Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Το πανίσχυρο σκωτσέζικο κάστρο Caerlaverock με τα 800 χρόνια ιστορίας

 
Το κάστρο Caerlaverock, χτισμένο τον 13ο αιώνα από την πατριά Maxwell, είναι ένα εντυπωσιακό τριγωνικό φρούριο στη νότια ακτή της Σκωτίας.
 
 
 
Αν και υπάρχουν περισσότερα από 2.000 κάστρα διάσπαρτα σε όλη τη Σκωτία, ίσως το Caerlaverock να έχει την περισσότερη ιστορία. Βρίσκεται στη νότια ακτή, περίπου επτά μίλια από την πόλη Ντάμφρις (Dumfries), χτίστηκε τον 13ο αιώνα και έχει αντέξει στους πολέμους της Σκοτσέζικης Ανεξαρτησίας και στις πολυάριθμες πολιορκίες του από τους Άγγλους.
 
Στην πραγματικότητα, το Εθνικό Φυσικό Καταφύγιο Caerlaverock που φιλοξενεί την ομώνυμη δομή περιείχε δύο κάστρα. Η παλαιότερη από τις δύο δομές κατασκευάστηκε σε πολύ μαλακή γη, που δεν μπορούσε να την στηρίξει, και έχουν μείνει τα θεμέλια. Κοντά στο πρώτο κάστρο, βρίσκεται το δεύτερο που εξακολουθεί να στέκεται ακόμα και σήμερα.

Τα τείχη του κάστρου περιέχουν μια πλούσια ιστορία, από τον βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδο Α' -ή Εδουάρδος ο Μακροσκελής- την πολιορκία του με 87 ιππότες και 3.000 άντρες μέχρι το σημερινό φυσικό καταφύγιο για τα πουλιά.

Η ιστορία του κάστρου Caerlaverock
 
Χαρακτικό του 1715 με το κάστρο 

Στις βρυθονικές γλώσσες (μια παλιά κελτική γλώσσα που ομιλούνταν τον 6ο αιώνα), η λέξη Caerlaverock, με το συνθετικό "caer" που σημαίνει "μια κλειστή, αμυνόμενη τοποθεσία" και το συνθετικό "laverock", υποτίθεται ότι ήταν το όνομα ενός προσώπου.

Κατά τον Αρθουριανό Θρύλο, υποτίθεται ότι εκεί κοντά γεννήθηκε ο Μέρλιν, μέσα στα τείχη ενός παλαιότερου κάστρου. Όπως λέει η ιστορία, ο θάνατος του βρυθόνου βασιλιά Gwenddoleu ap Ceidio το 573 μ.Χ. οδήγησε τον βάρδο του, τον Myrddin Wyllt, να τρελαθεί και να φύγει ασκητής στο δάσος. Με την πάροδο του χρόνου, το όνομα Myrddin εξελίχτηκε σε "Merlin" (Μέρλιν).

Ωστόσο, η ιστορία του κάστρου εκτείνεται πέρα από τον απλό μύθο. Το 1220, ο βασιλιάς Αλέξανδρος Β' της Σκωτίας παραχώρησε την γη στον σερ John De Maccuswell (που αργότερα έγινε Maxwell). Ως νέος Φύλακας στα Δυτικά Σύνορα (Warden of the West March), ο Maxwell ξεκίνησε την κατασκευή ενός κάστρου 656 πόδια μακριά από τη δομή που υπάρχει σήμερα.

Η δομική συνοχή εκείνου του κάστρου απέτυχε και αντ' αυτού χτίστηκε το κάστρο Caerlaverock, που εξακολουθεί να στέκει μέχρι και σήμερα. Στα 1260, ο αδελφός και κληρονόμος του σερ John Maxwell, σερ Aymer Maxwell, ξεκίνησαν την κατασκευή, η οποία ολοκληρώθηκε το 1270.
 
Πίνακας του κάστρου από το 1900
 
Το 1299, όταν η φρουρά του κάστρου επιτέθηκε στο αγγλικό κάστρο Lochmaben που βρισκόταν κοντά, το προπύργιο της οικογένειας Maxwell μπήκε για πρώτη φορά σε κίνδυνο. Τον επόμενο χρόνο, ακολούθησαν αντίποινα από τον βασιλιά Εδουάρδο Α' ο οποίος πήγε στο Caerlaverock με 87 ιππότες και 3.000 άντρες. Με επικεφαλής τον σερ Eustace Maxwell, η άμυνα ήταν θριαμβευτική.

Η πολιορκία έληξε με τους Άγγλους να διατηρούν το κάστρο μέχρι το 1312. Αν και επέστρεψε στον σερ Eustace Maxwell, ακολούθησε μια ακόμη. Το κάστρο συνέχισε να αλλάζει χέρια από τους Άγγλους στους Σκωτσέζους και τελικά να επιστρέφει στους Maxwell.

Τελικά, σώθηκε των πολέμων της Ανεξαρτησίας της Σκωτίας και παρέμεινε στην οικογένεια μέχρι το 1600. Το κάστρο είχε αντέξει 400 χρόνια πολέμου και αμέτρητες πολιορκίες. Το 1643, ο Robert Maxwell το μετέτρεψε σε τόπο διαμονής. Παρ' όλα αυτά, το 1640 πολιορκήθηκε ξανά από μια επαναστατική ομάδα πρεσβυτεριανών Σκοτσέζων, τους Covenanter.

Στην διάρκεια αυτής της πολιορκίας -διάρκειας 13 εβδομάδων- καταστράφηκαν το νότιο τείχος και ο πύργος, οπότε το κάστρο εγκαταλείφθηκε και απογυμνώθηκε από τα τιμαλφή του. Σήμερα, η μερική καταστροφή του είναι ακόμη εμφανής. Μέχρι τα 1600 είχαν σταματήσει και οι αιματοχυσίες γύρω του.

Το κάστρο σήμερα
 
Αρχικά, το κάστρο περιβαλλόταν από δύο τάφρους, με τον εξωτερικό σήμερα να έχει αποστραγγιστεί
 
Σήμερα, με μια επίσκεψη στο κάστρο Caerlaverock, αν και επί του παρόντος το φρούριο είναι κλειστό για τους επισκέπτες, μπορεί κανείς να θαυμάσει ακόμα τους εναπομείναντες πύργους, τους τοίχους και την τάφρο -πριν περιπλανηθεί στο εκτεταμένο καταφύγιο στο οποίο βρίσκεται το κάστρο.

Εκτός από επισκέπτες, το κάστρο έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως σε ταινίες μεγάλου μήκους, κυρίως για τη ρομαντική κωμωδία του 2011 The Decoy Bride (το Δόλωμα).
 
Ο νότιος τοίχος και ο πύργος καταστράφηκαν το 1640

Ίσως, το πιο αξιοσημείωτο πράγμα είναι ότι το τριγωνικό σχήμα του που είναι μοναδικό στην Βρετανία, ενώ το φυσικό καταφύγιο προσφέρει 15 οικότοπους που περιλαμβάνουν αρχαία δάση, βάλτους, λίμνες και ανέγγιχτα λιβάδια. Το καταφύγιο άγριων ζώων βλέπει στον ποταμό Nith να ενώνεται με τον Solway Firth, με τις αμμουδιές όπως και τον 13ο αιώνα.

Το Εθνικό Καταφύγιο Φύσης Caerlaverock είναι ένα από τα δύο μέρη στην Μεγάλη Βρετανία που συναντά κανείς γαρίδες γυρίνους (tadpole shrimp). Επίσης, εκεί μπορεί κανείς να δει χήνες barnacle και φρύνους του Natterjack.

Το 1946 το μέρος αναφέρθηκε ως ιστορικό ορόσημο και αποτελεί μέρος προστασίας πολλών πραγμάτων.


από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου