Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se6, Vol 281 (-4)




 
Εντυπωσιακή πτήση πάνω από την κορυφή του Αγίου Όρους
 

Η κορυφή του όρους Άθωνα βρίσκεται στο άκρο της χερσονήσου του Αγίου Όρους σε υψόμετρο 2033 μ.. Αυτή η «Αγία Κορυφή», η οποία τακτικά ενδύεται με λαμπρό χιόνι, που άλλοτε αντανακλά τις ακτίνες του ηλίου και άλλοτε κρύβεται υπό την νεφέλη, ήταν προορισμένη να γίνει «Όρος του φωτός»· διότι η αρχαία λέξις «αίθων» σημαίνει: πυρώδης, αναλαμπών, αστράπτων.
Η κορυφή κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των αγιορειτών. Βλέπουν αυτό το όρος σαν τον άξονα του κόσμου, που ενώνει τον ουρανό και τη γη, σαν το στύλο διά του οποίου οι προσευχές τους ανεβαίνουν προς το Θεό. Αναρίθμητες εικόνες ή χαλκογραφίες δείχνουν την Παναγία στον ουρανό, πάνω από τη χιονισμένη κορυφή του Άθωνος, που εξαπλώνει στον κόσμο το Μαφορίον της, την «αγίαν Σκέπην» της προσευχής της. Εκεί επίσης, κατά μια αρχαία και αδιάρρηκτη παράδοση, οι μοναχοί ανεβαίνουν μερικές φορές για ένα προσωπικό προσκύνημα, για να προσευχηθούν πλησιέστερα προς τον ουρανό και για να λάβουν από το Θεό μια πληροφορία για τις αποφασιστικές στιγμές της ζωής τους.
Στην κορυφή είναι κτισμένος ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Ο ναός κτίστηκε επί οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Γ’ το 1894 και εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1895. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό Ναό, ένα πραγματικό θαύμα στα 2033 μ, κτισμένο από πέτρα που δένει αρμονικά με το περιβάλλον.  Ο Ναός πανηγυρίζει για το Άγιον Όρος στις 19 Αυγούστου!
 
 
Καταφύγι. "Η πιο άγρια παραλία της Ελλάδας"
 
 
Δίπλα στο χωριό Άγιος Δημήτριος, στον δήμο Δυτικής Μάνης, βρίσκεται η απομονωμένη παραλία Καταφύγι. Πρόκειται για μία επιβλητική παραλία με πελώρια βράχια και άγρια κύματα.
Οι φυσιολάτρες θα εκπλαγούν με τις τεράστιες φυσικές μαρμάρινες «εξέδρες» που δημιουργούν τα πετρώματα της παραλίας, δίνοντας στο τοπίο μία άγρια όψη. Όσοι αγαπάνε την περιπέτεια μπορούν να σκαρφαλώσουν και να βουτήξουν από τον περήφανο βράχο ύψους 12 μέτρων που στέκει ακριβώς δίπλα από το νερό.
Στην παραλία βρίσκεται και το σπήλαιο του Καταφυγίου, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας σύμφωνα με τους ειδικού που το έχουν δει. Στο παρελθόν, ένα υπόγειος ποταμός περνούσε από αυτό δημιουργώντας πολλά κανάλια ανάμεσα στα μάρμαρα. Η βέβαιη έκταση των στοών είναι 900 μέτρα αλλά υπολογίζεται πως το πλήρες μέγεθος του είναι 1600 μέτρα. Ο σπηλαιολόγος Γιάννης Πετρόχειλος και ο Σουηδός συνάδελφος του Lindberg εξερεύνησαν ένα μεγάλο μέρος του το 1953. Η εντυπωσιακή είσοδος του με τις μαρμάρινες πλάκες αποτελούσε την εκβολή του ποταμού.
Η παραλία του Καταφυγίου αποτελεί ένα κρυμμένο μυστικό προορισμό άγριας φυσικής ομορφιάς. Σε αυτό το σημείο, που ο Ταΰγετος ακουμπάει την θάλασσα, η φύση πραγματικά οργιάζει και δημιουργεί ένα από τα καλύτερα τοπία της.
 

Hotel Salanti (Ξενοδοχείο Γυμνιστών). Τα εγκαταλελειμμένα πάλαι ποτέ "Σόδομα και Γόμορρα" της Ελλάδας
 
 
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι συχνά η συμπεριφορά των ντόπιων απέναντι στους τουρίστες μπορεί να μην διέπεται από τους στοιχειώδεις κανόνες φιλοξενίας. Συχνά η κοινωνία δεν είναι έτοιμη για να δεχθεί κάτι που είναι πολύ μπροστά από την εποχή του. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτέλεσε το «Σαλάντι», το οποίο, εν έτει 1980, υπήρξε το πρώτο ξενοδοχείο για γυμνιστές στην Ελλάδα. Κτισμένο κατά την εποχή της επταετίας σε μία απομονωμένη και πανέμορφη παραλία της Αργολίδας, φιλοδοξούσε να προσελκύσει τουρισμό από όλη την Ευρώπη. Όπως και έγινε, για λίγο όμως, καθώς ο ιδιοκτήτης είχε υπολογίσει χωρίς τον ξενοδόχο… Το «Σαλάντι» απευθυνόταν αποκλειστικά στους πολυάριθμους ανά την Ευρώπη λάτρεις του γυμνισμού. Το ξενοδοχείο ήταν περιφραγμένο ώστε να αποκλειστεί κάθε επαφή ανάμεσα στους γυμνιστές και στους κατοίκους του γειτονικού χωριού των Διδύμων, που απείχε πέντε χιλιόμετρα, αλλά και για να αποτραπεί η προσέλκυση ηδονοβλεψιών (οι οποίοι… νοίκιαζαν πούλμαν από την Αθήνα). Ωστόσο, οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της εκκλησίας που πρωτοστατεί, και η οποία μιλάει για σοδομίτες, σατανάδες και διαβόλους, είναι έντονες. Κινητοποιούνται, μάλιστα, και πολιτικοί για να συνδράμουν στο θεάρεστο έργο, ενώ το ζήτημα απασχολεί έντονα και τον Τύπο. Εν τέλει, οι κάτοικοι του χωριού εξεγείρονται και καταφθάνουν με καΐκια στην παραλία όπου βρίσκονταν οι γυμνιστές, τους οποίους θα διώξουν κακήν κακώς. Ως εκ τούτου, οι τουρίστες έφυγαν και το ξενοδοχείο έκλεισε το ίδιο κιόλας καλοκαίρι – η «ζημιά» μάλιστα συμπαράσυρε και άλλα τρία ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής, που σύντομα θα έκλειναν. Τα επόμενα χρόνια το ξενοδοχείο θα λειτουργήσει ως «κανονικό» ξενοδοχείο χωρίς όμως να καταφέρει να ορθοποδήσει ποτέ. Σήμερα το ξενοδοχείο «Σαλάντι» παραμένει λεηλατημένο και κλειστό. Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι ένα μόλις χρόνο μετά οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού των Διδύμων εμφανίστηκαν «μετανιωμένοι» για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν τότε, αλλά και για την απώλεια 160 θέσεων εργασίας.


Το «Πηγάδι της Κόλασης»: Η μυστηριώδης τρύπα που βγάζει αφόρητη μυρωδιά και παραμένει ανεξερεύνητη
 
 
Σκεπασμένη από μυστήριο αυτή η μεγάλη τρύπα στο έδαφος θεωρείται το πιο μισητό σημείο στη Γη
Στις άνυδρες ερημιές της ανατολικής Υεμένης βρίσκεται ένα συναρπαστικό φυσικό θαύμα που ονομάζεται Πηγάδι του Barhout. - στο: ethnos.gr
 
 
Η ζωή στην πιο βροχερή πόλη του πλανήτη
 

Στο Mawsynram της Ινδίας βρέχει μόνο τον Ιούλιο το διπλάσιο από όσο βρέχει ολόκληρο τον χρόνο στα Ιωάννινα. Αυτή είναι και η πιο βροχερή πόλη του πλανήτη. - στο: www.oneman.gr
 
 
Αυτές είναι οι καλύτερες παραλίες στην Κορινθία
 

Μία-μιάμιση ωρίτσα από την Αθήνα, η Κορινθία έχει παραλίες για κάθε γούστο: Ερημικές και οργανωμένες, οικογενειακές και… ζευγαρίσιες. - στο: in2life.gr 
 
 
1,5 ώρα από το Λαύριο: Το νησί με τις 99 παραλίες θα κάνει και φέτος τη διαφορά
 

Όταν ακούς «αμέτρητες» μπορεί να πιστέψεις πως υπερβάλουμε, όμως η Κύθνος στολίζεται από 99 παραλίες, όρμους και ορμίσκους, σε μια ακτογραμμή 105 χιλιομέτρων.
Για τους μόνιμους κατοίκους του -1.300 στον αριθμό- το νησί δεν ονομάζεται Κύθνος, αλλά Θερμιά, λόγω των θερμών πηγών που υπάρχουν έως και σήμερα στο νησί. - στο: ethnos.gr
 
 
Αχέροντας Ποταμός: οι μυθικές Πύλες του Άδη
 

Ο ξακουστός ποταμός που ενώνει τρεις νομούς της σύγχρονης Ελλάδας έλαβε από την αρχαιότητα μυθικές διαστάσεις. Φημολογούνταν ότι ήταν το πέρασμα των νεκρών για τον Κάτω Κόσμο, κάτι που επιβεβαιώνει και η ιστοριογραφία της εποχής. - στο: maxmag.gr


Κάλαμος: Το καλά κρυμμένο μυστικό του Ιονίου
 


Ό,τι και να πει κανείς για τα νησιά του Ιονίου θα είναι λίγο. Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Ιθάκη στις πρώτες επιλογές του κοινού, με τους μικρότερους Παξούς και τα πιο απομακρυσμένα Κύθηρα να ακολουθούν. Στα υπέροχα νερά του Ιονίου, ωστόσο, κρύβεται και ένα μικρό νησάκι, ο μυστικός παράδεισος για λίγους που οι διακοπές τους θέλουν να χαρακτηρίζονται από ηρεμία και γαλήνη. Ο λόγος για τον Κάλαμο, το καλά κρυμμένο μυστικό του Ιονίου. - στο: newsbeast.gr
 
 
Η γυναίκα που έριχνε βέλη με το τόξο στα πόδια της. Την απαθανάτισε σε αρχαία πελίκη, Αθηναίος αγγειογράφος
 
Πελίκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βερολίνου (Antikensammlung Berlin)
 
Η πελίκη είναι τύπος αρχαίου ελληνικού αγγείου που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά στα κεραμικά εργαστήρια της Αθήνας στα τέλη του 6ου αιώνα π. Χ., όταν κυριαρχούσε ο ερυθρόμορφος ρυθμός.
Πρόκειται για παραλλαγή του αμφορέα αφού έχει και αυτή δύο λαβές. Όμως διαφέρει, στο ότι έχει πιο ανοικτό στόμιο και πλατύτερη βάση.
Αυτά τα χαρακτηριστικά είχαν ως αποτέλεσμα να μην είναι τόσο χρήσιμο ως μεταφορικό αγγείο, όπως ο αμφορέας, και έτσι χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως αγγείο για αποθήκευση λαδιού ή κρασιού στα σπίτια. Πολλά αγγεία που παρήχθησαν στην Αττική έφεραν πάνω τους ζωγραφικές παραστάσεις εμπνευσμένες κυρίως από τη μυθολογία, αλλά και σκηνές από την καθημερινή ζωή.
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες απεικονίσεις υπάρχει σε πελίκη ενός τέτοιου εργαστηρίου που χρονολογείται τον 4ο αιώνα π.Χ. Δείχνει μία ακροβάτισσα που ρίχνει με τόξο βέλη χρησιμοποιώντας τα πόδια της.
Είναι βέβαιο ότι δεν έχουμε να κάνουμε Με κάποια μυθολογική παράσταση αφού δεν υπάρχει καταγραφή ρίψης βέλους με τον τρόπο αυτό σε καμία αρχαία πηγή.
Πρόκειται λοιπόν κατά πάσα πιθανότητα για ένα πραγματικό πρόσωπο, μία καλλιτέχνιδα που έδινε δημόσια στην Αθήνα παραστάσεις όπου εκτελούσε τη συγκεκριμένη άσκηση. Θα πρέπει να ήταν ιδιαίτερα γνωστή και η παράστασή της εντυπωσιακή ώστε να εμπνεύσει ένα Αθηναίο αγγειογράφο να την απαθανατίσει σε μία πελίκη του που προοριζόταν για κάποιον πελάτη του. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
10 ληστείες έργων τέχνης
 

Η ανεύρεση των κλεμμένων έργων τέχνης του Pablo Picasso και του Piet Mondrian, μου έδωσε την έμπνευση να ψάξω να βρω πόσες τέτοιες αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν υπάρξει στην ιστορία. Και βρήκα 10 μεγάλες κραυγαλέες κλοπές, που ακόμα και σήμερα μοιάζουν κινηματογραφικές- μην σου μυθικές. - στο: nikosonline.gr

 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου