Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se5, Ep244


 
Δρακόσπιτο Όρους Όχη. Το Ελληνικό Στόουνχετζ βρίσκεται καλά κρυμμένο στα 1365m υψόμετρο
 

Μια κατασκευή άκρως μυστηριώδες που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το ελληνικό Στόουνχετζ.
 
 
Αποκαταστάθηκε το σπίτι του Παύλου Μελά στην Κηφισιά. Από εδώ ξεκίνησε για να πολεμήσει στον Μακεδονικό Αγώνα


Ήταν η εξοχική κατοικία της οικογένειας Μελά στην Κηφισιά, που αποτελούσε δημοφιλές παραθεριστικό κέντρο της μεγαλοαστικής κοινωνίας των Αθηνών, τον 19ο αιώνα. Φιλοξένησε από το 1895 -τα τελευταία εννέα χρόνια της ζωή του- τον Παύλο Μελά, τη σύζυγό του Ναταλία –το γένος Δραγούμη- και τα δύο παιδιά τους, τον Μιχαήλ και τη Ζωή -μητέρα της κ. Ναταλίας Ιωαννίδη. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Το χωριό φάντασμα που αναπαύεται στην υδάτινη αγκαλιά του Μόρνου
 

Πολλές φορές, οι προκαθορισμένες πράξεις των ανθρώπων, αλλάζουν τον ρου της ιστορίας και διαφοροποιούν τα γεγονότα της, δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα…
Έτος 1969: Ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή του φράγματος της τεχνητής λίμνης του Μόρνου στην Φωκίδα, ύψους 125 μέτρων, με σκοπό την υδροδότηση της Αθήνας.
Η αρχαία Καλλίπολις, το ανατολικότερο μέρος της αιτωλικής φυλής των Οφιονέων κατά τον Θουκυδίδη, όπου το 1915 μετονομάστηκε από Βελούχοβο σε Κάλλιο, πλησιάζει στην οριστική του πλέον εξαφάνιση από τον χάρτη της Ελλάδας. Στα λίγα χρόνια που του απομένουν, οι κάτοικοι του χωριού σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και γνωστό αρχαιολόγο, αποκαλύπτουν δημόσια κτίσματα, νεκροταφεία, ιερά, το θέατρο, τον οχυρωματικό περίβολο αλλά και διάφορους άλλους θησαυρούς που σώζονται σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο Λιδωρικίου και που για πολλά χρόνια έμεναν θαμμένοι κάτω από το χώμα, μαρτυρώντας την πολύ σπουδαία ιστορίας τους ανά τους αιώνες. Όμως είναι γραπτό τους να χαθούν και πάλι από το οπτικό μας πεδίο μιας και η κατασκευή του φράγματος έχει πια ολοκληρωθεί.
Έτος 1979: Η ολοκλήρωση του φράγματος είναι πλέον γεγονός.
Οι κάτοικοι του χωριού αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αποζημιωμένοι από το κράτος και χτίζουν το Κάλλιο σε ψηλότερο σημείο, ενώ πολλοί από αυτούς εγκαθίστανται στο Λιδωρίκι, την Αθήνα και τις γύρω περιοχές.
Στα δύο επόμενα χρόνια, η πεδιάδα ανάμεσα στα Βαρδούσια όρη και την Γκιώνα γεμίζει με νερό και τα πέτρινα σπίτια του Καλλίου καθώς και πολλά λιθόκτιστα γεφύρια, φωλιάζουν για πάντα στην υδάτινη κρυψώνα τους.  Η τεχνητή λίμνη του Μόρνου, με χωρητικότητα 800 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, μέσω του υδραγωγείου της, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης μήκους 192 χιλιομέτρων, υδροδοτεί ολόκληρο το λεκανοπέδιο αλλά και χωριά της Βοιωτίας.
Όμως έρχονται στιγμές που τα «πλάσματα» του νερού αναζητούν τη ζεστασιά του ήλιου καθώς και λίγη από την ηρεμία που τους προσέφερε η φύση που κάποτε ανέπνεαν. Έτσι σε περιόδους μεγάλης λειψυδρίας που η στάθμη της λίμνης κατεβαίνει, το χωριό αναδύεται μέσα από τα νερά της σαν ένα φάντασμα του παρελθόντος, μα με την άνοδο της στάθμης της, χάνεται και πάλι στην υγρή αγκαλιά της λίμνης.
Συγκλονιστική και γεμάτη πόνο η φράση κατοίκου του αλλοτινού Καλλίου, σε ταινία μικρού μήκους που διεκδικεί μάλιστα το πρώτο βραβείο σε φεστιβάλ του εξωτερικού…

«Όποιος έρχεται το τέλος του και θα πάει στον άλλο κόσμο, θα πάει εκεί... Ξαναμαζεύεται το χωριό…»
 
 
Πογδόριανη.Το χωριό της Ηπείρου που ο Σουλεϊμάν εξόρισε την μητέρα του και τη σύζυγο του
 


Λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα και καλά κρυμμένο ανάμεσα στο Όρος Κασιδιάρη και τον λόφο Σωσσίνου βρίσκεται το χωριό με την σημερινή ονομασία Άνω Παρακάλαμος.
Ένα χωριό που τους χειμερινούς μήνες φιλοξενεί μόλις και μετά βίας 25 μόνιμους κατοίκους.
Κι όμως αυτό το μικρό χωριό στο παρελθόν φιλοξένησε τόσο την μητέρα του Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπή όσο και τη πιο γνωστή από τις συζύγους του Χουρέμ.
 
 
Μία λήψη με την Ακρόπολη να περικυκλώνεται από τους κεραυνούς στις 13 Οκτωβρίου
 

φωτογραφία: Dimitris Sagiakos 
 
 
Ο Γερμανός φιλέλληνας που πολέμησε και έχασε τη ζωή του στην Ηρωϊκή Έξοδο του Μεσολογγίου

 
Wilhelm Bellier de Launoy: Γερμανός στρατιωτικός, Φιλέλληνας, ήρωας της Εξόδου του Μεσολογγίου (10/4/1826) - στο: huffingtonpost.gr
 
 
Γοργόνα: Μια φυλακή-παράδειγμα προς μίμηση;
 
 
Η Γοργόνα είναι ένα μικρό όμορφο καταπράσινο νησάκι του αρχιπελάγους της Τοσκάνης, απέναντι από το Λιβόρνο, που, όμως, δεν δέχεται πολλούς επισκέπτες. Ο λόγος; Στο νησί λειτουργούσε από τον 4ο αιώνα το αβαείο της Γοργόνας, ένα μοναστήρι που εγκαταλείφθηκε τον Μεσαίωνα (1425) και από το 1869 άρχισε να λειτουργεί ως αγροτική φυλακή του Ιταλικού κράτους, στεγάζοντας περίπου 100 κρατούμενους. - στο: maxmag.gr
 
 
O άνθρωπος που ανακαλύπτει πού γυρίστηκαν ταινίες και σειρές
 


Ο Steve Peterson βρέθηκε σε τοποθεσίες από τη Marvel, το «Lost», το «Stranger Things», ακόμα και από το «The Simpsons» - στο: athensvoice.gr
 
 
Ο άνθρωπος που ήθελε να δηλητηριάσει το ακριβότερο κρασί του κόσμου


Η συγκλονιστική ιστορία πίσω από από την «δηλητηρίαση» του κτήματος που παράγει το κορυφαίο κρασί στον κόσμο - στο: protothema.gr
 
 
Quiz oρθογραφίας με παλιούς και νέους τύπους. Δοκιμάστε τις γνώσεις. Χατίρι ή χατήρι, μακριά ή μακρυά;
 


Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...


του comicartist MadeByTio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου