Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Το πιο όμορφο εργοστάσιο... λυμάτων

 
Στις όχθες του ποταμού Τάμεση, περίπου 9 χλμ ανατολικά του Γκρίνουιτς, βρίσκεται ένα διώροφο τούβλινο κτήριο που στεγάζει έναν από τους πιο όμορφους, σε βικτοριανό ρυθμό, σταθμός άντλησης λυμάτων.
 
 
 
Το παρατσούκλι του είναι "καθεδρικός ναός των βάλτων" μιας και βρίσκεται κοντά στα Erith Marshes. Το υπέροχο κτήριο διαθέτει εντυπωσιακά διακοσμητικά από χυτοσίδηρο, το εξωτερικό του είχε αρχικά μια γιγαντιαία ριγέ καμινάδα και οι πόρτες του διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τους καθεδρικούς ναούς των Νορμανδών.
 
Το εξωτερικό του αντλιοστασίου Crossness

Ο πρώτος στο είδους του στον κόσμο, ο σταθμός άντλησης λυμάτων Crossness σχεδιάστηκε από τον σερ Joseph Bazalgette, επικεφαλής μηχανικό του μητροπολιτικού συμβουλίου έργων, για να λύσει το μεγάλο πρόβλημα του Λονδίνου που προκλήθηκε από την απόρριψη λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία στον Τάμεση, φτάνοντας το ποτάμι σε κατάσταση να είναι σχεδόν σαν ένας ανοιχτός υπόνομος χωρίς ψάρια ή άλλα άγρια ​​ζώα. Εκτός από την βρωμερή μυρωδιά, οι παροχές νερού μολύνθηκαν σε όλη την ταχέως αναπτυσσόμενη πόλη, οδηγώντας σε δολοφονικές επιδημίες όπως η χολέρα.
 

Το σχέδιο του Bazalgette ήταν να πάρει τα λύματα όσο το δυνατόν πιο μακριά από την πόλη, μέσω ατμοκίνητων κινητήρων άντλησης, και να τα πετάξει, χωρίς επεξεργασία, στον Τάμεση μακριά στα νοτιοανατολικά της πόλης. Γι' αυτό, δημιούργησε ένα δίκτυο αποχετευτικών υπονόμων, που διατρέχουν παράλληλα με τον ποταμό, μήκους περίπου 82 μιλίων. Αυτά συλλέγουν τα λύματα από πάνω από 450 μίλια υπαρχόντων υπονόμων, τα οποία από μόνα τους είχαν περιεχόμενο από πάνω από 13.000 μίλια μικρών τοπικών αγωγών αποχέτευσης. Η κατασκευή των υπονόμων ήταν μια μεγάλη επιχείρηση που περιελάμβανε την ανασκαφή 3,5 εκατομμυρίων κυβικών γιαρδών γης και απαιτούσε 318 εκατομμύρια τούβλα και 880.000 κυβικά γιάρδες σκυροδέματος και κονιάματος. Επίσης, ο Bazalgette δημιούργησε τρία τεράστια αναχώματα κατά μήκος των ακτών του Τάμεση, μέσα στα οποία διέτρεχαν οι αγωγοί αποχέτευσης.
 
 
Ως επί το πλείστον, τα λύματα μετακινούνταν χάρη στην βαρύτητα, αλλά σε άλλα μέρη κατασκευάστηκαν αντλιοστάσια για την ανύψωση του νερού και την παροχή επαρκούς ροής. Από αυτά, τα αντλιοστάσια στο Abbey Mills και στο Crossness ήταν τα πιο μεγαλοπρεπή αρχιτεκτονικά, με περίτεχνους τρούλους.
 
 
Μέσα στο κτίριο υπάρχουν τέσσερις γιγαντιαίοι ατμοκίνητοι κινητήρες που πήραν το όνομά τους από μέλη της βασιλικής οικογένειας -Βασίλισσα Βικτώρια, "Prince Consort" (τίτλος ευγενείας), Αλβέρτος Εδουάρδος και Αλεξάνδρα της Δανίας. Οι κολοσσιαίες μηχανές μπορούσαν να ανυψώσουν 6 τόνους λυμάτων ανά διαδρομή ανά κινητήρα σε ύψος 30 έως 40 πόδια, και σε μια δεξαμενή, η οποία στη συνέχεια άφηνε τα λύματα στον Τάμεση κατά τη διάρκεια της παλίρροιας. Όταν στη δεκαετία του 1950 το αντλιοστάσιο παροπλίστηκε, το κόστος αποσυναρμολόγησης των κινητήρων ήταν τόσο τεράστιο που αφέθηκαν επιτόπου. Για περισσότερα από 50 χρόνια, το αντλιοστάσιο και τα μηχανήματα παρέμειναν σε αδράνεια, μαζεύοντας σκόνη, μέχρι που, το 2015, έγιναν τουριστικό αξιοθέατο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου