Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Γιατί το κόψιμο από χαρτί πονάει τόσο πολύ;

 
Τα περισσότερα κοψίματα από χαρτί συμβαίνουν στα δάχτυλα και τα χέρια γενικά. Γιατί όμως πονάει τόσο πολύ το κόψιμο από χαρτί ειδικά στο χέρι;
 
 
 
Τα χέρια είναι αρκετά περίπλοκα αισθητήρια όργανα και είναι γεμάτα με αισθητικούς νευρώνες. Αυτοί αισθάνονται τη θερμοκρασία, την πίεση και τον πόνο, και υπάρχουν πολλοί περισσότεροι ανά τετραγωνικό χιλιοστό στα χέρια και τα δάχτυλα απ' ό, τι σε άλλα μέρη του σώματός μας, επομένως, οι τραυματισμοί στα χέρια παρατηρούνται πολύ περισσότερο από παρόμοια τραύματα αλλού. Το ίδιο μικρό κομμάτι χαρτιού που θα κόψει σε μια περιοχή με λιγότερους νευρώνες, όπως, για παράδειγμα, στο πόδι, δε θα στείλει τα ίδια σήματα πόνου στον εγκέφαλο.
 
Αν κάποιος κοπεί από χαρτί στο χέρι, για λίγες μέρες, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το χέρι του. Και αυτό γιατί, αν αγγίξει κάτι, και ενώ το κόψιμο επουλώνεται, το δέρμα συνεχίζει να κινείται και οι άκρες του τραύματος τείνουν να διαχωρίζονται, καθυστερώντας την επούλωση και παρατείνοντας τον πόνο.
 
Τα χέρια είναι πολύ ευαίσθητα, αλλά γιατί το κόψιμο από χαρτί πληγώνει περισσότερο από κοψίματα από άλλα αντικείμενα, όπως πχ τα μαχαίρια;
 
Η λεπίδα ακόμη και ενός αρκετά ακονισμένου μαχαιριού είναι ευθεία και αιχμηρή, σε σχέση με το αμβλύ και εύκαμπτο άκρο ενός κομματιού χαρτιού. Όταν ένα μαχαίρι κόβει το δέρμα, αφήνει ένα σχετικά καθαρό κόψιμο, σε σύγκριση με το χαρτί, το οποίο κάμπτεται λίγο και κάνει περισσότερη μικροσκοπική ζημία στο δέρμα. Επίσης, το χαρτί κάνει πιο ρηχή πληγή από τους περισσότερους άλλους τραυματισμούς. Ένα ρηχό κόψιμο στην επιφάνεια του δέρματος σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος μπορεί να αιμορραγεί μόνο λίγο ή και καθόλου. Όμως, στα χέρια, χωρίς θρόμβο αίματος για την προστασία τους, τα νεύρα γύρω από το κόψιμο εκτίθενται στον αέρα και σε άλλους ερεθιστικούς παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να κάνουν τον πόνο πιο αισθητό και να διαρκεί περισσότερο.
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου