Το περίεργο προστατευτικό κάλυμμα κεφαλής μοιάζει σαν να φτιάχτηκε για κάποιον ανόητο, και όχι για έναν βασιλιά.
Ο βασιλιάς Ερρίκος Η' είναι διάσημος για τους αποκεφαλισμούς των συζύγων του, αλλά όχι για αυτά που φορούσε στο κεφάλι του, κάτι που είναι περίεργο, μιας και είχε πολλά παράξενα καλύμματα κεφαλής.
Ο Ερρίκος Η' - πηγή
Το 1541, ο Μαξιμιλιανός Α' της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας δώρισε ένα πολύ παράξενο κράνος στον Ερρίκο Η'. Το κράνος -το οποίο προστατεύει ολόκληρο το κρανίο και χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Αγγλία, τις Κάτω Χώρες και την Ισπανία- ήταν μέρος μιας πανοπλίας που δημιουργήθηκε από τον Konrad Seusenhofer, έναν από τους πιο γνωστούς κατασκευαστές πανοπλιών στην μεσαιωνική Ευρώπη. Η υπόλοιπη πανοπλία έχει χαθεί στο χρόνο και το μόνο που έχει απομείνει είναι αυτό το ασυνήθιστο κράνος.
Με τα σπειροειδή κέρατα, τα γυαλιά και τη μάλλον μεγάλη μύτη, πιστεύεται ότι το κράνος έχει σχεδιαστεί για να απεικονίζει έναν ανόητο, έναν κοινό άνθρωπο της Αυλής, ενώ, για χρόνια, επειδή είναι τόσο περίεργο, πιστευόταν ότι ανήκε στον γελωτοποιό του βασιλιά. Πιθανώς, το κράνος προοριζόταν να φορεθεί κατά τη διάρκεια παρελάσεων και εορτασμών, και αυτό έχει νόημα, γιατί θα φαινόταν εντελώς παράλογο να το φοράει κάποιος σε μια μάχη ενώ επιτίθεται, ας πούμε.
Αρχικά, το κράνος είχε ασημένια και επιχρυσωμένα πάνελ πάνω από πλούσιο, βελούδινο ύφασμα. Τα γυαλιά εφαρμόστηκαν επειδή ο Ερρίκος Η' είχε μυωπία, κάτι που πιστεύεται ότι ίσχυε γιατί μετά το θάνατό του βρέθηκαν δεκάδες γυαλιά στην κατοχή του.
Μετά τον θάνατο του βασιλιά το 1547, πιθανότατα εκτέθηκε ανάμεσα σε άλλα όπλα και πανοπλίες του, ενώ η υπόλοιπη πανοπλία προφανώς έγινε παλιοσίδερα μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Πιθανότατα, το κράνος σώθηκε χάρη στην εξαιρετική εμφάνισή του και έχει παραμείνει ένα από τα πιο αινιγματικά κομμάτια.
Σήμερα, το κράνος βρίσκεται στο Βασιλικό Μουσείο Όπλων στο Λιντς της Αγγλίας και αποτέλεσε έμπνευση για το λογότυπο του μουσείου.
από: atlas obscura και museum-of-artifacts
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου