Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Το εκπληκτικό αυτοκίνητο του Louie Mattar


Η αναζήτηση ενός ανθρώπου για το απόλυτο οδικό ταξίδι.
Στα πρώτα τέσσερα χρόνια που κατείχε μια Cadillac του 1947, ο Louie Mattar τοποθέτησε ένα ντους (το νερό τροφοδοτούνταν από την έξοδο πολλαπλής εξαγωγής για να είναι ζεστό), ένα μπαρ με κάνουλες για ουίσκι, νερό και σόδα, ένα πλυντήριο ρούχων, ένα νεροχύτη κουζίνας, ένα ναργιλέ και ένα μικρόφωνο συνδεδεμένο σε ένα ηχείο κάτω από την κουκούλα, για να προσφέρει τις προτάσεις του σε άλλους οδηγούς στο δρόμο. Αλλά δεν το ολοκλήρωσε.


Αυτό το αυτοκίνητο, μαζί με ένα ρυμουλκούμενο, το οποίο είχε φτιάξει ο Mattar, βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Αυτοκινήτου του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το αυτοκίνητο και το ρυμουλκούμενο φορτώθηκαν με διάφορα υλικά που θα χρειαζόντουσαν για ένα ταξίδι 7 ημερών, ένα ταξίδι συνολικής απόστασης 6.320 μιλίων, από το Σαν Ντιέγκο στη Νέα Υόρκη και πίσω. Ο ίδιος και δύο ακόμη οδηγοί, που εναλλάσσονταν σε βάρδιες στο τιμόνι, δεν σταμάτησαν το αυτοκίνητο ούτε μία φορά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού-ρεκόρ που έκαναν στο τέλος Σεπτεμβρίου του 1952.


Ο Mattar είχε εγκαταστήσει μια συσκευή που επέτρεπε την αλλαγή των ελαστικών ενώ το αυτοκίνητο κινούνταν. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, γέμισαν το ντεπόζιτο τρεις φορές από κινούμενα φορτηγά σε αεροδρόμια του Κάνσας Σίτι, του Κάμντεν και της Όμαχα. Το αυτοκίνητο σχεδιάστηκε για να επαναπληρώνει αυτόματα το ψυγείο και να αλλάζει λάδι από τα αποθέματα στο ρυμουλκούμενο.


Οι οδηγοί έκαναν ακόμη ένα μεγαλύτερο ταξίδι από το Άνκορεϊτζ της Αλάσκα μέχρι την πόλη του Μεξικό (7.482 μίλια) τον Αύγουστο του 1954. Οι έλεγχοι στα σύνορα έγιναν όλα εν κινήσει.


Το αυτοκίνητο ζυγίζει 3,9 τόνους και διαθέτει περίπου 190 λίτρα νερού, με επιπλέον 114 λίτρα στο ρυμουλκούμενο. Υπάρχουν ειδικοί άξονες που έχουν τρυπηθεί για να επιτρέπουν στα ελαστικά να φουσκώσουν, αν έχουν χάσει αέρα, ενώ αυτά γυρίζουν. Το ρυμουλκούμενο διαθέτει 870 λίτρα βενζίνης για τον αυτόματο ανεφοδιασμό καυσίμων, γι' αυτό και είχαν ελάχιστες ανατροφοδοτήσεις.


Ο Mattar χρειάστηκε περίπου επτά χρόνια και 75.000 δολάρια για να ολοκληρώσει το αυτοκίνητο.

από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου