Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Wenlock που ενέπνευσαν τους Σύγχρονους Ολυμπιακούς

 
Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το 1896, όμως, η Ολυμπιακή φλόγα αναζωπυρώθηκε πρώτα στην μικρή βρετανική πόλη Much Wenlock στο Shropshire.



Το 1850, ένας ντόπιος γιατρός ονόματι William Penny Brookes, εμπνευσμένος από τους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, ίδρυσε στην μικρή βρετανική πόλη Much Wenlock την Ολυμπιακή Επιτροπή (Wenlock Olympian Class) "για την προώθηση της ηθικής, σωματικής και πνευματικής βελτίωσης των κατοίκων της πόλης και της γειτονιάς του Wenlock και ιδίως των εργατικών τάξεων". Ο Brookes ήλπιζε να το επιτύχει αυτό μέσω ενός ετήσιου διαγωνισμού που θα ενθάρρυνε την υπαίθρια ψυχαγωγία και τη δημόσια παρουσίαση της "ικανότητας στις αθλητικές ασκήσεις και την ικανότητα στα πνευματικά και βιομηχανικά επιτεύγματα". Την ίδια χρονιά, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι αγώνες.

Οι πρώτοι αγώνες ήταν ένα μείγμα αθλημάτων, σύγχρονων αλλά και παραδοσιακών, όπως οι αμάδες (πανάρχαια αθλοπαιδιά η σύγχρονη εξέλιξη της οποίας είναι το μπιλιάρδο, το μπόουλινγκ, κλπ), το ποδόσφαιρο και το κρίκετ. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν τρέξιμο, εμπόδια και ποδηλασία. Μερικοί από τους αγώνες περιλάμβαναν διασκεδαστικές εκδηλώσεις όπως αγώνας σε καρότσια με δεμένα μάτια και ένας "Αγώνας Ηλικιωμένων Γυναικών".
 

Εκείνη την εποχή, πολλοί αντιτάχθηκαν στον σκανδαλώδη τρόπο ντυσίματος πολλών ανδρών που εμφανίστηκαν μπροστά σε γυναίκες, διαμαρτυρόμενοι ότι η εκδήλωση θα προκαλούσε μέθη, ταραχές, άσεμνες συμπεριφορές και ότι οι άνδρες θα εγκατέλειπαν τις συζύγους τους. Ωστόσο, τίποτα από αυτά δε συνέβη και οι πρώτοι αγώνες είχαν τεράστια επιτυχία.

Οι αγώνες ενισχύονταν χρόνο με το χρόνο και προσέλκυσαν περισσότερους ανταγωνιστές με νέους διαγωνισμούς. Αυτό με τη σειρά του έφερε περισσότερους θεατές, μέσω μιας οργανωμένης σκηνής και καλύτερης διαφήμισης. Το 1859, όταν ο Brookes άκουσε ότι ο Έλληνας επιχειρηματίας Ευάγγελος Ζάππας διοργάνωσε μια παρόμοια εκδήλωση στην Αθήνα, τα "Ολύμπια", προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει τον αγώνα δρόμου Δόλιχο (δρόμος 1354μ.) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ζάππα και έστειλε χρηματικά έπαθλα 10 λιρών. Ήταν το μεγαλύτερο βραβείο που προσφέρθηκε και κέρδισε ο Πέτρος Βελισάριος από τη Σμύρνη. Ο Βελισάριος έγινε το πρώτο Επίτιμο Μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής του Wenlock.
 
Ο William Penny Brookes
 
Τον επόμενο χρόνο,έφτασε στο Much Wenlock ο σιδηρόδρομος και ο Brookes, ως διευθυντής της Wenlock Railway Company, άρπαξε την ευκαιρία και έκανε πολλούς φίλους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Wenlock εκείνης της χρονιάς. Ο ίδιος επέμεινε ότι οι άντρες της εργατικής τάξης είχαν το δικαίωμα να ταξιδεύουν δωρεάν και αυτό οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή στους αγώνες.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Wenlock οργανώθηκαν αρχικά από την Wenlock Agricultural Reading Society (WARS), αλλά μετά από μια διαφωνία το 1860 με την WARS, η Wenlock Olympian Class διαχωρίστηκε από την WARS και άλλαξε το όνομά της σε "Wenlock Olympian Society". Τον επόμενο χρόνο, ο Brookes υποκίνησε τη δημιουργία ετήσιων Ολυμπιακών Αγώνων του Shropshire. Οι αγώνες διεξήχθησαν σε διάφορες πόλεις κάθε χρόνο και είναι αυτοί οι Ολυμπιακούς Αγώνες που θεωρούνται ότι οι σύγχρονοι άντλησαν έμπνευση για τις πόλεις υποδοχής.
 
 
Ο Brookes έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη σύσταση της Εθνικής Ολυμπιακής Ένωσης με έδρα το Λίβερπουλ. Οι πρώτοι τους Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν το 1866 στο The Crystal Palace του Λονδίνου, με εκπληκτική επιτυχία που προσέλκυσαν πάνω από δέκα χιλιάδες θεατές. Μάλιστα, ο Brookes προσπάθησε να ξεκινήσει Ολυμπιακούς Αγώνες και στην Αθήνα με διαγωνιζόμενους από διάφορες χώρες, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν έδειξε ενδιαφέρον...

Το 1889, ο Brookes κάλεσε τον βαρόνο Πιερ ντε Κουμπερτέν στο Muen Wenlock για να παρακολουθήσει τους αγώνες. Κατά την επιστροφή του στη Γαλλία, ο ντε Κουμπερτέν μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη διαμονή του και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του οικοδεσπότη του να αναζωογονήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γράφοντας, "Εάν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που η Νεότερη Ελλάδα δεν μπόρεσε ακόμη να αναβιώσει εξακολουθούν να επιβιώνουν εκεί σήμερα, οφείλεται όχι στον Έλληνα, αλλά στον Δρ W P Brookes".
 
Ο βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν
 
Τα επόμενα πέντε χρόνια, ο ντε Κουμπερτέν διοργάνωσε μια διεθνή συνάντηση αθλητών και φίλων του αθλητισμού, οδηγώντας τελικά στην ίδρυση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1896, μόλις τέσσερις μήνες μετά το θάνατο του Brookes.

Αν και εκείνη την εποχή η συνεισφορά του Brookes στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων αναγνωρίστηκε στη Βρετανία, ο ντε Κουμπερτέν, στα μεταγενέστερα γραπτά του, προσπάθησε να υποβαθμίσει την επιρροή του, αν και ανέφερε τους ρόλους του Ευάγγελου και Κωνσταντίνου Ζάππα.

Η Wenlock Olympian Society διατηρεί τα αρχικά της ιδανικά και συνεχίζει να διοργανώνει ετήσιους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώνονται κάθε χρόνο σε διάφορα μέρη του Shropshire.

Στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, μία από τις μασκότ ονομάστηκε Wenlock για να τιμήσει των Brookes και το Much Wenlock.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου