Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Τα παλάτια των πουλιών στην οθωμανική Τουρκία


Σημαντικό στοιχείο της οθωμανικής αρχιτεκτονικής στην Τουρκία ήταν η προσθήκη σπιτιών για πουλιά στους εξωτερικούς τοίχους των σημαντικών πολεοδομικών κτηρίων. Με αυτόν τον τρόπο, οι "επισκέπτες" δεν φώλιαζαν σε τζαμιά, πανδοχεία, γέφυρες, βιβλιοθήκες, σχολεία και βρύσες.
Αυτά τα σπίτια όμως δεν ήταν απλές κατασκευές από σκυρόδεμα, αλλά περίτεχνες μινιατούρες που κυμαίνονταν από μονοκατοικίες μέχρι και πολυώροφα "αρχοντικά". Το καθένα σχεδιάστηκε με παρόμοιο σχεδιασμό με τα μεγαλύτερα κτήρια της χώρας, προσφέροντας καταφύγιο σε σπουργίτια, χελιδόνια και περιστέρια. Ταυτόχρονα, αποτρέπονταν η διάβρωση των τοίχων των κτηρίων από τα περιττώματα των πουλιών.


Εκτός από την παροχή καταφυγίου, αυτές οι κατασκευές εκπλήρωναν και ένα θρησκευτικό όραμα καθώς θεωρήθηκαν κίνηση καλής πράξης.


Μόνο μερικά από αυτά τα "αρχοντικά" παραμένουν σήμερα. Σχεδόν κάθε πόλη της χώρας περιέχει παραδείγματα τέτοιων σπιτιών. Το παλαιότερο παράδειγμα, βρίσκεται σε ένα σπίτι του 16ου αιώνα που συνδέεται με τη γέφυρα Büyükçekmece και εξακολουθεί να επιβιώνει στην Κωνσταντινούπολη.


από: this is colossal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου