Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Πώς παίρνουν τα πυροτεχνήματα τα χρώματά τους;

 
Κάτι μικρά σφαιρίδια, που ονομάζονται "αστέρια", είναι το κλειδί για τα χρώματα των πυροτεχνημάτων. Αυτά τα αστέρια είναι γεμάτα με διάφορους συνδυασμούς μεταλλικών αλάτων που το καθένα προσθέτει ένα φωτεινό χρώμα στο πυροτέχνημα όταν εκραγεί.
 
 
Δείτε ακόμη:

 
Διαφορετικά χημικά στοιχεία αντιστοιχούν σε διαφορετικά χρώματα: το ανθρακικό στρόντιο είναι για το κόκκινο, το χλωριούχο ασβέστιο για το πορτοκάλι, το νιτρικό νάτριο για το κίτρινο, το χλωριούχο βάριο για το πράσινο και ο χλωριούχος χαλκός για το μπλε. Τα μοβ πυροτεχνήματα δημιουργούνται σαν να δημιουργεί κάποιος το μοβ, αναμειγνύοντας δηλαδή το κόκκινο και το μπλε.

Όταν κάποιος ανάψει το φιτίλι στο εξωτερικό του σωλήνα των πυροτεχνημάτων, η φλόγα αναφλέγει μια θήκη μαύρης σκόνης, που είναι γνωστή ως φορτίο ανύψωσης, η οποία αναγκάζει το κέλυφος που περιέχει τα αστέρια να εκτοξευτούν στον αέρα. Καθώς ανεβαίνουν, ένα φιτίλι με χρονική καθυστέρηση αρχίζει να καίγεται μέσα της και, όταν φτάσει στο μέγιστο ύψος της, το κέλυφος σκάει, προκαλώντας στα αστέρια να χρωματίσουν κάθε σκέλος της έκρηξης.

Το κόκκινο και το πράσινο είναι τα πιο εύκολα χρώματα που δημιουργούνται, ενώ το μπλε είναι πιο δύσκολο. Επίσης, αν κάποιος θέλει το πυροτέχνημά του να διατηρήσει το χρώμα του για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως ακόμη και μέχρι να φτάσει στο έδαφος, ο χρυσός είναι το καλύτερο υλικό.
 
Το κόλπο πίσω από τα ειδικά πυροτεχνήματα που αλλάζουν χρώμα μετά την έκρηξη είναι απλό. Τα αστέρια είναι επενδεδυμένα με πολλά μεταλλικά άλατα. Μόλις φανεί το δεύτερο χρώμα, αυτό σημαίνει ότι τα αστέρια έκαψαν το εξωτερικό στρώμα και έφτασαν σε ένα διαφορετικό μεταλλικό άλας.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου