Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Edwin Herbert Land, ο άνθρωπος πίσω από τις Polaroid


Ο άνθρωπος που εφηύρε τις στιγμιαίες εκτυπώσεις φωτογραφιών και επινόησε μια επαναστατική τεχνολογία φιλμ.
 
 
Ο Edwin Herbert Land γεννήθηκε στις 7 Μαΐου του 1909, στο Bridgeport του Κονέκτικατ. Ήταν Αμερικανός εφευρέτης και φυσικός, του οποίου η διαδικασία για την ανάπτυξη και εκτύπωση φωτογραφιών κορυφώθηκε με μια επανάσταση στη φωτογραφία ισάξια της εφεύρεσης των φιλμ.
 
Ο Edwin Land το 1946 έξω από το εργαστήριό του στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης

Ο Land, ενώ ήταν ακόμα ένας φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ενδιαφέρθηκε για το πολωμένο (polarized) φως, δηλαδή το φως στο οποίο όλες οι ακτίνες ευθυγραμμίζονται στο ίδιο επίπεδο. Αφού πήρε άδεια να απουσιάζει από τα μαθήματα και μετά από εντατική μελέτη και πειραματισμό, κατάφερε το 1932 να ευθυγραμμίσει υπομικροσκοπικούς κρυστάλλους θειικής ιωδοκινίνης και να τους ενσωματώσει σε ένα πλαστικό φύλλο. Το υλικό που προέκυψε, και για το οποίο οραματίστηκε πολλές χρήσεις και ονόμασε φύλλο Polaroid J, ήταν μια τεράστια πρόοδος, καθώς επέτρεπε τη χρήση σχεδόν οποιουδήποτε μεγέθους πολωτή και μείωσε σημαντικά το κόστος.

Το 1932, ίδρυσε στην Βοστόνη μαζί με τον George Wheelwright III, ένα καθηγητή φυσικής στο Χάρβαρντ, το Land-Wheelwright Laboratories. Το 1936, άρχισε να χρησιμοποιεί διάφορους τύπους υλικού Polaroid σε γυαλιά ηλίου και άλλες οπτικές συσκευές. Αργότερα, το Polaroid χρησιμοποιήθηκε σε φίλτρα κάμερας και σε άλλο οπτικό εξοπλισμό.
 
Στις 21 Φεβρουαρίου του 1947, ο Edwin Land έκανε τη πρώτη δημόσια επίδειξη του συστήματος άμεσης εκτύπωσης 
 
Το 1937, ίδρυσε την Polaroid Corporation στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης. Τέσσερα χρόνια αργότερα ανέπτυξε μια ευρέως χρησιμοποιούμενη, τρισδιάστατη κινηματογραφική διαδικασία βασισμένη στο πολωμένο φως. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εφάρμοσε την αρχή της πόλωσης σε διάφορους τύπους στρατιωτικού εξοπλισμού.

Μετά το τέλος του πολέμου, ο Land άρχισε να εργάζεται με ένα στιγμιαίο αναπτυσσόμενο φιλμ. Το 1947 παρουσίασε μια κάμερα -γνωστή ως Polaroid Land Camera- που παρήγαγε μια τελική εκτύπωση μέσα σε 60 δευτερόλεπτα. Σύντομα, η φωτογραφική διαδικασία του Land βρήκε πολλές εμπορικές, στρατιωτικές και επιστημονικές εφαρμογές. Τα επόμενα χρόνια έγιναν πολλές καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μιας έγχρωμης διαδικασίας. Οι κάμερες Polaroid Land του Land, οι οποίες μπόρεσαν να παράγουν ανεπτυγμένες φωτογραφίες μέσα σε ένα λεπτό μετά την έκθεση, έγιναν μερικές από τις πιο δημοφιλείς κάμερες στον κόσμο.
 
Το ενδιαφέρον του Land για το φως και το χρώμα οδήγησε σε μια νέα θεωρία της αντίληψης του χρώματος. Σε μια σειρά πειραμάτων αποκάλυψε ορισμένες συγκρούσεις στην κλασική θεωρία της αντίληψης του χρώματος. Διαπίστωσε ότι το αντιληπτό χρώμα δεν εξαρτάται από τις σχετικές ποσότητες μπλε, πράσινου και κόκκινου φωτός που εισέρχονται στο μάτι. Πρότεινε ότι τουλάχιστον τρεις ανεξάρτητοι μηχανισμοί σχηματισμού εικόνας, τους οποίους ονόμασε αμφιβληστροειδή, είναι ευαίσθητοι σε διαφορετικά χρώματα και συνεργάζονται για να δείξουν το χρώμα που φαίνεται.
 
Ο Land έλαβε περισσότερα από 500 διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τις καινοτομίες του στο φως και τα πλαστικά. Το 1980 αποσύρθηκε ως διευθύνων σύμβουλος της Polaroid, αλλά παρέμεινε ενεργός στον τομέα της έρευνας φωτός και χρώματος, συνεργαζόμενος με το Rowland Institute of Science, ένα μη κερδοσκοπικό κέντρο που υποστηρίζεται από την Rowland Foundation, Inc., μια εταιρεία που ίδρυσε ο Land το 1960. Υπό την καθοδήγηση του Land, οι ερευνητές του Rowland ανακάλυψαν ότι η αντίληψη του φωτός και του χρώματος ρυθμίζεται ουσιαστικά από τον εγκέφαλο και όχι μέσω ενός συστήματος φάσματος στον αμφιβληστροειδή του ματιού, όπως πιστευόταν προηγουμένως.

από: britannica φωτογραφίες: digital camera world

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου