Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Μια φωτογραφία με γρατσουνιές και σάλιο που κέρδισε 20.000 δολάρια


Ένας κορυφαίος διαγωνισμός φωτογραφιών πορτρέτου στην Αυστραλία πυροδότησε την κατακραυγή την προηγούμενη εβδομάδα όταν απένειμε το βραβείο των 20.000 δολαρίων για την κορυφαία φωτογραφία σε μια "φωτογραφία" με γρατσουνιές και σάλιο.Η καλλιτέχνις Justine Varga ήταν η νικήτρια του 2017 Olive Cotton Award με το "πορτρέτο" της γιαγιά της με τίτλο Maternal Line.

Η Varga δημιούργησε τη "φωτογραφία" δίνοντας ένα κομμάτι φιλμ μεγάλου μεγέθους στη γιαγιά της και της ζήτησε να γράψει πάνω του με ένα στυλό και στη συνέχεια να φτύσει για να αφήσει ίχνη σάλιου.

Η Varga δήλωσε γι' αυτήν την φωτογραφία:

"Μια μέρα, όχι πολύ καιρό πριν, βρήκα τη γιαγιά μου πάνω από ένα τραπέζι να δοκιμάζει μερικά στυλό χαράζοντας με το κάθε ένα απ' αυτά ένα κομμάτι χαρτί. Γοητευμένη από αυτή την επανάληψη των χειρονομιών, που θυμίζει τον χαρακτήρα της, την ζήτησα να συνεχίσει αυτό που έκανε, αλλά σε ένα κομμάτι φιλμ. Έχοντας αφήσει τα ίχνη του χεριού της στην ευαίσθητη στο φως επιφάνεια, της ζήτησα να ρίξει και το σάλιο της, διπλασιάζοντας έτσι την σωματική της υπογραφή. Στη συνέχεια, επεξεργάστηκα το φιλμ. Η εικόνα που προκύπτει φαίνεται αφηρημένη αλλά δεν μπορεί να είναι πιο ρεαλιστική".

Η φωτογραφία επιλέχθηκε ως νικήτρια από τον Δρ. Shaune Lakin, ανώτερο επιμελητή φωτογραφίας του National Gallery of Australia.

"Ενώ το έργο της Justine είναι πολύ σύγχρονο, ενδιαφέρεται για την ιστορία της φωτογραφίας. Είναι ένα πολύ σύνθετο φωτογραφικό πορτρέτο: με έκανα να σκεφτώ πολύ για το πως να φτιάξω ένα πορτρέτο -για το τι σημαίνει σήμερα να κάνεις μια φωτογραφία κάποιου άλλου, έστω και αν τελικά δεν αποκαλύπτει πως αυτός μοιάζει", δήλωσε ο Lakin.

Μετά την ανακοίνωση όμως της νικήτριας φωτογραφίας, οι φωτογράφοι δεν πίστευαν ότι μια μη φωτογραφία κέρδισε βραβείο φωτογραφίας.

"Προσωπικά, δεν μπορώ να δεχτώ γρατσουνιές ενός ατόμου σε ένα κομμάτι φιλμ, εκτός από το ότι είναι απλά ένα σχέδιο", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της αυστραλιανής ένωσης φωτογράφων εμπορικών και μέσων, North Sullivan.

Η κριτική -αλλά και αλληλογραφία με μηνύματα μίσους- άρχισαν να πλημμυρίζουν τον Lakin. "Έλαβα πραγματικά πολλά μηνύματα μίσους, κάτι που πραγματικά είναι ενοχλητικό. Έχω λάβει πραγματικά άσχημη ανατροφοδότηση από τους φωτογράφους [...] Μειώνει πραγματικά αυτό που, για μένα, ήταν μια περίπλοκη και πολύπλοκη διαδικασία για τις εικόνες και για τη φωτογραφία".

από: peta pixel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου