Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019

Μια έρημος καλυμμένη με γκραφίτι από πέτρες


Η Κοιλάδα των Ονομάτων (Valley of the Names) βρίσκεται σε ένα απομονωμένο κομμάτι ερήμου στην Νότια Καλιφόρνια.



Ο όρος απομακρυσμένο δεν περιγράφει το πόσο μακριά είναι αυτό το κομμάτι γης στην Κοιλάδα των Ονομάτων, που βρίσκεται σε μια λωρίδα της ερήμου Σονόρα στις νοτιοανατολικές περιοχές της Καλιφόρνια. Οι πλησιέστερες πόλεις είναι η Yuma, στην Αριζόνα, 15 μίλια προς τα νότια και το El Centro της Καλιφόρνιας, περίπου 70 μίλια στα δυτικά. Με άλλα λόγια, η Κοιλάδα των Ονομάτων δεν είναι ένα μέρος που μπορεί κανείς να συναντήσει τυχαία. Είναι ένα μέρος που πρέπει να θέλει κανείς να βρει.


Η απόλυτη απομόνωση της περιοχής θα μπορούσε να εξηγήσει το γεγονός γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν αφήσει το σημάδι τους εκεί. Στους λόφους υπάρχουν εκατοντάδες γκράφιτι από πέτρες -μαύρες πέτρες που σχηματίζουν ονόματα, ημερομηνίες και άλλες λεπτομέρειες. Ίσως είναι ένας τρόπος για τους επισκέπτες να αποδείξουν ότι επιβίωσαν τις υψηλές θερμοκρασίες και το τραχύ έδαφος της περιοχής.


Κάθε μερικά χρόνια, μια ομάδα εθελοντών πηγαίνει στην Κοιλάδα και καθαρίζει τυχόν χαλάσματα από τους άνεμους της ερήμου και αντικαθιστά τις πέτρες που μπορεί να έχουν μετακινηθεί λόγω κάποιας καταιγίδας. Άλλωστε, πολλά από τα γκραφίτι βρίσκονται εκεί είναι πάνω από 50 χρόνια.


Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πώς άρχισαν τα γκραφίτι, αν και μια κοινή θεωρία είναι ότι όλα ξεκίνησαν όταν ο στρατηγός Πάτον έστισε το "Camp Young", το αρχηγείο του Κέντρου Εκπαίδευσης Ερήμου (Desert Training Center), στις αρχές του 1940. Εκεί ήταν που προετοίμαζε τους στρατιώτες για τις μάχες στις ερήμους της Βόρειας Αφρικής κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Σήμερα, αν κάποιος περάσει από την περιοχή, θα δει ελάχιστα που θυμίζουν ότι κάποτε στην έρημο βρισκόταν η μεγαλύτερη στρατιωτική εγκατάσταση του κόσμου, με τα όριά της να εξαπλώνονται σε όλη τη Νότια Καλιφόρνια, την Αριζόνα και τη Νεβάδα. Μετά τον πόλεμο, ο στρατός έδωσε τη γη στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ σήμερα το Γραφείο Χωροταξίας (Bureau of Land Management, BLM) διαχειρίζεται τα περίπου 5.665.599 στρέμματα, συμπεριλαμβανομένης και της Κοιλάδα των Ονομάτων.



Προσωπικό του BLM ενημερώνει τους τυχόν επισκέπτες ότι πρέπει να προσέχουν και να σέβονται το μέρος, δεν πρέπει να αφήνουν τα μονοπάτια, αλλά και να μην κουβαλούν δικές τους πέτρες για τα γκραφίτι τους, γιατί μπορεί να επηρεάσουν το οικοσύστημα.

από: smithsonianmag.com, atlas obscura, amusing planet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου