Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Δημοκρατία της Cospaia, το ιταλικό χωριουδάκι που για τέσσερις αιώνες ήταν ανεξάρτητο κράτος λόγω ενός τοπογραφικού λάθους


Κοντά στην Τοσκάνη, στη βόρεια Ούμπρια, βρίσκεται ένα μικρό ιταλικό χωριό που ονομάζεται Cospaia. Για σχεδόν τέσσερις αιώνες, αυτή η επικράτεια έκταση λίγο πάνω από τρία τετραγωνικά χιλιόμετρα ήταν μια ανεξάρτητη δημοκρατία, χωρίς κυβέρνηση, νόμους ή φόρους ή οτιδήποτε που κάνει ένα έθνος.



Αυτή η ιδιότυπη πολιτική κατάσταση προέκυψε κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης, γεγονός που το καθιστά ακόμη πιο αξιοσημείωτο, μιας και εκείνη την εποχή η Ιταλία ήταν μια περιοχή που αποτελούνταν από παπικά κράτη, οικογενειακές περιουσίες και ξένα βασίλεια, που εμπλέκονταν σε μικρές βεντέτες και εμπορικούς εφιάλτες. Μια περιοχή χωρίς νόμους και κυβερνήτη ήταν ανήκουστο.


Η ιστορία ξεκινάει το 1431, όταν ο πάπας Ευγένιος Δ', που χρειαζόταν απεγνωσμένα μετρητά, πήρε δάνειο 25.000 χρυσών φλωρινιών από τον Δούκα της Φλωρεντίας που κυβέρνησε την δίπλα περιοχή. Εννέα χρόνια αργότερα, αδυνατώντας ο πάπας να επιστρέψει τα δανεικά, υποσχέθηκε να μεταφέρει την πόλη Borgo San Sepolcro, σήμερα Σανσεπόλκρο, και την περιφέρειά της, που βρισκόταν στα βόρεια παπικά εδάφη, στον Δούκα. Και τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι τα νέα σύνορα θα ακολουθούσαν την πορεία ενός μικρού ποταμού, που ονομάζεται "Ρίο", στον άνω Τίβερη. Ωστόσο, το "Ρίο" είναι ένα αρκετά κοινό όνομα για έναν ποταμό που στα ιταλικά σημαίνει "ποταμός". Σε όλη την Ιταλία υπάρχουν εκατοντάδες μικρά ρέματα που αποκαλούνται Ρίο, και στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν δύο που ρέουν για μόλις μισό χιλιόμετρο.

Οι χαρτογράφοι που απασχολήθηκαν από τον Πάπα και τον Δούκα δεν γνώριζαν αυτό το γεγονός, επειδή πιθανότατα δεν ήταν εξοικειωμένοι με την περιοχή. Έτσι, και τα δύο μέρη σχεδίασαν τα σύνορα τους με βάση τον πλησιέστερο αντίστοιχο Ρίο, χωρίς να γνωρίζουν ότι δεν είναι τα ίδια. Ως αποτέλεσμα αυτού, ένα μικροσκοπικό κομμάτι γης, που περιβάλλεται μεταξύ των δύο ποταμών, έμεινε εκτός δικαιοδοσίας τόσο του Πάπα, όσο και της Δημοκρατίας της Φλωρεντίας. Σε αυτή τη γη βρισκόταν το χωριό Cospaia.

Οι χωρικοί άρπαξαν την ευκαιρία και αμέσως δήλωσαν ότι είναι ανεξάρτητη Δημοκρατία. Αυτό έφερε σε αμηχανία τους χαρτογράφους, αλλά κατά κάποιον τρόπο, ούτε ο Πάπας ούτε ο Δούκας ήταν απρόθυμοι να επιστρέψουν στην τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αποφάσισαν να αφήσουν τα πράγματα όπως ήταν. Σε πολλές ανατυπώσεις της ιστορίας, οι συγγραφείς υποθέτουν ότι και οι δύο ηγέτες ήταν ευτυχείς που είχαν ένα ενδιάμεσο κράτος στα σύνορά τους και έτσι δεν πίεσαν να ενσωματώσουν το χωριό στα εδάφη τους. Κάτι τέτοιο όμως μάλλον δεν ευσταθεί, διότι το παπικό κράτος και η Δημοκρατία της Φλωρεντίας μοιράζονταν πολλά περισσότερα σύνορα και το χωριό Cospaia ήταν απλά μια μικρή λωρίδα γης ανάμεσα τους.


Το χωριό απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1440. Οι κάτοικοί του δεν σχημάτισαν κυβέρνηση, δεν έγραψαν νόμους, δεν έφτιαξαν στρατό και δεν πλήρωναν φόρους σε κανέναν. Αντ' αυτού, αφιέρωσαν όλο τον χρόνο και τη γη τους στη γεωργία και πουλούσαν τα προϊόντα τους χωρίς φόρους στα γειτονικά κράτη. Στα μέσα του 16ου αιώνα, η Δημοκρατία είδε ανάπτυξη λόγω του καπνού που έγινε διαθέσιμος και ήρθε στην Ευρώπη από την Αμερική. Εκείνη την εποχή, ο καπνός θεωρούνταν ότι είχε φαρμακευτικές ιδιότητες και συστήνονταν ως θεραπεία για τα πάντα, από την αρθρίτιδα ως τους πονοκεφάλους και την επιληψία. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι δεν χρειάστηκαν πολύ χρόνο για να ανακαλύψουν και την άλλη πλευρά του καπνού. Το 1563, ο Ελβετός γιατρός Κόνραντ Γκέσνερ παρατήρησε ότι το μάσημα ή το κάπνισμα ενός φύλλου καπνού "έχει μια υπέροχη δύναμη να παράγει ένα είδος γαλήνιας μέθης".

Η Καθολική Εκκλησία προσπάθησε να περιορίσει την κατανάλωση καπνού, χωρίς μεγάλη επιτυχία, επειδή το αντιλήφθηκε ως αμαρτία. Για παράδειγμα, κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1600, ο Πάπας Ουρβανός Η' απειλούσε με αφορισμό οποιονδήποτε πιανόταν να καπνίζει μέσα σε εκκλησία, ενώ ο Πάπας Ιννοκέντιος Ι' ανησυχούσε από την αυξανόμενη χρήση του καπνού μεταξύ των ιερέων.

Η καλλιέργεια καπνού έγινε δύσκολη στην Ιταλία, αλλά στην Δημοκρατία της Cospaia άνθισε, επειδή το κράτος ήταν εκτός δικαιοδοσίας του Πάπα. Σύντομα το χωριό-δημοκρατία έγινε το κέντρο καλλιέργειας καπνού στην Τοσκάνη και το κέντρο του παράνομου εμπορίου καπνού στην Ιταλία. Καθώς όμως τα νέα του καθεστώτος του χωριού εξαπλώθηκαν, άρχισαν να προσελκύει και άλλους εκτός από εμπόρους καπνού. Από ένα μικρό, ακίνδυνο χωριουδάκι, το Cospaia μεγάλωσε και έγινε ένα μέρος γεμάτο ανέντιμους εμπόρους που απέφευγαν τους φόρους για τα πάντα, από τα κλωστοϋφαντουργικά και τα παντοπωλεία, μέχρι οποιοδήποτε αγαθό. Αυτή η ελευθερία της διαφθοράς και η κατάχρηση της οικονομικής ελευθερίας τελικά κατέστρεψαν τη Δημοκρατία.


Το 1826, μετά από 386 χρόνια, ο Πάπας και ο Μεγάλος Δούκας της Τοσκάνης έπαψαν τη Δημοκρατία της Cospaia και χώρισαν το έδαφος μεταξύ τους, με τον Πάπα να παίρνει το μερίδιο του λέοντος. Ο λαός της Cospaia έχασε την ελευθερία του, αλλά δεν ήταν και τόσο κακό. Το χωριό έλαβε άδεια να συνεχίσει να καλλιεργεί καπνό, αλλά περιορίστηκε σε μισό εκατομμύριο φυτά ετησίως, κάτι περισσότερο από αρκετό για να στηρίξει την οικονομία των εκατό νοικοκυριών που ζούσαν εκεί.

Σήμερα, το χωριό είναι ελάχιστα σπίτια σε μια ξεχασμένη γωνιά της Ούμπρια. Η μόνη ένδειξη για την ενδιαφέρουσα ιστορία του είναι μια κίτρινη πινακίδα στη μια πλευρά του δρόμου που διακηρύσσει με υπερηφάνεια "Πρώην Δημοκρατία της Cospaia" και μια επιγραφή πάνω από την πόρτα της εκκλησίας που γράφει "Perpetua et Firma Libertas", δηλαδή, "Ισχυρή και διαρκή ελευθερία".

από: amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου