Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Το μουσείο των παιχνιδιών στην Βασιλεία της Ελβετίας


Το Spielzeug Welten Museum (Μουσείο των Παιχνιδιών του Κόσμου) στην Βασιλεία ικανοποιεί το παιδί που κρύβεται μέσα σας με πολλά εκθέματα όπως ιστορικά αρκουδάκια, κούκλες και μικροσκοπικούς κόσμους που ενεργοποιούνται με το πάτημα ενός κουμπιού.




Το μουσείο βρίσκεται σε ένα τετραώροφο κτήριο του 19ου αιώνα στο κέντρο της πόλης, συνολικής έκτασης περίπου 1.000 τετ. μέτρων. Εκεί μπορεί κανείς να δει πάνω από 6.000 κομμάτια, καθιστώντας το το μεγαλύτερο μουσείο του είδους του στην Ευρώπη.


Ανάμεσα στα διάφορα εκθέματα υπάρχουν αρκουδάκια, μικροσκοπικές οικογένειες σε λούνα παρκ και μικροσκοπικές κούκλες σε εκπληκτικά πολύπλοκα σπίτια. Όλα βρίσκονται μέσα σε κομψές βιτρίνες από γυαλί με ξύλινα κουφώματα. Οι μινιατούρες είναι εξοπλισμένες με ηλεκτρονικά χειριστήρια που επιτρέπουν στους επισκέπτες να δίνουν ζωή σ' αυτούς τους μικρόκοσμους.


Το μουσείο επικεντρώνεται σε παιχνίδια κατασκευασμένα μεταξύ του 1870 και του 1920, την εποχή της ακμής των πιο εξεχόντων εργαστηρίων και κατασκευαστών. Τα αρκουδάκια και οι κούκλες -που κατά κύριο λόγο προέρχονται από αυτήν την περίοδο- βρίσκονται παντού στο μουσείο, αν και ο τελευταίος όροφος είναι ειδικά αφιερωμένος σε μια εντυπωσιακή συλλογή του 20ου αιώνα. Τα αρκουδάκια, "teddy bear" όπως είναι γνωστά στα αγγλικά, έχουν πάρει το όνομά τους από τον 26ο πρόεδρο των ΗΠΑ, Θεόδωρο Ρούζβελτ. Τα αρκουδάκια απέκτησαν δημοτικότητα μετά από ένα διάσημο κυνήγι του προέδρου το 1902, κατά τη διάρκεια του οποίου, ο Ρούζβελτ φέρεται να αρνήθηκε να σκοτώσει μια αρκούδα που είχαν δέσει οι φίλοι του σε ένα δέντρο για την σκοτώσει εύκολα. Το παλαιότερο αρκουδάκι της συλλογής -από τα περίπου 2.500 που διαθέτει- χρονολογείται από το 1904 και ήταν δώρο στον πρόεδρο.


Εκτός από τα αρκουδάκια, τις κούκλες και τις μινιατούρες, το μουσείο φιλοξενεί ένα πρόγραμμα ειδικών εκθέσεων που προβάλλουν τις πολιτιστικές τάσεις σε διεθνές επίπεδο, από την ιστορία των κορσέδων μέχρι τις τσάντες, τα μπαστούνια και τα τζιν.




από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου