Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Η ιστορία πίσω από το "Roger that" των πιλότων


Αν βλέπετε ξένες ταινίες, ίσως έχετε προσέξει ότι όταν κάποιος θέλει να πει στον ασύρματο το ελληνικό "ελήφθη", δηλαδή άκουσε τα λεγόμενα του ανταποκριτή του, χρησιμοποιεί την έκφραση "Roger that".

Πώς προέκυψε όμως η έκφραση;



Δείτε ακόμη:
Η ιστορία πίσω από την φωτογραφία της πρώτης πτήσης των αδερφών Ράιτ
Το τραγικό συμβάν που οδήγησε στην ανάπτυξη του τηλέγραφου
Η ιστορία του S.O.S.
Let women fly: Οι πρώτες γυναίκες πιλότοι
Το παράξενο θέαμα της μεταφοράς αεροπλάνων στη γη

Από τα πρώτα χρόνια της αεροπλοΐας, η αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ του προσωπικού στο έδαφος και των πιλότων ήταν ένα σημαντικό στοιχείο για μια ασφαλή πτήση. Οποιαδήποτε πληροφορία που μπορεί να έχει ο πιλότος -ή και να μοιραστεί με το προσωπικό εδάφους- μπορεί να είναι κρίσιμη και μπορεί να σώσει τις ζωές, τόσο των ιπταμένων όσο και των επιβατών (όταν αναφερόμαστε σε πολιτικού τύπου πτήση).

Παρόλο που σήμερα η επικοινωνία φαίνεται να είναι μια απλή υπόθεση, στα πρώτα στάδια της αεροπορίας ήταν ένα από τα πιο περίπλοκα πράγματα. Από της 17 Δεκεμβρίου του 1903, όταν οι αδελφοί Ράιτ έκαναν την πρώτη επιτυχημένη πτήση στην Ιστορία, η επικοινωνία με τους ιπτάμενους ήταν μια πραγματική πρόκληση.

Αρχικά, ως μέσα επικοινωνίας χρησιμοποιήθηκαν οπτικά βοηθήματα -όπως έγχρωμα κουτάκια, φωτοβολίδες και πινακίδες χειρός. Ωστόσο, η πρώτη επικοινωνία αέρος-εδάφους επετεύχθη με τον κώδικα Μορς όπου οι χειριστές χρησιμοποιούσαν σύντομα σήματα για να εξοικονομήσουν χρόνο. Σε στιγμές που τα μηνύματα στέλνονταν μέσω τηλέγραφου (με τον κώδικα Μορς), ένα από αυτά τα σύντομα σήματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το γράμμα "R", ως συντομογραφία για "received", δηλαδή "ελήφθη". Αυτό σήμαινε ότι οι πιλότοι επιβεβαίωναν ότι είχαν λάβει το μήνυμα και τις οδηγίες.

Τι γινόταν όμως με τις νυχτερινές πτήσεις; Πώς επικοινωνούσαν οι πιλότοι με το προσωπικό εδάφους τη νύχτα; Τα πρώτα χρόνια της αεροπλοΐας, οι νυχτερινές πτήσεις ήταν δύσκολη υπόθεση. Η εύρεση οπτικών σημάτων τη νύχτα δεν ήταν εύκολο πράγμα και κάτι έπρεπε να γίνει.

Στις 22 Φεβρουαρίου του 1921, στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πιλότος Jack Knight έκανε την πρώτη επιτυχημένη νυχτερινή πτήση. Βέβαια, χωρίς την σωστή επικοινωνία, θα ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο. Αυτή η πρώτη επιτυχημένη νυχτερινή πτήση είχε ως σκοπό τη μεταφορά ταχυδρομείου, οπότε στη διαδρομή της πτήσης, οι υπάλληλοι των ταχυδρομείων, οι διαχειριστές των αεροδρομίων, ακόμα και οι αγρότες, είχαν ανάψει φανούς.

Η αεροπορική επικοινωνία δεν είναι απλά ένα σημαντικό και ουσιαστικό θέμα, αλλά έχει και μια συναρπαστική ιστορία.

Ίσως έχετε δει την αμερικάνικη κωμωδία του 1980 "Airplane" (Μια Απίθανη... Απίθανη Πτήση, ο ελληνικός τίτλος) με τους Leslie Nielsen, Robert Hays, Julie Hagerty, που παρωδεί τις ταινίες καταστροφής και ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα. Στην ταινία υπήρχε ο κάτωθι διάλογος:

Συγκυβερνήτης Roger Murdock (προς τον κυβερνήτη Oveur): We have clearance, Clarence. (Είμαστε ελεύθεροι, Clarence)
Κυβερνήτης Oveur: Roger, Roger. What's our vector, Victor? (Ελήφθη, Roger.)



Γιατί όμως οι πιλότοι χρησιμοποιούν τη λέξη "Roger" και τι σημαίνει αυτό; Όταν οι πιλότοι σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τον κώδικα Μορς και άλλαξαν στην φωνητική λειτουργία, χρησιμοποίησαν τη λέξη "Roger", η οποία ήταν η φωνητική ονομασία για το γράμμα "R", το οποίο ήταν προηγουμένως η συντομογραφία του "received", όπως είπαμε ήδη.

Το "Roger" έγινε ο ορισμός του R το 1927 ως μέρος του πρώτου φωνητικού αλφαβήτου, το οποίο ανέπτυξε η Διεθνής Ένωση Τηλεγραφημάτων. Γιατί όμως δεν χρησιμοποίησαν το "received" αντί του "Roger"; Το 1943 ο όρος έγινε δημοφιλής -και υπάρχει εξήγηση και γι' αυτό. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν μιλούσαν όλοι αγγλικά και ο όρος έγινε μέρος της διεθνούς "αεροπορικής γλώσσας".

Ο βρετανικός και ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιούσαν το ακόλουθο φωνητικό αλφάβητο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου:
"Able, Baker, Charlie, Dog, Easy, Fox, George, How, Item, Jig, King, Love, Mike, Nan, Oboe, Peter, Queen, Roger, Sugar, Tare, Uncle, Victor, William, X-ray, Yoke, Zebra".

Τόσο ο βρετανικός όσο και ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιούσαν συχνά τον "Roger" κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το 1957 το φωνητικό αλφάβητο άλλαξε και το "Roger" αντικαταστάθηκε από το "Romeo". Αλλά μέχρι τότε, το "Roger" ήταν ήδη συνώνυμο του "ελήφθη".

Για την ιστορία, το διεθνές φωνητικό αλφάβητο έχει διαμορφωθεί ως εξής:
"Alpha, Bravo, Charlie, Delta, Echo, Foxtrot, Golf, Hotel, India, Juliet, Kilo, Lima, Mike, November, Oscar, Papa, Quebec, Romeo, Sierra, Tango, Uniform, Victor, Whiskey, X-Ray, Yankee, Zulu".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου