Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Μια παραλία νεκροταφείο πλοίων στην Αγκόλα


Τα εγκαταλελειμμένα πλοία κατά μήκος μιας ερημικής παραλίας μοιάζουν σαν σκηνικό ενός μεταποκαλυπτικού θρίλερ.
 
 
Περίπου 30 λεπτά με το αυτοκίνητο βόρεια της πόλης Λουάντα στην Αγκόλα, υπάρχει ένας άλλος κόσμος. Πρόκειται για μια άγονη παραλία που πάνω της ή κοντά στην ακτή σκουριάζουν περίπου 50 πλοία. Είναι σαν να βρίσκεται κανείς στο σκηνικό ενός μεταποκαλυπτικού θρίλερ. Μερικά από τα πλοία είναι τόσο κοντά, που με χαμηλή παλίρροια, μπορεί κανείς να φτάσει σε αυτά. Άλλα, είναι πιο μακριά και το μόνο που φαίνεται είναι μια σκουριασμένη γέφυρα.
 

Το μέρος είναι επίσημα γνωστό ως παραλία SãoTiago και βρίσκεται κοντά στην πόλη του Σαντιάγο. Όμως οι ντόπιοι την αποκαλούν cemitério de navios, δηλαδή Νεκροταφείο Πλοίων, ενώ κάποιοι την λένε και "Marx Beach", από το Karl Marx, ένα από τα μεγαλύτερα πλοία εκεί.
 

Υπάρχουν πολλές ιστορίες σχετικά με το ιστορικό του μέρους στην παραλία. Μερικοί λένε ότι πριν από την κατασκευή του λιμανιού της Λουάντα, η παραλία του Σαντιάγο ήταν το σημείο όπου οι θαλάσσιοι μεταφορείς έβγαζαν φορτία με προορισμό την πρωτεύουσα της χώρας. Σύμφωνα με αυτήν την αφήγηση, το σημείο δεν ήταν ιδανικό και πολλά πλοία παρασύρθηκαν ή ξεβράστηκαν κατά τη διάρκεια καταιγίδων. Όταν μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου της Αγκόλας το 2002 άνοιξε το λιμάνι της Λουάντα, τα πλοία απλά έμειναν εκεί.
 
 
Άλλοι λένε ότι το σημείο είναι ένα νεκροταφείο πλοίων από τη δεκαετία του 1960. Εκείνη την εποχή, κατεστραμμένα ή εγκαταλελειμμένα πλοία ρυμουλκήθηκαν σε μια ακατοίκητη έκταση της παραλίας και αφέθηκαν να σκουριάσουν. Σύμφωνα με τους ντόπιους, μερικά από τα πλοία στην παραλία υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.
 

Σε κάθε περίπτωση, τα πλοία στην παραλία São Tiago τοποθετήθηκαν ή αφέθηκαν εκεί σκόπιμα, γεγονός που καθιστά το μέρος ένα πραγματικό νεκροταφείο πλοίων.
 

Για να φτάσει κανείς εκεί συνήθως χρειάζεται αυτοκίνητο και τη βοήθεια ενός ντόπιου που γνωρίζει την περιοχή, καθώς αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό αξιοθέατο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου