Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Η ζωή John Harvey Kellogg, του εκκεντρικού γκουρού της ευεξίας που εφηύρε τα Corn Flakes

 
Ο Δρ John Harvey Kellogg χρησιμοποίησε μια σειρά παράξενων μεθόδων για την πρόληψη του αυνανισμού και τον καθαρισμό του άνω και κάτω παχέος εντέρου του ασθενούς στο Battle Creek Sanitarium στα τέλη του 1800 και στις αρχές του 1900.
 
 
Για ένα απλό, βασικό πρωινό, τα "Kellogg's Corn Flakes" έχουν ένα εκπληκτικά άσχημο παρελθόν.

Στην Αμερική του 20ου αιώνα, ο John Harvey Kellogg, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του εφηύραν τα δημητριακά ήταν ένα είδος γκουρού της υγιεινής. Όμως, παρόλο που υπερασπίστηκε την διατροφή και μια ολιστική προσέγγιση στη συνολική υγεία του μέσου Αμερικανού, ο Kellogg ήταν επίσης ένας ένθερμος ευγονιστής και ξεκίνησε μια βίαιη εκστρατεία κατά του αυνανισμού που είδε τα γεννητικά όργανα των νέων αγοριών και κοριτσιών να ακρωτηριάζονται.

Πώς ένας τόσο αμφιλεγόμενος επιστήμονας έγινε ο βαρόνος του πρωινού στα σπίτια σε όλο τον κόσμο;

Ο John Harvey Kellogg και η θρησκευτική ιατρική
 
Ο Kellogg το 1938, σε ηλικία 86 ετών
 
Ο John Harvey Kellogg γεννήθηκε στην έναρξη της επανάστασης της υγιεινής στην Αμερική, στις 26 Φεβρουαρίου του 1852, στο Tyrone του Μίσιγκαν. Την ίδια χρονιά, κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας η πρώτη τουαλέτα με καζανάκι στην χώρα, ενώ μόλις οκτώ χρόνια μετά, εφευρέθηκε το Listerine -το οποίο αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως αντισηπτικό.

Ταυτόχρονα, η Αμερική είδε μια άνοδο σε ομάδες αποχής από το σεξ -όπως η Εκκλησία των Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας, της οποίας οι κύριες εκστρατείες ήταν κατά του αλκοόλ και του σεξ. Αυτός ο συνδυασμός ακραίας υγιεινής και αποχής επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις θεωρίες του Kellogg σχετικά με την υγεία και την ευεξία.

Ο Kellogg ήταν ένα από τα 11 παιδιά σε μια οικογένεια ευσεβών Αντβεντιστών και η πιο διαβόητη σχέση του θα ήταν με τον μικρότερο αδερφό του, William Keith, τον οποίο ο John Harvey παραγκώνισε ως διανοητικά υποδεέστερο.

Το 1856, οι Kellogg μετακόμισαν στο Battle Creek του Μίσιγκαν, την Μέκκα των Αντβεντιστών. Επειδή ήταν τόσο σίγουροι ότι η δεύτερη έλευση του Χριστού -και το τέλος του κόσμου- ήταν αναπόφευκτη, κανένα από τα παιδιά των Kellogg δεν είχε επίσημη εκπαίδευση. Ωστόσο, ο John Harvey αυτο-εκπαιδεύτηκε αχόρταγα.

Όταν το 1875 πήρε το ιατρικό του πτυχίο, είχε ήδη σχηματίσει ένα ολιστικό μοντέλο για υγιεινή διαβίωση που εξαρτιόταν από τις καινοτομίες του κινήματος υγιεινής της Αμερικής και της θρησκευτικής του πίστης, που ονόμασε "βιολογική ζωή".

"Όλες οι εφευρέσεις και οι συσκευές που κατασκευάστηκαν από το ανθρώπινο χέρι ή έχουν σχεδιαστεί από το ανθρώπινο μυαλό, ανεξάρτητα από το πόσο ευαίσθητες, πόσο περίπλοκες και πολύπλοκες είναι, είναι απλά, παιδικά παιχνίδια σε σύγκριση με τον πιο θαυμάσιο επεξεργασμένο μηχανισμό, το ανθρώπινο σώμα".

Ο Kellogg σεβόταν πολύ το ανθρώπινο σώμα, στο οποίο αναφερόταν ως "ζωντανός ναός", και υιοθέτησε μια ολιστική προσέγγιση για την υποστήριξή του που βασίστηκε τόσο στη διατροφική επιστήμη όσο και στον θρησκευτικό εξτρεμισμό.

Υπεράσπισε τη χορτοφαγία, την ποτοαπαγόρευση και την αποχή από το σεξ, και χαρακτήρισε οποιαδήποτε ενέργεια εκτός αυτών ως "μόλυνση". Εν ολίγοις, επένδυσε στην απόλυτη καθαριότητα -του σώματος και του πνεύματος- και επινόησε μερικούς περίεργους τρόπους για να το επιτύχει αυτό.

Το 1877, ο Kellogg ανέλαβε το Battle Creek Sanitarium, ένα κέντρο ευεξίας για τους Αντβεντιστές και αναδιαμόρφωσε τον χώρο με βάση τα ιδανικά του για την βέλτιστη ζωή.

Σε μια χώρα που το μέσο προσδόκιμο ζωής ήταν τα 41 χρόνια και οι δρόμοι της πόλης είχαν γεμίσει -κυριολεκτικά- με κόπρανα, το Sanitarium ήταν ένας φάρος ευεξίας και μέσα σε μια δεκαετία εκτινάχθηκε, από τη θεραπεία 300 ασθενών ετησίως σε σχεδόν 1.200.

Εν τω μεταξύ, ο Kellogg άρχισε να ενδιαφέρεται για τον καθαρισμό της ρουτίνας του αμερικάνικου πρωινού.

Ένα δημητριακό τόσο άνοστο που εμποδίζει την σεξουαλική επιθυμία
 
Στο εργοστάσιο της εταιρείας Kellogg το 1934

Το 1880, το πρωινό του μέσου Αμερικανού αποτελούνταν κυρίως από κρέας σε διάφορες μορφές: κρύο, σε πηχτή, καπνιστό, αλατισμένο, τηγανισμένο σε λίπος. Οποιαδήποτε εναλλακτική λύση, όπως τα δημητριακά ή η βρώμη, ήταν χρονοβόρα, η οποία έκανε το πρωινό ένα επαχθές γεύμα τόσο σε θερμίδες όσο και σε προετοιμασία.

Σύμφωνα με την επιθυμία του για απόλυτη καθαριότητα, ο Kellogg ενθάρρυνε τους ασθενείς του να τρώνε αποστειρωμένα, υγιεινά τρόφιμα που πίστευε ότι πρέπει να τρώνε όλοι οι πρωτεύοντες οργανισμοί: κυρίως ξηρούς καρπούς, δημητριακά και γιαούρτι. Για χρόνια, μαζί με τον αδερφό του William δούλεψαν ακούραστα για να τελειοποιήσουν ένα πρωινό με βάση τα δημητριακά, με χαμηλή συντήρηση.

Η πρώτη τους προσπάθεια έγινε με ολόκληρα, ψημένα μπισκότα ολικής άλεσης, τα οποία στη συνέχεια θρυμμάτιζαν. Τα ονόμασαν "Granola", αλλά τελικά δεν ήταν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. Τέλος, αποφάσισαν να ασχοληθούν με ένα δημητριακό από νιφάδες σιταριού, που αρχικά ονόμασαν "Granose". Το 1902, ανακατασκευάστηκαν το προϊόν με αραβόσιτο και το ονόμασαν νιφάδες καλαμποκιού (corn flakes).

Όμως, μέχρι τότε, ο John Harvey έχασε το ενδιαφέρον του, οπότε, ο William -ο πραγματικός επιχειρηματικός εγκέφαλος πίσω από την επιχείρηση- αγόρασε το μερίδιο του αδελφού του και, το 1906, ίδρυσε την Battle Creek Toasted Corn Flake Company.

Ο William αποδείχθηκε ιδιοφυΐα στο μάρκετινγκ και ξεκίνησε μια επιτυχημένη καμπάνια που είπε στους καταναλωτές να "κάνουν νεύμα στο παντοπωλείο τους και να δουν τι θα πάρουν", με αποτέλεσμα ένα δωρεάν δείγμα corn flakes.

Εν τω μεταξύ, ο John Harvey, στη δική του εταιρεία την "Kellogg's", συνέχισε να κατασκευάζει και να πωλεί το "Granose" και μήνυσε τον αδερφό του για το ποιος είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το επώνυμό τους. Ο William του έκανε και εκείνος μήνυση.

Το 1920, μετά από χρόνια διαμάχης, κατά τη διάρκεια των οποίων τα corn flakes έγιναν όλο και πιο δημοφιλή, ο William κέρδισε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομά του για τα Kellogg’s Corn Flakes.

"Δεν κυνηγώ την επιχείρηση", είπε ο Kellogg. "Είμαι μετά τη μεταρρύθμιση".

Κατά την άποψή του, οι νιφάδες καλαμποκιού, ήταν ίσως το πιο σημαντικό για τον John Harvey καθώς αντιπροσώπευε την μάχη ενάντια σε μια από τις χειρότερες αμαρτίες της ζωής: τον αυνανισμό. Ως ένα σχολαστικά κατασκευασμένα "καθαρό" φαγητό, ο Kellogg είχε ως στόχο τη δημιουργία νιφάδων καλαμποκιού για να απαλλάξει τους ανθρώπους από τις σαρκικές τους επιθυμίες.

Τρομοκρατημένος και αηδιασμένος από το σεξ σχεδόν σε όλη του τη ζωή -με τη σύζυγό του δεν είχαν ολοκληρωμένη σχέση- ο Kellogg ξεκίνησε μια βίαιη ψευδοεπιστημονική σταυροφορία κατά του αυνανισμού. Εξίσωνε την αγάπη για τα πικάντικα φαγητά, τους στρογγυλούς ώμους και την "τόλμη" με σημάδια χρόνιου αυνανιστή. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "ένα τέτοιο θύμα, πεθαίνει κυριολεκτικά από το χέρι του".

Ο Kellogg ενθάρρυνε τους γονείς να δένουν τα χέρια των παιδιών τους στο κρεβάτι τους ή να περιτομήσουν τα έφηβα αγόρια. Μια ακόμη πιο επιθετική τακτική ήταν το ράψιμο της ακροποσθίας του πέους ενός νεαρού ώστε να αποτραπούν οι στύσεις. Για τα νεαρά κορίτσια, συνέστησε οι γονείς να ρίχνουν φαινόλη στις κλειτορίδες τους.

Ελπίδα του Kellogg ήταν ότι μια πιο καθαρή διατροφή, που παρείχαν τα Corn Flakes του, μπορεί να αρκούσε ως μια λιγότερο φρικτή μέθοδος ελέγχου της σεξουαλικής επιθυμίας των παιδιών.

Οι περίεργες συμβουλές ευεξίας του John Harvey Kellogg
 
Φυλλάδιο από το Sanitarium δείχνει μερικές από τις πολλές θεραπείες που θα μπορούσαν να κάνουν οι ασθενείς εκεί, από υδροθεραπεία μέχρι ηλιοθεραπεία με τεχνητό φως 

Εκτός από τη δημιουργία άγευστων δημητριακών πρωινού που πίστευε ότι θα διαγράψει οποιαδήποτε επιθυμία, το μεγαλύτερο έργο του Kellogg ήταν το καταφύγιο ευεξίας στο Battle Creek Sanitarium, το οποίο διεύθυνε μέχρι το θάνατό του το 1943.

Εκεί, χιλιάδες Αμερικανοί έμαθαν τη σημασία της άσκησης, της κολύμβησης και του περιστασιακού ύπνου, ενώ ο ίδιος εφηύρε το μηχανικό άλογο για άσκηση σε εσωτερικό χώρο. Στο απόγειό του, το Sanitarium εκτεινόταν σε μια τεράστια έκταση και έγινε ένας από τους "κορυφαίους προορισμούς ευεξίας" στις ΗΠΑ.

Για τους πλούσιους και αδιάθετους Αμερικανούς που άκουγαν για την υγιεινή για πρώτη φορά, ο Kellogg έγινε ένας από τους πρώτους "γκουρού ευεξίας" και κούραρε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς. Μεταξύ αυτών ήταν ο Χένρι Φορντ, ο Τόμας Έντισον, η Αμέλια Έρχαρτ και ο 27ος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ.
 
Όμως, ο Kellogg επινόησε και μερικές πιο παράλογες μεθόδους υγιηνής. Για παράδειγμα, ενθάρρυνε τους ασθενείς του να κάνουν πολλά κλύσματα την ημέρα -εφηύρε μάλιστα μια μηχανή που μπορούσε να εγχύσει 14 λίτρα νερού στο έντερο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ο ίδιος έκανε κλύσμα στο πρωινό και το μεσημεριανό γεύμα.

Επίσης, ενθάρρυνε τους ασθενείς του να καταναλώνουν καθημερινά μια πίντα γιαουρτιού, τη μισή ποσότητα από το στόμα και τη άλλη μισή μέσω του πρωκτού. Όσο παράξενο και αν ακούγεται, στην πραγματικότητα ήταν ένας πρώιμος τρόπος λήψης προβιοτικών. Τέλος, κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μια καρέκλα που ταρακουνούσε τους ασθενείς τόσο βίαια που αφόδευαν ακούσια.
 
Το Sanitarium του Kellogg

Όμως, για όλες αυτές τις προοδευτικές -αν και περίεργες- πεποιθήσεις για τη διατροφή και την ευεξία, είχε εξίσου επικίνδυνες ιδέες. Όντας ένθερμος ευγονιστής, συμβούλευε να μην υπάρχει "φυλετική ανάμειξη" και έθεσε ένα μητρώο που παρακολουθούσε τα ιατρικά αρχεία ανθρώπων, έτσι ώστε οι "φυλετικά καθαρόαιμοι" να μπορούν να γνωριστούν μεταξύ τους πριν από το γάμο.

Ήταν επίσης υπέρ της αναγκαστικής αποστείρωσης των εγκληματιών και διοργάνωσε το πρώτο συνέδριο για τη βελτίωση της φυλής (Race Betterment Conference), το οποίο, στην ουσία, ήταν μια γιορτή για τους ευγονιστές. Το συνέδριο φιλοξένησε τους αποκαλούμενους διαγωνισμούς Καλύτερο Μωρό, στους οποίους, κρίνονταν λευκά βρέφη και τους απονέμονταν βραβεία βάσει της "αναπαραγωγής" τους.

Ωστόσο, τ
αυτόχρονα, στο Sanitarium του, ο Kellogg απέρριπτε τον διαχωρισμό και εκπαίδευε έγχρωμους γιατρούς και νοσοκόμες. Μάλιστα, μια από τις πελάτισσές του ήταν η υπέρμαχος της κατάργησης του διαχωρισμού Sojourner Truth, στην οποία λέγεται ότι κάποτε τρίφτηκε στο πόδι της για να θεραπεύσει ένα έλκος του.
 
Μια ταραχώδης προσωπική ζωή και η περίπλοκη κληρονομιά του
 
Η σχέση του Will Keith Kellogg, ο οποίος υπέστη ανεπανόρθωτη ζημιά κατά τη διάρκεια της νομικής διαμάχης για τα δικαιώματα χρήσης του επωνύμου τους στα αντίστοιχα δημητριακά τους, με τον αδερφό του John Harvey δεν αποκαταστάθηκε ποτέ
 
Ο Kellogg διεύθυνε το Sanitarium μέχρι το θάνατό του το 1943. Πριν πεθάνει, άνοιξε ένα δεύτερο σπα υγείας στη Φλόριντα. Πατεντάρισε τέσσερις ιατρικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένης μιας τεχνητής μηχανής ηλιοθεραπείας και ένα εναλλακτικό του κρέατος με βάση το φυστίκι που ονόμασε "Nuttose".

Με τη σύζυγό του, Ella Ervilla Eaton, έγιναν ανάδοχοι 42 παιδιών, επτά από τα οποία υιοθέτησε νόμιμα. Δεν είχαν ποτέ δικά τους βιολογικά παιδιά.

Επίσης, ο John Harvey Kellogg δεν τα ξαναβρήκε ποτέ με τον αδερφό του William. Ω
στόσο, στο νεκροκρέβατό του, έγραψε μια επιστολή διορθώσεων επτά σελίδων. "Επιθυμώ ειλικρινά να κάνω διορθώσεις για οποιοδήποτε λάθος ή αδικία οποιουδήποτε είδους έχω κάνει σε σένα", έγραψε. Ο γραμματέας του όμως, για κάποιο λόγο, δεν παρέδωσε την επιστολή. Έτσι, ο William έμαθε ότι ο μεγαλύτερος αδερφός του έκανε μια προσπάθεια να τα ξαναβρούν όταν ήταν πολύ αργά.

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών.

Η κληρονομιά του είναι περίπλοκη. Αν και έφερε τη διατροφή και την υγιεινή στο προσκήνιο της αμερικανικής ζωής ως ένας από τους πρώτους γκουρού ευεξίας της χώρας, επίσης
υποστήριξε επικίνδυνες και βίαιες ιδέες για τη σεξουαλικότητα και τη φυλή.

Όντας ανήσυχος για την βελτίωση της ανθρωπότητας, επικεντρώθηκε κυρίως στη λευκή φυλή, αλλά αφιέρωσε τη ζωή του και στην πρόοδο. Ίσως η αμφιλεγόμενη εφεύρεσή του για τα Corn Flakes, ένα θρεπτικό δημητριακό με μια επικίνδυνη ιδέα πίσω της, ενσωματώνει καλύτερα απ' οτιδήποτε άλλο τη δυαδικότητά του.
 
από: ati

1 σχόλιο:

  1. ολοι οι ψυχοπαθεις στην Αμερικη γιαυτο παμε κατα διαολου παντου

    ΑπάντησηΔιαγραφή