Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Ο κόσμος της πειρατείας, μέρος 1ο: Ο Henry Every και η πειρατεία που συγκλόνισε τον κόσμο

Απεικόνιση του Henry Every του 18ου αιώνα, με το Fancy στο παρασκήνιο - πηγή
 
Σπάνια τα μεγαλύτερα εγκλήματα είναι επιτυχημένα. Συχνά, οι δράστες είτε συλλαμβάνονται είτε σκοτώνονται, και δεν προλαβαίνουν να απολαύσουν τα λάφυρά τους. Όμως κατά την Χρυσή Εποχή της Πειρατείας -περίπου 1650-1720-, συνέβη μια τόσο μεγάλη ληστεία, από έναν πολύ τολμηρό πειρατή, που προκάλεσε διπλωματική κρίση. Παρά το διεθνές ανθρωποκυνηγητό, ο εγκέφαλος δεν οδηγήθηκε ποτέ στη δικαιοσύνη.
 
Πρόκειται για την ιστορία της επιδρομής του Henry Every στο Ganj-i-Sawai.
 
 
 
Στη διάρκεια της ζωής του, ο Henry Every ήταν γνωστός ως John Avery, Captain Bridgeman και Long Ben. Γεννήθηκε στην Αγγλία γύρω στο 1653 και άρχισε γρήγορα τη ζωή του στη θάλασσα. Υπηρέτησε μερικά χρόνια στο Βασιλικό Ναυτικό ως σκλάβος αλλά και ως ναύτης. Ωστόσο, μόλις στα τριάντα του, άρχισε αυτό που θα γινόταν μία από τις πιο επιτυχημένες πειρατικές σταδιοδρομίες στην ιστορία. 

Το 1694, ο Every ηγήθηκε μιας ανταρσίας σε ένα πλοίο κάποιου ιδιώτη, έγινε καπετάνιος του και ολοκλήρωσε τη μετατροπή του από ναύτης σε πειρατής. Μετονόμασε το πλοίο σε Fancy και απέπλευσε με το πλήρωμά του για τις αφρικανικές ακτές, όπου οι εμπορικές διαδρομές ήταν γεμάτες αγγλικά, ισπανικά και γαλλικά πλοία. Μετά από μήνες λεηλασίας -και έχοντας συγκεντρώσει έναν μικρό στόλο- ο Every πήρε ένα μάθημα που θα του άλλαζε τη ζωή.

Το 1695, ο αυτοκράτορας Aurangzeb Alamgir, που κυβερνούσε την σημερινή Ινδία, οργάνωσε ένα μαζικό προσκύνημα με πλοίο στην ιερή πόλη της Μέκκας. Το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο από τα 25 σκάφη της αρμάδας, το "Ganj-i-Sawai" ("Υπερβολικός Θησαυρός" στα ελληνικά), ήταν φορτωμένο με χρυσό, ασήμι και πολύτιμους λίθους-και προστατευόταν από εκατοντάδες άνδρες με και δεκάδες κανόνια. Αν και ο αυτοκράτορας δεν συνόδευσε το προσκύνημα, εκατοντάδες κυβερνητικοί αξιωματούχοι -μαζί με τις οικογένειές τους και τις συνοδείες τους- επέβαιναν στο πλοίο.

Αυτό το προσκύνημα ήταν ευκαιρία ζωής για τον Every και τον Αύγουστο εκείνου του έτους, οδήγησε το πλήρωμά του στην Ερυθρά Θάλασσα για να το κλέψει. Η επιδρομής μιας τέτοιας κλίμακας δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση και ο Every ένωσε τις δυνάμεις του με άλλα πειρατικά πλοία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Amity, ενός αμερικανικού πλοίου που κυβερνούσε ο πειρατής Thomas Tew.
 
Δεν υπάρχουν αξιόπιστοι σύγχρονοι λογαριασμοί για την πειρατική σημαία του Every. Μια από τις σημαίες που αποδίδεται στο Every απεικόνιζε ένα λευκό κρανίο με μαντήλι και σκουλαρίκι, πάνω από δύο σταυρωμένα κόκαλα σε μαύρό ή κόκκινο φόντο - πηγή

Σύντομα, ο συνασπισμός των πειρατών εντόπισε την αρμάδα καθώς κατευθυνόταν προς τον Ινδικό Ωκεανό και άρχισε την καταδίωξη. Αν και μεγάλο μέρος του προσκυνήματος διέφυγε από την πρώτη επαφή, η ομάδα του Every έπιασε το Fateh Mohammed, ένα από τα μικρότερα πλοία συνοδείας, και, μετά από μια σύντομη μάχη, έκλεψε το φορτίο του πλοίου. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό και ο Every συνέχισε το κυνήγι. Τελικά, στις 7 Σεπτεμβρίου, πλησίασαν το Ganj-i-Sawai -το πραγματικό βραβείο- και άνοιξαν πυρ.

Η αρχική επίθεση ήταν τόσο άγρια που ο καπετάνιος του Ganj-i-Sawai, ο Ibrahim Khan, κρύφτηκε στην καμπίνα του. Χωρίς αυτόν να ηγείται, οι στρατιώτες που είχαν αναλάβει την υπεράσπιση του πλοίου υπέκυψαν γρήγορα στην επίθεση του Every.

Μόλις συνέλαβαν το πλοίο, για αρκετές ημέρες, το πλήρωμα του Every βασάνισε και σκότωσε τους κρατούμενους. Ήταν τόσο βάναυση η μεταχείριση των αιχμαλώτων, που πολλοί από αυτούς αυτοκτόνησαν πριν προλάβουν να τους σκοτώσουν οι πειρατές.

Η συγκομιδή του Every και των αντρών του από το Ganj-i-Sawai ήταν τεράστια. Τα νομίσματα και μόνο ήταν αξίας άνω των 130 εκατομμυρίων δολαρίων σε σημερινά χρήματα, ενώ λεηλάτησαν και έναν τεράστιο αριθμό πολύτιμων λίθων. Κάποιοι υπολογίζουν ότι τα λάφυρα ήταν αξίας 300 εκατομμύρια δολαρίων σε σημερινή αξία.

Αφού ικανοποίησαν την δίψα τους για αίμα και μοίρασαν τα λάφυρα, ο Every και το πλήρωμά του έπλευσαν για τις Μπαχάμες ώστε να χαλαρώσουν και να εκτιμήσουν την κατάσταση.
 
Ξυλογραφία που δείχνει το Fancy να επιτίθεται στο Ganj-i-Sawai - πηγή
 
Στην άλλη άκρη του κόσμου, ο Aurangzeb ήταν έξαλλος. Αμέσως, με την υποψία συνωμοσίας με τους πειρατές, συνέλαβε αρκετά ηγετικά στελέχη της Αγγλικής Εταιρείας Ανατολικής Ινδίας και απείλησε να ακυρώσει τα -επικερδή- συμβόλαια της Εταιρείας στην περιοχή. Φοβούμενοι τις οικονομικές επιπτώσεις μιας τέτοιας κατάστασης, οι Άγγλοι αξιωματούχοι αποζημίωσαν τον αυτοκράτορα για τα κλεμμένα και επικήρυξαν τον Every με μια τεράστια αμοιβή. Σύντομα, οι θάλασσες ήταν γεμάτες από πλοία της εταιρείας και του Πολεμικού Ναυτικού που κυνηγούσαν τον άπιαστο πειρατή σε τέσσερις ηπείρους -την Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία- καθιστώντας το ένα από τα πιο μαζικά κυνηγητά του 17ου αιώνα.

Όμως, κανείς δεν είναι σίγουρος τι συνέβη στον Henry Every. Μετά από λίγο καιρό, ο ίδιος και το πλήρωμά του σκορπίστηκαν στο νησί Νιου Πρόβιντενς στις Μπαχάμες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Every πήγε στην Ιρλανδία ή την Αγγλία. Άλλοι ότι μπορεί να ξεκίνησε για την Νέα Αγγλία -όπου, στο Ρόουντ Άιλαντ, βρέθηκαν νομίσματα με αραβική γραφή.

Αρκετοί από το πλήρωμα του Every συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν για τα εγκλήματά τους -αλλά και για να επανέλθει μια κλονισμένη διπλωματική ηρεμία. Όμως πολλοί, συμπεριλαμβανομένου του Every, ξέφυγαν και εξαφανίστηκαν στην ιστορία έχοντας πραγματοποιήσει μία από τις πιο κερδοφόρες και βάναυσες επιδρομές που συνέβησαν ποτέ.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου