Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: SE2/ EP28


Το Ντόμινο είναι ένας είδος παιχνιδιού στο οποίο, κάθε ορθογώνιο πλακάκι χωρίζεται στα δυο με μια οριζόντια γραμμή. Σε κάθε τμήμα υπάρχει σημειωμένος ένας αριθμός (ονομάζονται pips, nips, ή dobs) ή είναι κενό. Η πλάτη κάθε πλακιδίου είναι είτε κενές ή έχουν κάποιο κοινό σχέδιο (όπως οι τράπουλες). Το παραδοσιακό σινο-ευρωπαϊκό σετ ντόμινο αποτελείται από 28 πλακίδια, με όλους τους συνδυασμούς κουκίδων μεταξύ του 0 και του 6.
Η παλαιότερη αναφορά στο ντόμινο προέρχεται από τη δυναστεία Σονγκ στην Κίνα. Τα σύγχρονα ντόμινο εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, αλλά είναι άγνωστο το πώς εξελίχθηκε το κινέζικο ντόμινο στο σύγχρονο παιχνίδι. Ίσως, το έφεραν οι Ιταλοί ιεραπόστολοι από την Κίνα στην Ευρώπη.
Η λέξη "ντόμινο" προέρχεται πιθανότατα από την ομοιότητα των πλακιδίων με την γνωστή αποκριάτικη φορεσιά του Βενετσιάνικου Καρναβαλιού. - πηγή



Articles of War


Articles of War from Daniel Kanemoto on Vimeo.

Το Articles of War είναι μια ταινία μικρού μήκους και δεν είναι παραγωγή κάποιου μεγάλου στούντιο.

Ένας νεαρός Αμερικανός πιλότος μαχητικού του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είναι επιφορτισμένος με το να ηγείται αποστολές βομβαρδισμών στην κατεχόμενη Ευρώπη και στην καρδιά της Γερμανίας, όπου με το πάτημα ενός κουμπιού αφήνει το θανατηφόρο φορτίο του στους ανήμπορους να κάνουν κάτι Γερμανούς πολίτες.

Γράφει μια επιστολή στον πατέρα του -έναν βετεράνο του Μεγάλου Πολέμου- στην οποία εκφράζει την ανησυχία του για τις πράξεις του. Αυτή, μπορεί να είναι η τελευταία επιστολή που γράφει ποτέ.


Ακόμα και οι γονείς χρειάζονται λίγη ησυχία




Timelapse πυροτεχνημάτων της 4ης Ιουλίου στο Λος Άντζελες

Happy Fourth of July Timelapse Tuesday! The best fireworks are in the hood. They are technically illegal, but that doesn't stop much of the city from getting down. This is a blend of a short video and an hour long timelapse made up of 800 photos on a Rokinon 50mm and Canon 6D. The music is from my super talented friend ARWon (check my profile for his SoundCloud). . . #westcoast_exposures #WeOwnTheNight_la #wheream_i_la #intheheartofthecity #igbest_shotz #igpodium_night #ig_color #ig_masterpiece #instashooterz #ig_exquisite #ig_shotz_le #allmediumsaccepted #ABC7Eyewitness #discoverla #dtla #global_hotshotz #jaw_dropping_shots #losangeles_city #losangeles_la #longexpoelite #losangeles #lastory #best_timelapse #conquer_la #nightphotography #night_shooterz #NBC4You #heatercentral #uglagrammers #in_losangeles
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kevin Greene (@thekevingreene) στις


Ο φωτογράφος και timelapse artist Kevin Greene τράβηξε αυτό το timelapse πυροτεχνημάτων στο Λος Άντζελες από τις 8:50 μέχρι της 9:50 το απόγευμα.

Στην ουσία, πρόκειται για μια μίξη ενός μικρού μήκους βίντεο και μιας ώρας timelapse από 800 φωτογραφίες.


Η καστρονησίδα Μπούρτζι στο Ναύπλιο κατά τη δύση του ήλιου


ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ από: iefimerida.gr


On the Jesus του Vitaliy Raskalov



"Ήταν το καλοκαίρι. Ταξιδεύαμε στη Νότια Αμερική. Ξεκινήσαμε από το Ρίο. Και ανεβήκαμε στον διάσημο Χριστό Λυτρωτή -ένα από Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου!"


Καλλιεργώντας πράσα στο Λούβρο



Κατά τη διάρκεια της κατοχής από τους Ναζί το 1941-43, καλλιεργούνταν πράσα στους κήπους του Λούβρου στο Παρίσι σε μια προσπάθεια αντιστάθμισης της έλλειψης παραγωγής. - από: parisenimages.fr


Το Κοράκι, Έντγκαρ Άλλαν Πόε: η τελευταία στροφή από το χειρόγραφο του ποιήματος


And the Raven, never flitting, still is sitting, still is sitting
On the pallid bust of Pallas just above my chamber door;
And his eyes have all the seeming of a demon's that is dreaming,
And the lamplight o'er him streaming throws his shadow on the
floor;
And my soul from out that shadow that lies floating on the floor
Shall be lifted- nevermore!

Και το Κοράκι ακίνητο στη προτομή όλο μένει,
Στης Αθηνάς τη προτομή απάνω από τη πόρτα
Και τ’ αγριωπά τα μάτια του σα του Διαβόλου μοιάζουν
Όταν μονάχος σκέφτεται. Και το θαμπό λυχνάρι
Ρίχνει σκια στο πάτωμα σαν πέφτει στο Κοράκι.
Και η ψυχή μου ανήμπορη δε θα μπορέσει πια
Να βγει απ’ τον αμφίβολο τον κύκλο της Σκιάς
Που φαίνεται στο πάτωμα.
Ποτέ από δω και πια!
(μετάφραση Κώστας Ουράνης, από: sansimera.gr)

Πρώτη δημοσίευση 1845, εφημερίδα New York Evening Mirror - από: the vintagenews


Μιας και είναι της μόδας τα φλαμίνγκο...



Δείτε και ένα μικρό φλαμίνγκο - από: bored panda


Έξυπνο και όμορφο!


από: imgur


Τότε που οι Έλληνες ανακάλυψαν το παγωτό - Ήταν 1835 και τους άφησε πικρή γεύση!


Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές το πρώτο παγωτό στην Αθήνα έκανε την εμφάνισή του μόλις το 1835 και ήταν μια εμπειρία που μόνο γλυκιά γεύση δεν άφησε… Συγκεκριμένα, επί Όθωνα, η σύζυγος του Βαυαρού Αντιβασιλέα, Ιωσήφ Λουδοβίκου Κόμη του Άρμανσπεργκ, επρόκειτο να παραθέσει μια δεξίωση στην αριστοκρατία της εποχής.
Τότε ένας φίλος της ζαχαροπλάστης, ονόματι Κάλβος, γεμάτος φιλοδοξία και θέλοντας να διαφημίσει τη ζαχαροπλαστική τέχνη του πρότεινε στην κόμισσα να φτιάξει παγωτά για τους προσκεκλημένους της. Έτσι, στην οικία του πρωθυπουργικού ζεύγους στην αρχή της οδού Πειραιώς, οι καλεσμένοι έφαγαν μετά χαράς τα εντυπωσιακά παγωτά τα οποία περιείχαν χημικά χρώματα!
Δεν πέρασε πολλή ώρα μέχρι να επικρατήσει ο πανζουρλισμός εξαιτίας των στομαχικών διαταραχών που προκάλεσε η ομαδική δηλητηρίαση των καλεσμένων και ο Κάλβος δεν ήξερε πού να κρυφτεί.
Χάρη στον ζαχαροπλάστη Καρδαμάνη, περί το 1841 και το καφενείο που διατηρούσε μεταξύ των οδών Αιόλου και Αγίου Μάρκου «σώθηκε» η χαμένη τιμή του παγωτού, καθώς ήταν ο πρώτος που έφτιαχνε και πουλούσε παγωτό στην Αθήνα. Ωστόσο στη διάδοσή του συνέβαλλαν μετά τη δεκαετία του ‘50 και πολλοί Επτανήσιοι που είχαν μάθει την ιταλική τέχνη του παγωτού στα πάτρια εδάφη τους και έφεραν τις γνώσεις τους στην Αθήνα... - στο: topontiki.gr

Κύμα γιγαντιαίων διαστάσεων στον Νότιο Ωκεανό


Το «Υγρό Ιμαλάια» στις ιστορίες των ναυτικών επαληθεύτηκε.

Δείτε και Το ψηλότερο κύμα που καταγράφηκε από σημαδούρα

Ένα γιγαντιαίο κύμα 20 μέτρων κατέγραψε σημαδούρα παρατήρησης καιρικών φαινομένων στον Νότια Ωκεανό.

Το κύμα, βγαλμένο από την μυθολογία, απείχε 400 μίλια από την Νέα Ζηλανδία και δεν «χτύπησε» κάποια ακτή ή πλοίο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κύματα που έχουν καταγραφεί στην ιστορία και τα οποία δεν αποτελούν τσουνάμι. Μέχρι προσφάτως, οι ωκεανολόγοι, φυσικοί και μετεωρολόγοι στέκονταν σκεπτικοί απέναντι στις αναφορές για γιγαντιαία κύματα που εμφανίζονταν αιφνιδίως στην μέση του ωκεανού. Οι «γραφικές» όμως ιστορίες των ναυτικών άρχισαν να επαληθεύονται μετά την τοποθέτηση σημαδούρων παρατήρησης καιρικών φαινομένων στις θάλασσες. Ο Νότιος Ωκεανός διαβρέχει την Ανταρκτική ήπειρο και θεωρείται από τους ναυτικούς ιδιαίτερα επικίνδυνος, λόγω των γιγαντιαίων κυμάτων που εμφανίζονται αιφνιδίως και προκαλούν ζημιές στα πλοία. Oι θαλασσόλυκοι τα αποκαλούν μάλιστα «υγρά Ιμαλάια». Η σημαδούρα τοποθετήθηκε στον Νότια Ωκεανό πριν από περίπου τρεις μήνες και ήδη κατέγραψε το πρώτο γιγαντιαίο κύμα της περιοχής, με ύψος-ρεκόρ για το Νότιο Ημισφαίριο. Παλιότερα, η εμφάνιση τέτοιων φαινομένων θεωρούταν πως γινόταν μια φορά στα «χίλια χρόνια», όμως νέα στοιχεία δείχνουν πως είναι πιο συνηθισμένα από ότι πιστεύαμε. - από: huffingtonpost.gr


Κρούγκεραντ, το νόμισμα που αγοράζουν οι Γερμανοί και εμπιστεύονται περισσότερο από οτιδήποτε


Ένα χρυσό νόμισμα Krugerrand στη γερμανική αγορά αξίζει περίπου 1.136ευρώ δηλαδή περίπου 20ευρω παραπάνω απ' ό,τι μια αντίστοιχη μπάρα χρυσού.

Το πιο πιθανό είναι πως πολλοί ίσως να μην γνωρίζατε καν την ύπαρξή του εάν δεν ασχολείστε με τα νομίσματα και δεν ενδιαφέρεστε για την αγορά χρυσού. Σε κάποιους κύκλους όμως το χρυσό Νόμισμα Νοτίου Αφρικής Krugerrand (Κρούγκεραντ) 1oz είναι πάρα πολύ δημοφιλές αφού μέχρι το 1980 αντιπροσώπευε το 90% της παγκόσμιας αγοράς χρυσών νομισμάτων. Ακόμη και στις μέρες μας όμως διατηρεί τον τίτλο του χρυσού νομίσματος με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως. Κόπηκε για πρώτη φορά το 1967 ενώ όχι μόνο είναι διεθνώς αναγνωρίσιμο αλλά ρευστοποιείται άμεσα, τη στιγμή που ο κάτοχος του το επιθυμεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν βρίσκεται.

Το Krugerrand -στην μια όψη του οποίου είναι χαραγμένο το πρόσωπο του Paul Kruger, πρώτου προέδρου της Δημοκρατίας της Νοτίου Αφρικής, σχεδιασμένο από τον Otto Schultz και στην άλλη πλευρά το springrock (εθνικό ζώο και σύμβολο της Νοτίου Αφρικής) και σχεδιάστηκε από το Coert Steynberg- παράγεται στο Rand Refinery, ένα από τα μεγαλύτερα χυτήρια χρυσού παγκοσμίως έξω από Γιοχάνεσμπουργκ. Και μέχρι σήμερα έχει πουλήσει 60 εκατομμύρια νομίσματα. Εξάλλου την δεκαετία του 1970, για τους επενδυτές χρυσού ανά την υφήλιο, το χρυσό Krugerrand ήταν η πρώτη επιλογή ενώ μόνο την περίοδο 1974 -1985 εκτιμάται πως μόνο στις Η.Π.Α. εισήχθηκαν 22 εκατ. χρυσά νομίσματα Krugerrand. - από: huffingtonpost.gr


Γιατί το τσιμέντο των Ρωμαίων αντέχει χιλιάδες χρόνια και όχι οι σύγχρονες εκδοχές του



Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το μυστικό της συνταγής που καθιστούσε το ρωμαϊκό τσιμέντο απρόσβλητο από το χρόνο.

Όπως γράφει ο Guardian οι κατασκευές των Ρωμαίων όπως για παράδειγμα οι κυματοθραύστες και τα λιμάνια τους αντέχουν ακόμη και έπειτα από δύο χιλιάδες χρόνια από την κατασκευή τους. Το γεγονός αυτό προκάλεσε το ενδιαφέρον των επιστημόνων οι οποίοι προσπάθησαν να βρουν τι είναι αυτό που έκανε τόσο διαφορετικό και ανθεκτικό το κατασκευαστικό υλικό των Ρωμαίων από το σκυρόδεμα που χρησιμοποιείται σήμερα και η διάρκεια ζωής του είναι περιορισμένη.

Η συνταγή είναι απλή καθώς πρόκειται για ένα μείγμα ηφαιστειογενούς τέφρας, ασβέστη, θαλασσινού νερού και σβόλων από ηφαιστειογενούς πέτρας. Η επαφή αυτών με το θαλασσινό νερό πυροδοτούσε μια χημική αντίδραση και δημιουργούσε νέα ανόργανα συστατικά που ενδυνάμωναν το σκυρόδεμα αντί να το φθείρουν. - στο: huffingtonpost.gr


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου