Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Ο φυλακισμένος που δημιουργούσε φανταστικά, μικροσκοπικά λειτουργικά λούνα παρκ από οδοντογλυφίδες


Ήταν ο καλύτερος τρόπος για τον William Jennings-Bryan Burke να περάσει την ώρα του κατά τη διάρκεια των 23 χρόνων φυλάκισής του.Τα τελευταία 16 χρόνια της ζωής του ως κρατούμενος στην πολιτειακή φυλακή του Folsom, κοντά στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας, ο William Jennings-Bryan Burke (γνωστός ως Billy Burke) ασχολήθηκε με εκατοντάδες χιλιάδες οδοντογλυφίδες.

Κάπου στα 1940, ο καταδικασθείς διαρρήκτης μετέτρεψε ένα υπόγειο κοντά στο γραφείο του διευθυντή στον καλλιτεχνικό του χώρο. Στηριζόμενος στις αναμνήσεις και τη φαντασία του, κατάφερε να κατασκευάσει τρία καρναβάλια που διέθεταν ρόδα, τρενάκι, καρουζέλ και παιχνίδια, όλα από οδοντογλυφίδες.


Μόνο με ένα μαχαίρι και κόλλα, ο Burke μεταχειριζόταν με πολύ προσοχή τα κομμάτια του ξύλου και έφτιαχνε όμορφες, πλήρως λειτουργικές βόλτες και αξιοθέατα. Σκάλιζε μέχρι και φιγούρες ανθρώπων και τις τοποθετούσε σε πραγματικές στάσεις σε όλο το πάρκο.

Ο Burke πέρασε 23 χρόνια στη φυλακή Folsom, από το 1928 έως το 1956, λίγο πριν από τα 19 του χρόνια μέχρι τα 47 του. Πέντε από αυτά τα χρόνια, τα αφιέρωσε στην κατασκευή του πρώτου από τα περίτεχνα λούνα παρκ του, τα οποία είχε επισκέφθηκε ως παιδί.

Ένα από τα πιο ρεαλιστικά και πολύχρωμα έργα του από τα τέλη του 1970s

Ο Burke γεννήθηκε το 1909 και μεγάλωσε στην πόλη Lake Elsinore στη νότια Καλιφόρνια. Τα προβλήματά του ξεκίνησαν από την εφηβεία του, όταν το έσκασε από αναμορφωτήρια και άρχισε να μπλέκεται σε μικροκλοπές, να αρπάζει κερματοδέκτες από λεωφορεία και να σπάει χρηματοκιβώτια επιχειρήσεων. Το 1928, φυλακίστηκε στη φυλακή Folsom.

Ο Burke ήταν ανήσυχο πνεύμα στη φυλακή και έκανε πολλές απόπειρες να αποδράσει, όπως το άνοιγμα τρυπών και σηράγγων. Το πιο περίπλοκο σχέδιο του ήταν να φτιάξει ένα αερόστατο που θα χρησιμοποιούσε το αέριο από το τμήμα αποχέτευσης για να διαφύγει.

Αυτές οι δημιουργίες είναι από τον καιρό της φυλακής. Ο Burke, με ύψος κάτι λιγότερο από 1,70 μέτρα, είναι λίγο ψηλότερος από την ρόδα στα δεξιά του

Αλλά το 1929, μια προσπάθειά του πέτυχε. Ο Burke έφτιαξε μια κούκλα, την τοποθέτησε στο κρεβάτι του και χώθηκε στο νεκροτομείο της φυλακής όπου μπήκε σε ένα φέρετρο. Με την κάλυψη της νύχτας, βγήκε στην αυλή των φυλακών, πέρασε τους πύργους των φρουρών και μπήκε στο κανάλι που την περιέβαλε.

Αυτή του η απόδραση εμφανίστηκε σε ένα ντοκιμαντέρ το 2002 στο History Channel με τίτλο The Big House.

Ένα μικροσκοπικό λούνα παρκ, με τίτλο "Toothpick Fantasy", στο Musée Mécanique του Σαν Φρανσίσκο

Μετά τη απόδρασή του κατέληξε στη Φιλαδέλφεια, αλλά γρήγορα κύλησε στον παλιό τρόπο ζωής του. Τον έπιασαν και τον έστειλαν πίσω στο Folsom μόλις δύο μήνες μετά την απόδραση. Ως τιμωρία, του επέβαλαν έξι μήνες απομόνωση -παγιδευμένος στο απόλυτο σκοτάδι, με μόνο ένα κάδο απορριμμάτων και μια υποδοχή στην πόρτα για το φαγητό.

Όλες οι απόπειρες διαφυγής του τιμωρήθηκαν ομοίως.

Όταν πλέον πέρασε πολύ καιρό στην απομόνωση, ο Burke αποφάσισε να ακολουθήσει τους κανόνες. Οι άλλοι κατάδικοι και οι φρουροί τον αντιμετώπιζαν σαν παιδί.

Ένα τρενάκι ύψους πέντε ποδιών που ο Burke έφτιαξε στην φυλακή

Κάπου στο 1940, η δημιουργικότητά του άρχισε να ανθίζει. Ξεκίνησε μαθήματα ξυλογλυπτικής και έτσι μπορούσε να έχει στην κατοχή του ένα μικρό μαχαίρι. Ξεκίνησε να σκαλίζει βάρκες από ξύλο και στη συνέχεια να φτιάχνει τρενάκια. Μάλιστα, έφτιαξε ένα αεροπλάνο με άνοιγμα φτερών πέντε πόδια από ξύλο και καμβά.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής των αεροπλάνων, βρέθηκε στα χέρια του ένα ειδικό σωληνάριο κόλλας που είχε την εικόνα του Πύργου του Άιφελ κατασκευασμένη από οδοντογλυφίδες. Αυτό ήταν! Έκανε έναν μεγάλο κύκλο σε ένα φύλλο κόντρα πλακέ και άρχισε να δουλεύει την πρώτη του ρόδα από οδοντογλυφίδες.

Ένα καρουζέλ βαμμένο στο χέρι από τον Burke, κάτι που έκανε συχνά

Πρόσθεσε και άλλα κομμάτια στο λούνα παρκ: ένα τρενάκι, περίπτερα, τουαλέτες, σιντριβάνια, μια πίστα. Όλα σχεδόν ήταν από οδοντογλυφίδες -ακόμη και τα καλώδια από τα οποία κρέμονταν βαγόνια ήταν κατασκευασμένα από οδοντογλυφίδες που είχαν κολληθεί μεταξύ τους. Για να κάνει τα τρενάκια λειτουργικά, πήρε κινητήρες από μικρά gadgets και τα ενσωμάτωσε στις ξυλοκατασκευές.

Αναγνωρίζοντας το ταλέντο του, ο αρχιφύλακας Clyde Plummer έδωσε εντολή στους φρουρούς να αφήσουν τον Burke στην ησυχία του και μάλιστα του έδωσε πρόσβαση σε ένα μεγάλο υπόγειο στη φυλακή. Ο ίδιος ο Plummer αναθεώρησε τους κανόνες επισκεπτηρίου της φυλακής. Σύντομα, μεγάλες ομάδες -μερικές φορές μέχρι 300 άτομα- επισκέπτονταν τη φυλακή για να δουν τα έργα του Burke, με το κατάλληλο αντίτιμο το οποίο άφηνε στον Burke.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα του Burke: μια ρόδα ύψους οκτώ ποδιών με 32 μικροσκοπικούς επισκέπτες. Το έργο φωτίζεται από κάτω και μοιάζει σαν να είναι κατασκευασμένη από γυαλί ή κρύσταλλο. Σήμερα βρίσκεται στο μουσείο των φυλακών Folsom.

Ο Burke δεν ήταν ο μοναδικός ταλαντούχος στην φυλακή Folsom, μιας και υπήρχαν και άλλοι καλλιτέχνες, ζωγράφοι, μηχανικοί, ποιητές.

Το 1956, ο Burke αφέθηκε ελέυθερος. Παντρεύτηκε, απέκτησε τέσσερα παιδιά και βρήκε δουλειά σε εταιρία καθαρισμού, συντήρησης και αποθήκευσης. Παράλληλα συνέχισε να δημιουργεί λούνα παρκ από οδοντογλυφίδες τα οποία ήταν ακόμη μεγαλύτερα από εκείνα στην φυλακή.


Ο Burke παρουσίαζε σε εκθέσεις τις δημιουργίες του, αλλά αρνούνταν να χρεώσει την εισόδου στον κόσμο. Συχνά πουλούσε κάποιο από τις δημιουργίες του για να πληρώσει το εισιτήριό του να γυρίσει στο σπίτι του, όπου έφτιαχνε ένα νέο. Σε μια εκδήλωση, παρουσίασε ένα τεράστιο λούνα παρκ μήκους 24 ποδών από 250.000 οδοντογλυφίδες!

Ο Burke πέθανε το 2001, σε ηλικία 92 ετών, αλλά η κληρονομιά του συνεχίζει να θαμπώνει τους επισκέπτες. Τα λούνα παρκ του εκτίθενται στο Folsom Prison Museum και στο Musée Mécanique στο Fisherman's Wharf του Σαν Φρανσίσκο.

Το έργο έχει ύψος πάνω από πέντε πόδια και το κατασκεύασε στα 1970. Τα σχοινιά από τα οποία κρέμονται τα αεροπλάνα είναι από οδοντογλυφίδες.

"Πάντα κουβάλαγε ένα σωληνάριο κόλλας και ένα μαχαίρι μαζί του", έχει πει ο John Burke. "Πάντα κάτι έφτιαχνε".

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου