Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Το σπίτι της Πίπης Φακιδομύτης και εκείνο της συγγραφέας της, Άστριντ Λίντγκρεν


Κάπου στο μεγαλύτερο νησί της Σουηδίας, το Γκότλαντ, είναι το πολύχρωμο σπίτι ενός αγαπημένου φανταστικού χαρακτήρα, της Πίπης Φακιδομύτης.
 
 
Η Πίπη, δημιούργημα της Σουηδής συγγραφέα Άστριντ Λίντγκρεν, ήταν το αστέρι μιας σειράς παιδικών βιβλίων που έγραψε η Λίντγκρεν τη δεκαετία του 1940. Η κοκκινομάλλα, φακιδομύτη Πίπη -Pippi Långstrump, στα σουηδικά- είναι έμπνευση από την κόρη της Lindgren, την Pippi, η οποία λέγεται ότι ζήτησε από τη μητέρα της μια ιστορία για να γίνει καλά, που τελικά χρησίμευσε ως βάση για την επικείμενη σειρά.
 
Σκηνή της τηλεοπτικής σειράς του 1969, με την Inger Nilsson ως Πίπη - πηγή
 
Όπως και ο Πίτερ Παν, η Πίπη είναι ένα ατρόμητο κορίτσι, απρόθυμο να μεγαλώσει, επιλέγοντας αντ' αυτού να ζήσει σε ένα κίτρινο και ροζ σπίτι με το άλογο και την μαϊμού της.
 

Οι φανατικοί της σουηδικής σειράς μπορούν να μπουν στη φαντασία της Πίπης αν επισκεφτούν το Μουσείο Villa Villekulla στο Γκότλαντ. Το Villa Villekulla είναι το αρχικό σπίτι που χρησιμοποιήθηκε για τη μαγνητοσκόπηση των "σύγχρονων" ταινιών με ήρωα την Πίπη. Το σπίτι χτίστηκε το 1902 ως κατοικία αξιωματικών και αργότερα αγοράστηκε και ανακαινίστηκε για την τηλεοπτική σειρά που προβλήθηκε το 1969.
 
Η Πίπη όπως απεικονίζεται από τον Ingrid Vang Nyman στην σουηδική έκδοση του "Pippi Goes On Board" (Η Πίπη καπετάνιος) - πηγή
 
Αργότερα, το σπίτι αγοράστηκε και μεταφέρθηκε στην τρέχουσα εκεί που είναι σήμερα στο Kneippbyn, ένα δημοφιλές πάρκο ψυχαγωγίας στην πόλη Visby, όπου χρησιμοποιήθηκε ως εξωτερικό σετ για τις ταινίες του 1970 "Pippi in the South Seas" (Η Πίπη στις Νότιες Θάλασσες) και "Pippi on the Run" (Η Πίπη το έσκασε). Το 2001-2002, η βίλα ανακαινίστηκε με σκοπό να γίνει μουσείο για να τιμήσει την κληρονομιά της Πίπης.
 

Όσων αφορά την Λίντγκρεν, είναι μια από τους πιο διάσημους συγγραφείς της Σουηδίας. Έγραψε περισσότερα από 30 βιβλία για παιδιά, ενώ η Πίπη έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 75 γλώσσες και έχει προσαρμοστεί σε πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.
 
 
Η Λίντγκρεν ζούσε στο ίδιο σπίτι στην Στοκχόλμη από το 1941 μέχρι το θάνατό της το 2002. Από τότε που πέθανε, η οικογένειά της αποφάσισε να το διατηρήσει στην κατάσταση που ήταν πριν από το θάνατό της και το 2015 το άνοιξαν ως μουσείο στη μνήμη της Λίντγκρεν.
 


Η Λίντγκρεν, πριν γίνει συγγραφέας, εργάστηκε ως δημοσιογράφος και γραμματέας. Το 1944, ένα μυθιστόρημα που έγραψε κέρδισε τη δεύτερη θέση σε έναν διαγωνισμό γραφής. Το 1945, κέρδισε τον ίδιο διαγωνισμό με την Πίπη Φακιδομύτη. Ο πιο διάσημος χαρακτήρας της δημιουργήθηκε όταν η κόρη της Λίντγκρεν, Κάριν, ήταν άρρωστη. Το κορίτσι ζήτησε από τη μητέρα της μια ιστορία, και έτσι δημιουργήθηκε η Πίπη.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου