Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Μέσα στο "Χωριό της Ειρήνης", η πόλη-φάντασμα στα σύνορα της Βόρειας και Νότιας Κορέας

Οι παρατηρητές της Νότιας Κορέας λένε ότι το χωριό Kijong-dong της Βόρειας Κορέας δεν είναι παρά μια ψεύτικη πόλη που χτίστηκε για προπαγανδιστικούς λόγους. Πιστεύεται ότι τα κτήρια είναι απλά περιβλήματα με βαμμένα παράθυρα.



Από μακριά, το Kijong-dong μοιάζει με ένα τυπικό χωριό, με έναν πύργο νερού, ηλεκτροφόρα καλώδια, καθαρούς δρόμους και φώτα στα παράθυρα των πολλών κτηρίων του. Όμως, μια πιο προσεκτική ματιά στο "Peace Village" αποκαλύπτει ότι δεν έχει ούτε έναν κάτοικο. Και ποτέ δεν είχε.

Το Kijong-dong βρίσκεται στην Αποστρατικοποιημένη Ζώνη που χωρίζει την Βόρεια και τη Νότια Κορέα. Άνοιξε τις ψεύτικες πύλες του το 1953, μετά από την ανακωχή που τερμάτισε τον Πόλεμο της Κορέας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το χωριό, το οποίο αποκαλείται και "χωριό προπαγάνδας", είναι μόνο ένα από τα πολλά ψεύτικα στην Βόρεια Κορέα.

Χτισμένο το 1953, το ψεύτικο χωριό με το παρατσούκλι "Propaganda Village" είναι άδειο, αν και η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι έχει πάνω από 200 κατοίκους

Η Βόρεια Κορέα έχει τη φήμη ότι προβάλλει μια τεχνητή εικόνα ευημερίας και οικονομικής επιτυχίας. Έτσι, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας κατασκεύασε το Kijong-dong για να εξαπατήσει τους Νοτιοκορεάτες ώστε να πιστέψουν ότι στον Βορρά ζουν μέσα στην πολυτέλεια. Μέχρι σήμερα, η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει ότι αυτή η πόλη-φάντασμα είναι γεμάτη ζωή, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι περισσότερο μοιάζει με ένα εγκαταλελειμμένο χολιγουντιανό σετ παρά με χωριό.

Η ιστορία του Kijong-Dong
Το 1953, η Βόρεια Κορέα κατασκεύασε το "Χωριό της Ειρήνης" Kijong-dong από το μηδέν, μετά το ανεπίσημο τέλος του Πολέμου της Κορέας. Για τρία χρόνια, ο πόλεμος προκάλεσε πολλά κακά, τόσο στον Βορρά όσο και στο Νότο, και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 3 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αν και η ανακωχή έληξε τις ανοιχτές εχθροπραξίες, καμία πλευρά δεν συμφώνησε επίσημα στην ειρήνη.

Η αποστρατικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τα δύο κράτη εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο ευμετάβλητες και βαριά οπλισμένες περιοχές στον κόσμο. Στα σύνορα υπάρχουν παντού νάρκες, συρματοπλέγματα, φυλάκια και εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες.

Το "Propaganda Village" όπως φαίνεται από το συνοριακό χωριό Panmunjom βόρεια της Σεούλ, Νότια Κορέα

Η Αποστρατικοποιημένη Ζώνη είναι ουσιαστικά μια ζώνη πλάτους 2,5 μιλίων που εκτείνεται σε ολόκληρο το όριο των 155 μιλίων. Κατά μήκος αυτής της περιοχής, και οι δύο χώρες εκκένωσαν τους οικισμούς αμάχων τους. Μετά από το 1953, οι χώρες μπορούσαν, είτε να διατηρήσουν, είτε να κατασκευάσουν μόνο ένα χωριό σε κάθε πλευρά.

Η Νότια Κορέα διατήρησε το Daeseong-dong, ή το "Χωριό της Ελευθερίας". Εκεί κατοικούν περίπου 226 κάτοικοι που κατοικούσαν εκεί πριν από την έναρξη του πολέμου. Κανένας επιπλέον επισκέπτης δεν μπορεί να εισέλθει ή να ζήσει εκεί. Οι κάτοικοι του χωριού έχουν ειδικές ταυτότητες και στο χωριό ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 11 μ.μ.. Υποτίθεται ότι, μερικές φορές, εισβολείς από τον Βορρά διεισδύουν στο χωριό για να απαγάγουν χωρικούς -τους οποίους στη συνέχεια ισχυρίζονται ότι μετέβησαν στην Βόρεια Κορέα οικειοθελώς.

Ο Βορράς επέλεξε να χτίσει μια εντελώς νέα πόλη, το Kijong-dong. Δημιουργήθηκε για να προβάλλει μια εικόνα οικονομικής επιτυχίας. Αντ' αυτού, είναι άδειο και έρημο.

Οι ψευδείς ισχυρισμοί της Βόρειας Κορέας για το Χωριό της Ειρήνης


Ένας στρατιώτης της Νότιας Κορέας στην Αποστρατικοποιημένη Ζώνη με θέα το Kijong-dong

Παρόλο που η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι το χωριό έχει 200 κατοίκους, παρατηρητές από το Νότο λένε ότι δεν κανείς εκεί. Ο διοικητής των πολυεθνικών στρατευμάτων που τοποθετήθηκαν στην πλευρά της Νότιας Κορέας είπε ότι πολλά κτίρια έχουν βαμμένα παράθυρα. Ισχυρίζεται ότι άλλες κατασκευές είναι απλώς σκελετοί χωρίς δάπεδα. Όμως, ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του Kijong-dong είναι τα φώτα των δρόμων που ανάβουν για να δώσουν την ψευδαίσθηση της δραστηριότητας. Στην Βόρεια Κορέα της δεκαετίας του 1950, τα φώτα ήταν κάτι που απλά είχε ακούσει ο κόσμος και εγκαταστάθηκαν για να εντυπωσιάσουν τους Νότιους που τα βλέπουν.

Όπως είναι φυσικό, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας δεν έχει παραδεχτεί ποτέ τίποτα για το χωριό και μέχρι σήμερα ισχυρίζεται ότι έχει εκατοντάδες ευτυχισμένους κατοίκους. Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι το χωριό διαθέτει κέντρο φύλαξης παιδιών, νηπιαγωγείο, δημοτικό και δευτεροβάθμιο σχολείο, καθώς και νοσοκομείο.

Το Kijong-dong συντηρείται τακτικά από εργαζόμενους που σκουπίζουν τους δρόμους, παρά τον μηδενικό πληθυσμό του

Στην πραγματικότητα, στο χωριό δεν υπάρχει κανένας πέρα από τους καθημερινούς εργαζόμενους συντήρησης που δίνουν σημάδια πραγματικών Βορειοκορεατών που ζουν εκεί. Κατά καιρούς, οι παρατηρητές μπορούν να τους δουν να σκουπίζουν τους δρόμους.

Στην τελική, το χωριό φαίνεται να είναι απλά ένα πιόνι σε έναν διαγωνισμό μέτρησης του "εγώ" των δύο χωρών. Και τα μεγέθη των ιστών των σημαιών τους είναι η απόδειξη.

Ο πόλεμος των ιστών της σημαίας

 
Η πόλη-φάντασμα του Kijong-dong, με τον ιστό της σημαίας της

Στη δεκαετία του 1980, η Νότια Κορέα ανέγειρε έναν ιστό σημαίας 321 ποδιών στο Daeseong-dong, το οποίο ώθησε την Βόρεια Κορέα να σηκώσει έναν -ακόμη υψηλότερο- στα 525 πόδια, τότε ο ψηλότερος ιστός σημαίας στον κόσμο. Η σημαία της Νότιας Κορέας ζύγιζε 130 κιλά. Αυτό ανάγκασε τον Βορρά να ανεβάσει μια σημαία 435 κιλών. Μέχρι και σήμερα, ο ιστός του Βορρά είναι ο τέταρτος ψηλότερος ιστός σημαίας στη Γη.

 
Ο ιστός της σημαίας στο Kijong-dong είναι ο τέταρτος ψηλότερος στον κόσμο

Το Χωριό της Προπαγάνδας τα τελευταία χρόνια

 
Αιθαλομίχλη πάνω από το ψεύτικο χωριό Kijong-dong

Ενώ αυτός ο "πόλεμος των ιστών" είναι κάτι περίεργο, τα δύο κράτη έχουν χρησιμοποιήσει και ηχεία για να ξεπεράσουν το ένα το άλλο. Ο Βορράς εξέπεμπε εκπομπές προπαγάνδας προς το Νότο, που επαινούσαν τους θριάμβους της Βόρειας Κορέας και προέτρεπαν τους ανθρώπους να αυτομολήσουν εκεί.

Η Νότια Κορέα αντέδρασε με K-pop μουσική, η οποία ακουγόταν πολύ μέσα στην Βόρεια Κορέα όλη την ημέρα.

Αυτές οι εχθροπραξίες έληξαν το 2004 όταν, και τα δύο κράτη, συνειδητοποίησαν ότι δεν είχαν να κερδίσουν κάτι. Αν και οι φάρσες άρχισαν ξανά -προσωρινά- το 2016, έκτοτε έχουν μείνει σιωπηλοί.

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου