόντο ένα κάστρο, που άλλοτε φιλοξενούσε τέρατα, άλλοτε πριγκίπισσες και άλλοτε πολεμιστές. Σε ρεαλιστικές συνθήκες, ωστόσο, η ιστορία στην Ελλάδα έχει να αναδείξει πληθώρα από πολιτείες στις οποίες δεσπόζει ένα κάστρο, προσδίνοντας ίσως μια πιότερο αρχοντική στόφα.


Ο λόγος σήμερα για το Κάστρο Κορώνης. Πρόκειται για ένα Βενετσιάνικο κάστρο και ονομαστή καστροπολιτεία στο νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου που υπήρχε από τον 7ο μ.Χ. αιώνα ενώ ανοικοδομήθηκε και επεκτάθηκε από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα. Ο Παυσανίας αναφέρει δύο εκδοχές για την ονομασία της αρχαίας Κορώνης. Σύμφωνα με την πρώτη, η Κορώνη πήρε το όνομά της από την Κορώνεια της Βοιωτίας καθώς ιδρύθηκε από αποίκους της. Σύμφωνα με τη δεύτερη, πήρε το όνομά της από μία χάλκινη κορώνη (νόμισμα με σήμα μια κουρούνα) που βρέθηκε κατά την ανέγερση των τειχών της. - στο: maxmag.gr


Η «φονική» ακρογιαλιά στη Δυτική Μάνη


Κρυμμένη ανάμεσα σε δέντρα αποτελεί ένα από τα μυστικά της περιοχής



Η παράξενα γοητευτική Μάνη με την «αυστηρότητα» και την άγρια ομορφιά που την χαρακτηρίζει κερδίζει ολοένα και περισσότερο τους ταξιδιώτες, που την επιλέγουν για τις διακοπές τους.
Εκτός από το επιβλητικό «πέτρινο» τοπίο των οικισμών της, διαθέτει και ονειρικές ακρογιαλιές που μαγεύουν τον επισκέπτη με την παρθένα ομορφιά τους και προσκαλούν σε καλοκαιρινά μακροβούτια.
Μία από αυτές και η παραλία του Φονέα, στη Δυτική Μάνη, λίγο έξω από την Καρδαμύλη με κατεύθυνση προς Αρεόπολη, στο μέσον της διαδρομής Καλαμάτας- Αρεόπολης. - στο: newsbeast.gr


Το εντυπωσιακό γλυπτό που κοσμούσε την στέγη του Παρθενώνα ήταν ένα αγριολούλουδο της Ακρόπολης


Ήταν εμπνευσμένο από τα φύλλα του ταπεινού ακάνθου και του φοίνικα που ήταν σύμβολο πλούτου. - στο: mixanitouxronou.gr


Οι τοιχογραφίες της Κόλασης σε ναό του Μεταξοχωρίου


Στον Άγιο Γεώργιο του χωριού χρονολογούνται από το 1852, με δημιουργούς ζωγράφους από τους Χιονάδες Κόνιτσας - Τι βασανιστήρια περιμένουν γιδοκλέφτες, πόρνες, μάγισσες αλλά και όσους μιλούν μέσα στην εκκλησία.


Τραγόμορφοι δαίμονες και γυμνοί αμαρτωλοί κοσμούν τοίχους εκκλησίας του Δήμου Αγιάς (του νομού Λάρισας) και «προειδοποιούν» για το μετά θάνατον κολαστήριο των αμαρτωλών. - στο: eleftheria.gr


TasteAtlas: Ο Πρώτος Παγκόσμιος Χάρτης Των Τοπικών Γεύσεων


Πολλοί από εμάς, όταν ταξιδεύουμε σε μία περιοχή, θα θέλαμε να γνωρίζουμε ποια είναι τα καλύτερα τοπικά εδέσματα και ποια εστιατόρια τα μαγειρεύουν πιο νόστιμα. Ο TasteAtlas είναι ο πρώτος παγκόσμιος χάρτης τοπικής κουζίνας που μας δίνει αυτή την ιδιαίτερη γνώση. Καταχωρεί αναλυτικές πληροφορίες για παραδοσιακά πιάτα, συνταγές, τοπικά υλικά, και αυθεντικά εστιατόρια, στην Ελλάδα, αλλά και σε όλα τα μέρη της Γης. - στο: lifesteps.gr


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου