Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Η σουηδική αντικουλτούρα με τα αμερικανικά αυτοκίνητα της δεκαετίας του 1950

 
Το κίνημα "Raggare", το οποίο προέκυψε από μια μεταπολεμική νεολαιίστικη αντικουλτούρα κυρίως στη Σουηδία και σε κάποια μέρη στη Νορβηγία, είναι γνωστό για την αγάπη του για τα vintage αμερικανικά αυτοκίνητα και την ποπ κουλτούρα της δεκαετίας του 1950, με αποτέλεσμα σήμερα, να έχουν συγκεντρωθεί στη Σουηδία περισσότερα ανακαινισμένα αμερικανικά αυτοκίνητα της δεκαετίας του '50 απ' ό,τι στις ίδιες οι ΗΠΑ.
 
 
Δείτε ακόμη:

 
 
Σε διάφορα φόρουμ υπάρχουν φωτογραφίες από μέλη όπου εμφανίζονται, διάσπαρτα στη σουηδική ύπαιθρο, πάρα πολλά εγκαταλειμμένα, αμερικάνικα αυτοκίνητα, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο.
 

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πηγές είναι η σελίδα στο Flickr ενός μηχανικού ονόματι Mike, με το παρατσούκλι "MadMike64", από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.


Τα άλμπουμ του Mike είναι γεμάτα με αναμνήσεις και παλιές φωτογραφίες από συναντήσεις της Raggare από τη δεκαετία του 1950 και μετά. Σε αυτό το διαδικτυακό λεύκωμα μπορεί κανείς να δει Buick, Cadillac και Chevrolet, τα οποία έχουν αποκατασταθεί, με πολλή αγάπη, από τους Σουηδούς λάτρεις του είδους.
 

Ίσως όμως, είναι ακόμη πιο ενδιαφέροντα τα άλμπουμ με τις μάντρες. Η συλλογή παρουσιάζει νεκροταφεία αυτοκινήτων που σήμερα είναι σε αποσύνθεση, αλλά κάποτε ήταν οι βασιλιάδες των αμερικανικών δρόμων, και τα οποία πλέον έχουν αφεθεί στο έλεος της φύσης.
 

 
Στα περίπου δέκα διαφορετικά άλμπουμ -με τίτλους "Local junkyard", "Eda junkyard", "Osby junkyard", "Töksfors junkyard", "Behind the old service station"-, το αφοσιωμένο μέλος του κινήματος Raggare -ο πατέρας του οποίου ήταν και αυτός μέλος- παρουσιάζει πολλά τέτοια νεκροταφεία, τα οποία βρίσκονται στο τέλος κάποιου ασήμαντου χωματόδρομου, ή χωμένα βαθιά μέσα σε δάση, ή έξω από κάποια πόλη, σαν να πρόκειται για κάτι σύνηθες στη Σουηδία.
 

 
Ένα από τα πιο διάσημα από αυτά, το οποίο έχει γίνει κάτι σαν τουριστικό αξιοθέατο για τους αστικούς εξερευνητές και τους λάτρεις των vintage αυτοκινήτων, είναι το Båstnäs.
 

 
Βαθιά μέσα στα σουηδικά δάση, υπάρχουν περισσότερα από χίλια εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, που αποσυντίθενται από τη δεκαετία του '50. Κάποτε, αυτή η γη ανήκε σε δύο αδέρφια οι οποίοι άνοιξαν μια μάντρα για αυτοκίνητα που άφησαν πίσω τους οι στρατιώτες των ΗΠΑ στη Σουηδία, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκείνη την εποχή, η αποσυναρμολόγηση των αυτοκινήτων στην χώρα και η πώλησή τους για ανταλλακτικά στη Νορβηγία ήταν μεγάλη υπόθεση. Μετά τον πόλεμο, η Νορβηγία είχε μείνει μια φτωχή χώρα και ήταν σχεδόν αδύνατο για κάποιον να βρει ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Τέτοιες λοιπόν μάντρες εμφανίστηκαν κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών και οι Νορβηγοί ήταν οι καλύτεροι πελάτες τους.
 

 
Τα αδέρφια που είχαν την Båstnäs ζούσαν εκεί και, μέχρι τη δεκαετία του '80, συνέχισαν να πουλάνε εγκαταλελειμμένα αμερικανικά αυτοκίνητα. Σήμερα, μπορεί κανείς να δει ακόμα τα παρατημένα αυτοκίνητα παντού γύρω από τα δύο ερειπωμένα σπίτια των αδελφών.
 

 
Παρ' όλα αυτά, σήμερα, πολλοί Σουηδοί απαιτούν να απομακρυνθούν αυτές οι μάντρες και να καθαριστούν τα δάση. Όμως, οι περιβαλλοντολόγοι ζητούν να παραμείνουν, καθώς, όπως υποστηρίζοντας, τα άγρια ζώα έχουν φτιάξει πλέον φωλιές στα υπολείμματα των αυτοκινήτων.
 

 
Ακόμη μια αξιοσημείωτη και ενεργή μέχρι και σήμερα μάντρα που είναι κρυμμένη μέσα στα σκανδιναβικά δάση είναι η Bloms Bilskrot, περίπου 400 χιλιόμετρα βόρεια της Στοκχόλμης. Είναι τόσο τεράστια που υποτίθεται ότι χρειάζονται αρκετές ημέρες για να την εξερευνήσει κανείς ολόκληρη.
 


Τι ήταν όμως αυτή η αντικουλτούρα "Raggare"; Όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950, θεωρούνταν ως επί το πλείστον ως βαριεστημένοι έφηβοι -άντρες- που ήταν οργανωμένοι σε επαναστατικές συμμορίες που προκαλούσαν ηθικό πανικό στη Σουηδία, που έτρεχαν μεθυσμένοι και με μεγάλη ταχύτητα μέσα από μικρές πόλεις, ιδίως το βράδυ, και γενικά δημιουργούσαν πανικό όπου κι αν πήγαιναν.
 

 
Στα σουηδικά και κατά προσέγγιση, "ragga" σημαίνει "να μαζεύεις κορίτσια με το αυτοκίνητο", και ήταν γνωστό ότι οι έφηβοι έκαναν ακριβώς αυτό το πράγμα. Μάζευαν δηλαδή όμορφες νεαρές γυναίκες σε μια πόλη, πήγαιναν σε άλλη όπου έπαιρναν άλλες, και συνέχιζαν.
 

Σήμερα, οι Raggare έχουν μια εντελώς διαφορετική φήμη. Αρχικά, υπήρξε διαμάχη επειδή οι νεαροί, όταν οδηγούσαν τα αυτοκίνητά τους, κυμάτιζαν τις σημαίες της Συνομοσπονδίας. Όμως, όπως ανέφερε ένα μέλος της αντικουλτούρας, "όπως τα περισσότερα πολιτιστικά σύμβολα, η σημαία της Συνομοσπονδίας δε μεταφράστηκε πλήρως όταν μεταφέρθηκε στο εξωτερικό. Στη Σουηδία, είναι σύμβολο της Αμερικής αλλά και εξέγερσης, και όχι κάτι με τρομακτικές αποχρώσεις".
 

Σήμερα, αν και η raggare εξακολουθεί να παρουσιάζεται μερικές φορές από τα τοπικά ΜΜΕ ως "λευκά σκουπίδια", μια μικρή ομάδα φανατικών για τα αυτοκίνητα, τα οπαδοί της είναι οι υπεύθυνοι πίσω από την διασημότερη και μεγαλύτερη έκθεση αυτοκινήτου στον κόσμο, το Power Big Meet.
 



 
Κάθε χρόνο, μεταφέρονται στη Σουηδία 4.000 με 5.000 κλασικά αμερικανικά αυτοκίνητα, ενώ τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει αναζωπυρωθεί στους νεότερους η "raggare", μόνο που πλέον, η αρχική στάση απέναντι στις γυναίκες έχει μείνει για τα καλά στο παρελθόν.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου