Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Το μουσικό κρεβάτι ενός τιτλούχου


Το 1882 ο Sadiq Muhammad Khan Abbasi IV, Nawāb του Bahawalpur (Nawāb: τιμητικός τίτλος σε ημιαυτόνομους μουσουλμάνους ηγέτες πριγκιπικών κρατών στη Νότια Ασία, Bahawalpur: πριγκιπικό κράτος της Βρετανικής Ινδίας και αργότερα, το Πακιστάν, που υπήρξε από το 1802 έως το 1955), ανέθεσε -ανώνυμα- στο La Maison Christofle του Παρισιού, ένα κρεβάτι από ξύλο τριανταφυλλιάς καλυμμένο με περίπου 1/3 τόνου ασημιού.Δείτε ακόμη:
Μια 240 χρόνων μηχανή είναι ο πρόγονος του σύγχρονου υπολογιστή!
Ένα automaton της Μαρίας Αντουανέτας που παίζει ένα μουσικό κουτί
Πέντε καταπληκτικά automata ζώων
Όταν ένας μαχαραγιάς χρησιμοποίησε 6 νέες Rolls Royce σαν απορριμματοφόρα!
Η πορνογραφική κάμαρα της Μεγάλης Αικατερίνης

Οι τέσσερις κολώνες του κρεβατιού ήταν τέσσερα κανονικού μεγέθους automatons που είχαν την μορφή γυμνών γυναικών (με περούκες) στα πρότυπα των Ευρωπαίων και τα οποία τροφοδοτούνταν από τέσσερις μηχανισμούς με ελατήρια στα βάθρα τους.

Τα καλώδια κατέληγαν σε ένα μουσικό κουτί κάτω από το κρεβάτι. Η πίεση στο κέντρο του στρώματος ενεργοποιούσε ένα μουσικό κουτό, ενώ οι φιγούρες στις κολώνες άρχιζαν να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους, να κάνουν αέρα με τις βεντάλιες τους αναλόγως της μουσικής (ένα άγνωστο απόσπασμα από τον Φάουστ του Σαρλ Γκουνώ). Όλο αυτό διαρκούσε 30 λεπτά.

Μια ακουαρέλα και αρκετές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν το 1882 για την Christofle είναι οι μόνες αποδείξεις του κρεβατιού, το οποίο σήμερα είναι άγνωστοι που βρίσκεται ή αν υπάρχει.

από: bibliolore

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου