Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Γιατί το διάβασμα φέρνει υπνηλία;


Κατάφερες να ξαπλώσεις στο κρεβάτι σου και άνοιξες το μυθιστόρημα που περίμενες όλη μέρα να συνεχίσεις το διάβασμα. Τρεις σελίδες αργότερα, παλεύεις με μια χαμένη μάχη, το κάλεσμα του Μορφέα.
 
 
 
Πριν λίγε λεπτά ήσουν ξύπνιος και ο πρωταγωνιστής του βιβλίου μόλις αποκάλυψε μια νέα, πολλά υποσχόμενη, εξέλιξη στην υπόθεση. Όμως, τι συμβαίνει και ξαφνικά βάρυναν τα βλέφαρά σου;

Όπως εξηγεί το Science Focus του BBC, η άνεση στα σκεπάσματά σου μπορεί να λειτουργήσει εναντίον σου. Συνήθως, οι άνθρωποι προσπαθούν να διαβάσουν σε μια ήσυχη, άνετη ατμόσφαιρα και αυτές οι συνθήκες τυχαίνει να είναι ιδανικές -και- για ύπνο. Επίσης, το διάβασμα ανακουφίζει το μυαλό και το απομακρύνει από οτιδήποτε άλλο μπορεί να το κρατάει σε εγρήγορση και επομένως εσένα ξυπνητό.

"Για πολλούς, το διάβασμα μπορεί να είναι χαλαρωτικό και ευχάριστο, κάτι που μπορεί να βάλει το μυαλό και το σώμα στην κατάλληλη νοοτροπία ή διάθεση να κοιμηθούν», αναφέρει ο Δρ Raman Malhotra, νευρολόγος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Ύπνου. "Ο κύριος λόγος που το διάβασμα μπορεί να βοηθάει κάποιους να κοιμηθούν είναι ότι επιτρέπει στο μυαλό, μέσα σε λίγο χρόνο, να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει".

Επίσης, η συγκέντρωση που απαιτείται για την επεξεργασία κάθε λέξης μπορεί να είναι το ίδιο κουραστική, ειδικά αν το βιβλίο είναι πυκνογραμμένο. Το διάβασμα της μιας αράδας μετά την άλλη μπορεί να προκαλέσει στον αναγνώστη την αίσθηση ότι τα μάτια του θέλουν να κάνουν έναν διάλειμμα.

Αν λοιπόν κάποιος ψάχνει τρόπους να κοιμηθεί πιο γρήγορα, αυτοί οι παράγοντες καθιστούν το διάβασμα μια εξαιρετική δραστηριότητα για πριν τον ύπνο.
 
Αν όμως αυτό τον εμποδίζει συνεχώς να απολαμβάνει ένα καλό βιβλίο, υπάρχουν μερικά κόλπα για να το αποτρέψει αυτό. Για παράδειγμα, το διάβασμα να γίνεται το πρωί ή να δοκιμάσει κάποιος ένα ηχητικό βιβλίο. Επίσης, το διάβασμα σε κάποιο άλλο μέρος, εκτός του κρεβατιού, κατά προτίμηση στο καθιστικό που δεν ξαπλώνετε, μπορεί να βοηθήσει. Τέλος, το διάβασμα σε κάποιον δημόσιο χώρο -όπως μια καφετέρια ή ένα πάρκο- μπορεί να αποθαρρύνει τον ύπνο.
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου