Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή μαχητικών αεροσκαφών στον κόσμο βρίσκεται σε ένα γαλλικό κάστρο


Σε όλη τη Γαλλία, σε ένα κάστρο στους αμπελώνες της Βουργουνδίας, μπορεί κανείς να δει ένα σοβιετικό ελικόπτερο, ένα hovercraft (αερόστρωμνο επί το ελληνικό) της δεκαετίας του 1970 και μια συλλογή ρεκόρ από μαχητικά αεροσκάφη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σαν να μην φτάνουν αυτά, μια αποθήκη του κάστρου είναι γεμάτη με vintage πυροσβεστικά οχήματα, 200 μοτοσικλέτες αντίκες, 36 αγωνιστικά αυτοκίνητα και πολλά άλλα.





Ο Michel Pont ξεκίνησε να συλλέγει στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ήταν ένας πρώην οδηγός αγώνων της Abarth που είχε κληρονομήσει έναν πύργο του 14ου αιώνα μέσα σε 27 εκτάρια γης. Ο εκκεντρικός 87χρονος, τον οποίο άνετα περνούσε κανείς για τον κηπουρό του κάστρου λόγω της απλής εμφάνισής του, είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός συλλέκτης μαχητικών αεροσκαφών στον κόσμο, σύμφωνα με το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες. Μεταξύ των εκατοντάδων αεροπλάνων που βρίσκονται στο Chateau Sevigny-lès-Beaune, ένα από αυτά, κάποτε -κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στρατηγού Σαρλ ντε Γκωλ- ήταν οπλισμένο με ατομικές βόμβες, ενώ ένα άλλο που κρέμεται από την οροφή του αχυρώνα είναι ένα από τα πρώτα αεροπλάνα που έγιναν ποτέ.





Έχουν μεταφερθεί στο κάστρο από όλο τον κόσμο. Ο ίδιος ο Pont έχει βοηθήσει στην αποσυναρμολόγηση ενός από αυτά στην έρημο του Τζιμπουτί για να μεταφερθεί με ασφάλεια στο κάστρο του, όπου ανακατασκευάστηκε και αποκαταστάθηκε πλήρως. Πολλά από αυτά προήλθαν από τα νεκροταφεία αεροπλάνων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο Βέλγιο και την Πολωνία. Άλλωστε, σήμερα, δεν είναι και τόσο δύσκολο να αγοράσει κανείς μέσω του Διαδικτύου ένα σοβιετικό στρατιωτικό αεροσκάφος, ή ένα Boeing 74.



"Όταν έχεις στόχο τη συλλογή, βρίσκεις τον τρόπο", λέει ο ίδιος, ο οποίος λέει ότι ήταν οι γονείς του που του ενέπνευσαν το πάθος της κληρονομιάς και της συντήρησης. Η "τρελή συλλογή" του, όπως την αποκαλούν συχνά οι ντόπιοι, του επέτρεψε να ανοίξει όχι μόνο ένα μουσείο στο κάστρο, αλλά εννέα ξεχωριστά μουσεία, το καθένα αφιερωμένο σε διαφορετικό τύπο μηχανής που διαθέτει η συλλογή του.



Προτιμώντας να μοιραστεί το μεσαιωνικό κάστρο του με το κοινό -αντί να ζει σε μια επιχρυσωμένη απομόνωση-, η συλλογή του Pont τον βοηθά να κρατάει ζωντανό το κάστρο και καλά διατηρημένο.

από: messy nessy chic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου