Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Η μοναδική φωτογραφία του Κονκόρντ εν πτήση


Στην φωτογραφία πιο πάνω βλέπουμε ένα υπερηχητικό επιβατηγό αεροπλάνο, το Κονκόρντ. Είναι η μοναδική που το δείχνει εν πτήση, την ώρα που πετάει με 2 Mach, δηλαδή 2.450,088 χλμ/ώρα! Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Adrian Meredith από ένα μαχητικό Tornado της RAF τον Απρίλιο του 1985. Τα δυο αεροσκάφη βρέθηκαν μαζί μόνο για 4 λεπτά πάνω από τη θάλασσα της Ιρλανδίας και αυτό γιατί το Tornado έμενε γρήγορα από καύσιμα στην προσπάθεια του πιλότου να διατηρηθεί μαζί με το Κονκόρντ στα 2 Mach.Δείτε ακόμη:
Οχήματα ρεκόρ ταχύτητας από το 1960 ως το 1980
Πώς μοιάζει το σπάσιμο του φράγματος του ήχου;
Μια παρεξήγηση της αεροναυτικής που απαθανατίστηκε σε μια διάσημη φωτογραφία

Το Κονκόρντ ήταν το ένα από τα δυο υπερηχητικά αεροσκάφη (το άλλο είναι το Tupolev Tu-144) που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. Ήταν το μόνο που εντάχθηκε σε δρομολογημένες πτήσεις. Το γεγονός ότι ήταν υπερηχητικό σημαίνει ότι μπορούσε να πετάξει γρηγορότερα από την ταχύτητα του ήχου. Κατασκευάστηκαν 20 (+2 μη πολιτικά) αεροσκάφη, από κοινού από την Βρετανία και τη Γαλλία και έμεινε σε υπηρεσία από το 1976 έως το 2003. Ήταν το ταχύτερο αεροπλάνο που κατασκευάστηκε ποτέ. Αλλά ήταν οι πτήσεις του ήταν δαπανηρές και μπορούσε να μεταφέρει λιγότερους από 130 επιβάτες.

Τα αεροσκάφη που πετούν σε υπερηχητικές ταχύτητες προκαλούν το σπάσιμο του φράγματος του ήχου. Εξαιτίας αυτού, το Κονκόρντ πετούσε υπερηχητικά μόνο στη θάλασσα ή μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Το Κονκόρντ μπορούσε να διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό σε περίπου 3,5 ώρες, τι στιγμή που ένα κανονικό αεροπλάνο χρειάζεται περίπου 8 ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου