Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Οι μπλε σαύρες του νησιού Γκοργκόνα στον Ειρηνικό Ωκεανό


Η μοναδική μπλε σαύρα του κόσμου ζει αποκλειστικά σε αυτό το απομονωμένο τροπικό νησί.



Στο νησί Γκοργκόνα, περίπου 20 μίλια δυτικά της Κολομβίας, υπάρχουν πολλά είδη μοναδικής πανίδας, χάρη στην απομόνωση από την ηπειρωτική χώρα για χιλιάδες χρόνια. Κανένα όμως από αυτά τα ενδιαφέροντα πλάσματα δεν ξεχωρίζει περισσότερο από τις μπλε σαύρες (Anolis gorgonae), το μοναδικό μπλε ερπετό του κόσμου. Αυτές οι σαύρες βρίσκονται μόνο σε αυτό το μικρό νησί.

Η εγκαταλελειμμένη φυλακή του νησιού

Ελάχιστα είναι γνωστά γι' αυτό το μοναδικό και εντυπωσιακό είδος ανολίς. Παρά τις πολυάριθμες επιστημονικές αποστολές για να μάθουμε περισσότερα για τη φύση της σαύρας, η συμπεριφορά τους δυσκολεύει τους επιστήμονες να μελετήσουν τον πληθυσμό τους. Είναι γνωστό ότι ο πληθυσμός τους απειλείται σε μεγάλο βαθμό, ως αποτέλεσμα της απώλειας οικοτόπων και της εισαγωγής μιας άλλης πανίδας στο νησί.


Η σαύρα είδε τη μεγαλύτερη απειλή για το είδος της στη δεκαετία του 1950, όταν στο νησί δημιουργήθηκε μια ποινική αποικία για να στεγάσει μερικούς από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες της Κολομβίας. Παρά το κλείσιμο της φυλακής το 1984 -και τον χαρακτηρισμό του νησιού ως φυσικό εθνικό πάρκο-, ο πληθυσμός τους δεν έχει ακόμη ανακάμψει. Πρόσφατα, εισαγόμενα είδη όπως οι βασιλίσκοι, κυνηγούν τις εν λόγω σαύρες, απειλώντας περαιτέρω το είδος. Σήμερα, υπάρχουν σχέδια για την τοποθέτηση του σπάνιου ερπετού σε ένα πρόγραμμα αιχμαλωσίας και αναπαραγωγής για τη διασφάλιση της ύπαρξής του.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου