Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Micrarium: Το μουσείο των μικροσκοπικών ζώων


Λέγεται ότι περισσότερο από το 95% των ειδών των ζώων είναι μικρότερα από τον αντίχειρά μας, αλλά τα μεγάλα ζώα είναι εντυπωσιακά στην όψη και η ανατομία τους είναι εύκολο να συσχετιστεί με την δική μας -σκελετός, μάτια και άκρα.
 
 
 
Πολλά μουσεία έχουν χιλιάδες διαφάνειες μικροσκοπικών ασπόνδυλων, αλλά λίγα τα εκθέτουν. Και αυτά πάλι όμως εκθέτουν πολύ λίγες τις οποίες συνήθως έχουν κάτω από ένα μικροσκόπιο. Το Μεγάλο Μουσείο Ζωολογίας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου διαθέτει ένα μουσείο, το Micrarium, που είναι αφιερωμένο στα μικρότερης κλίμακας ζώα. Στο μουσείο υπάρχουν πάνω από δύο χιλιάδες διαφάνειες, πάνω σε τοίχους και από το πάτωμα έως την οροφή, επιτρέποντας στους επισκέπτες να δουν λεπτομέρειες, όπως οι μύες των ποδιών των ψύλλων και η διατομή μιας μύγας. Εκτός από ολόκληρα ζώα, το Micrarium διαθέτει τμήματα μεγαλύτερων ζώων, όπως διαφάνειες καλαμαριών, φαλαινών, μαμούθ και καμηλοπαρδάλεων.
 


Αν και οι δύο χιλιάδες διαφάνειες που διαθέτει το μουσείο είναι πολλές, χάρη στο μέγεθός τους, η συλλογή χωράει άνετα σε ένα δωμάτιο γκαρνταρόμπας και βρίσκεται σε έναν χώρο που πριν ήταν αποθήκη. Στην οροφή έχουν τοποθετηθεί καθρέφτες και έτσι δίνεται την εντύπωση ότι η συλλογή συνεχίζει στο άπειρο.
 
Μια μικρή σουπιά

Ένα ακάραιο
 
"Το Micrarium είναι ένα πείραμα. Προσπαθούμε κάτι νέο χωρίς την παραμικρή ιδέα πώς θα ανταποκριθεί ο κόσμος. Δεδομένου του τεράστιου αριθμού τους -που σημαίνει ότι αν θέλαμε να τις επισημάνουμε μεμονωμένα αυτό θα ήταν αδύνατο- η πρόθεση δεν είναι οι επισκέπτες να πάρουν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με μεμονωμένα δείγματα ή είδη, αλλά να εκτιμήσουν την τεράστια έκταση της ποικιλομορφίας των ασπόνδυλων. Μπορεί να υπάρχουν 30.000.000 είδη στη Γη, σχεδόν όλα τους ασπόνδυλα, οπότε προφανώς ο αριθμός που εμφανίζεται εδώ είναι μικροσκοπικός, αλλά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τα μουσεία", είχε δηλώσει το 2013 κατά το άνοιγμα του μουσείου ο διευθυντής του Jack Ashby.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου