Κυριακή 11 Ιουλίου 2021

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se6, Vol 282 (-4)


 
 
Αλμυρή Κορινθίας. Η άγνωστη παραλία με την φυσική δροσερή νεροτσουλήθρα που λατρεύουν τα παιδιά
 

Στην Κορινθία και πιο συγκεκριμένα πολύ κοντά στα γνωστά Λουτρά της Ωραίας Ελένης υπάρχει μια εκπληκτική παραλία που συναντά έναν πανέμορφο υδροβιότοπο και κρυστάλλινες αναβλύζουσες πηγές και ολα αυτά συνδέονται με μια φυσική  δροσερή νεροτσουλήθρα.
Το όνομα της Αλμυρή και αν ποτέ την επισκεφθείτε θα σας μείνει αξέχαστη τόσο για τα πεντακάθαρα νερά της όσο και για τις στιγμές διασκέδασης που θα προσφέρει τόσο σε εσάς όσο κυρίως και στα μικρά παιδιά που θα έχετε μαζί σας.
Μια παραλία που θα την λατρέψετε και θα θέλετε να πάτε ξανά και ξανά
 
 
Αμμόλοφοι Καβάλας
 

Τρία χιλιόμετρα λευκής αμμουδιάς, δίπλα από κρυστάλλινα νερά. Η μαγευτική παραλία των Αμμόλοφων, στην Καβάλα, βρίσκεται μέσα στις 10 καλύτερες παραλίες της χώρας.
Το σμαραγδένιο χρώμα των νερών δημιουργεί στον επισκέπτη τη ψευδαίσθηση πως βρίσκεται σε κάποια εξωτική παραλία! Γι’ αυτό ίσως την αποκαλούν και «Καραϊβική της Ελλάδας». Στα 16 χιλιόμετρα από την Καβάλα, η Νέα Πέραμος συναγωνίζεται σε ομορφιά τα πιο γνωστά τουριστικά μέρη της Ελλάδας, αφού διαθέτει εκπληκτικές παραλίες. Απέναντι από την παραλία οι παραθεριστές βλέπουν μια βραχονησίδα γνωστή ως Φιδονήσι.
Η παραλία των Αμμόλοφων κατατάσσεται στη λίστα των δέκα ωραιότερων παραλιών της Ελλάδας. Βρίσκεται μόλις 18 χλμ. από την Καβάλα και 2 χλμ. από τη Νέα Πέραμο. Αερολήψη: Σάββας Τσανουσίδης Η παραλία χωρίζεται σε τρία τμήματα με την παρουσία βράχων και τα ονόματα αυτών ξεκινώντας από τα ανατολικά προς τα δυτικά είναι: πρώτοι Αμμόλοφοι, δεύτεροι Αμμόλοφοι και τρίτοι Αμμόλοφοι.
 
 
Το απόλυτο γαλάζιο στο εξωτικό Αγκίστρι
 
 
Ακριβώς απέναντι από το κεντρικό λιμάνι της Αίγινας, υπάρχει ένα καταπράσινο νησί, για την ακρίβεια το τρίτο νησί σε αναλογία πρασίνου στην Ελλάδα, το οποίο για πολλά χρόνια παρέμενε στη σκιά της μεγάλης του «αδερφής».
Στα χρόνια του Ομήρου είχε την ονομασία Κεκρυφάλεια, δηλαδή «στολισμένη κεφαλή» και στα κείμενά του εμφανίζεται σαν σύμμαχος της Αίγινας στον Τρωικό Πόλεμο. Μαζί λοιπόν με την Αίγινα αλλά και τα γύρω νησιά αποτέλεσαν το Βασίλειο του μυθικού Βασιλιά Αιακού, γιου του Δία και της νύμφης Αίγινας.
Η τωρινή του ονομασία αποδόθηκε στο νησί για έναν και μόνο λόγο… εξ΄ αιτίας της φυσικής του ομορφιάς οι ταξιδιώτες γοητεύονταν και «αγκιστρώνονταν» για πάντα στο νησί…
Και ενώ πολλοί γνωρίζουν την ύπαρξή του Αγκιστρίου, λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν το αρχαιολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, μιας και σε όλη τη δυτική του πλευρά, λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, υπάρχουν βυθισμένες αρχαιότητες, ενώ μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η Απόνησος, μια θαυμάσια καταπράσινη περιοχή στα νοτιοδυτικά του νησιού.
Άξιο αναφοράς είναι και η ονομασία «πράσινο νησί» που του αποδόθηκε το 2011 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Πρόκειται για έναν ανερχόμενο προορισμό του Σαρωνικού, μόλις μια ώρα από το λιμάνι του Πειραιά, ο οποίος προσφέρεται για μονοήμερες αλλά και ολιγοήμερες αποδράσεις, με απίστευτη φυσική ομορφιά, φιλόξενους ανθρώπους, καταγάλανα δροσερά νερά, πανέμορφες αμμουδερές οικογενειακές παραλίες, αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή, για όσους το επιθυμούν αλλά και το αντέχουν ταυτόχρονα.
Τα δύο φυσικά λιμάνια του, αυτό της Σκάλας αλλά και του Μεγαλοχωρίου, καλωσορίζουν με τα αμμουδερά καταγάλανα νερά τους όλους τους επισκέπτες που τα προσεγγίζουν. Δύο ακόμα οικισμοί, το Μετόχι αλλά και τα Λιμενάρια αποτελούν όλη την «περιουσία» του νησιού, που σίγουρα όμως θα αποζημιώσουν τους επισκέπτες, όχι μόνο με το φυσικό κάλλος τους, μα κυρίως με την προσεγμένη τουριστική υποδομή και την ευχάριστη φιλοξενία των κατοίκων του.
Όσο για την ακτογραμμή του νησιού με τους δαντελωτούς όρμους, άλλους γεμάτους με ολόχρυση άμμο και άλλους με σμιλεμένα από τη θάλασσα βράχια, αποτελεί μια ευχάριστη θαλάσσια διαδρομή που καλεί σαν σύγχρονη «σειρήνα» τον επισκέπτη σε μια μόνιμη εξάρτηση από τον παράδεισο που δημιουργούν και που σίγουρα θα τον «αγκιστρώσουν» για μια ολόκληρη ζωή… 
 
 
Παραλία ΚΑΠΕ Σούνιο.Η παραλία με τα 99 σκαλοπάτια που σε ταξιδεύει σε Ελληνικό νησί
 

Λίγο πριν από τα Λεγραινά στον δρόμο που οδηγεί στο Σούνιο υπάρχει μια πινακίδα που αναγράφει ιδιοκτησία ΚΑΠΕ.Θα ακολουθήσετε τον χωματοδρομο που καταλήγει σε μια καντινα θα κατεβείτε 99 σκαλοπάτια και τότε θα βρεθείτε στο Ναυάγιο της Ζακύνθου η σε κάποια άγρια Ικαριώτικη παραλία η στον Φάραγγα της Πάρου η τέλος πάντων όπου σας ταξιδέψει ο νους σας.
 Σίγουρα πάντως δεν θα πιστεύεται πως βρίσκεστε  1` ωρα το πολύ από το κέντρο της Αθήνας  και πως αυτός ο επείγιος παράδεισος βρίσκεται καλά κρυμμένος μεν αλλά τόσο κοντά σας! 
 
 
Δρακόλιμνη Γκίστοβα 2350 μέτρα, ο Γράμμος από ψηλά
 

Η λίμνη Γκιστόβα είναι μια αλπική λίμνη στα σύνορα της Ελλάδας και της Αλβανίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 2.350 μ. στο βουνό Γράμμος. Τα πλησιέστερα χωριά είναι τα Στάρια στην Αλβανία και ο Γράμος στην Ελλάδα.
Υπάρχουν διάφοροι μύθοι γύρω από την προέλευση ονομασίας της Δρακόλιμνης. Ο ένας μιλά για μια βρύση που βρισκόταν μέσα στο Αλβανικό έδαφος. Εκεί κάποιος ληστής συνέλαβε γυναίκες και τις ανάγκασε να χορέψουν γυμνές μπροστά του. Από αυτό το χορό πήρε το όνομα της η βρύση αλλά και η λίμνη. 
Υπάρχει και η άλλη εξήγηση όμως που μιλά για έναν καλόκαρδο δράκο. Οι κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν να τον διώξουν και τον οδήγησαν μακριά από το χωριό, ψηλά στις κορυφές του Γράμμου. Ο δράκος πικραμένος από τους ανθρώπους, παρακάλεσε να ξεκουραστεί για λίγο και εκεί, πάνω από το αγαπημένο του χωριό, έβγαλε ένα δάκρυ που αποτέλεσε την πρώτη μικρή Δρακόλιμνη. - στο: mixanitouxronou.gr
 

Απείρανθος Νάξος: Το χωριό στις Κυκλάδες με την κρητική καταγωγή
 



Αν υπάρχει ένα νησί στις Κυκλάδες που εκτός από τις εκπληκτικές του παραλίες, φημίζεται και για τα εξίσου όμορφα και γραφικά χωριά στην ενδοχώρα του, αυτό σίγουρα είναι η Νάξος. Παρόλο που η ονειρική ακτογραμμή της προσελκύει πλήθος επισκεπτών τα τελευταία χρόνια, τα παραδοσιακά χωριά του νησιού, είναι εκείνα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και προκαλούν έκπληξη σε εκείνους που δεν γνωρίζουν για τον «πλούτο» του νησιού. Ανάμεσα σε αυτά και η Απείρανθος, με μια ιδιαιτερότητα που την κάνει μοναδική: την κρητική καταγωγή των κατοίκων της. - στο: newsbeast.gr
 
 
Βόρειο Αιγαίο: Ένας ολόκληρος κόσμος σε δέκα νησιά
 


Δεν έχουν σημασία τα τετραγωνικά τους χιλιόμετρα, με έναν μαγικό τρόπο τα νησιά, σε αυτή τη γωνιά του Αιγαίου, έχουν χωρέσει τα πάντα! - στο: travelgreece.news247.gr
 
 
Σκάλα Τζαβέλαινας: το θρυλικό μονοπάτι
 

Η Σκάλα της Τζαβέλαινας είναι ένα πανέμορφο μονοπάτι της Θεσπρωτίας.
Συγκεκριμένα, το μονοπάτι ξεκινά από το χωριό Γλυκή στον Αχέροντα και βρίσκεται στα αριστερά της μεταλλικής γέφυρας στη Γλυκή.
Πρόκειται για ένα ορεινό μονοπάτι που κάθε βράχος αντιστοιχεί σε ένα σκαλοπάτι.
Το μονοπάτι βρίσκεται από τις πηγές Αχέροντα προς τα Σουλιωτοχώρια. - στο: maxmag.gr
 
 
«Μπρατσάκια»: Η παρ’ ολίγον τραγική ιστορία πίσω από τη δημιουργία τους
 

Εμπνευστής της σωτήριας εφεύρεσης, ήταν ένας Γερμανός ναυαγοσώστης, ονόματι Μπέρναρντ Μάρκβιτς, ο οποίος ποτέ δεν φανταζόταν ότι η ήσυχη οικογενειακή του ζωή θα άλλαζε τόσο απότομα και τόσο ριζικά.
Ο ίδιος ήταν 36 χρονών όταν η τρίχρονη τότε κόρη του έπεσε σε μια λιμνούλα και παραλίγο να πνιγεί, το 1956.
Το σοκ του Μπέρναρντ ήταν τόσο μεγάλο, καθώς η κόρη του σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, που αποφάσισε να βρει έναν τρόπο για να σώσει όλα τα παιδιά του κόσμου, κάνοντας το μπάνιο ασφαλέστερο για αυτά. - στο: ieidiseis.gr
 
 
Ο... Άτλαντας των ποιημάτων του Νίκου Καββαδία 
 
 
Πού βρίσκονται όλα εκείνα τα μέρη για τα οποία γράφει στα ποιήματα του - στο: janus.gr
 
 
Η στοιχειωμένη έκθεση της Toyota στα κατεχόμενα της Κύπρου 
 


Στη νεκρή ζώνη της Αμμοχώστου, ανάμεσα σε σπίτια και επιχειρήσεις οι οποίες εγκαταλείφθηκαν το καλοκαίρι του 1974 βρίσκεται και το «γκαράζ Παυλίδη», οι εγκαταστάσεις οι οποίες φιλοξενούσαν -μεταξύ άλλων- την αντιπροσωπεία της Toyota.
Πριν από 47 χρόνια, στο «γκαράζ Παυλίδη» εγκλωβίστηκαν σχεδόν 50 αυτοκίνητα, πολλά από τα οποία είχαν διανύσει μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα, δηλαδή την απόσταση που χώριζε το λιμάνι της Αμμοχώστου από τον εκθεσιακό χώρο της Toyota.
Αρκετά από αυτά λεηλατήθηκαν, πριν ακόμα οι ειρηνευτικές δυνάμεις του Ο.Η.Ε εγκατασταθούν στην περιοχή, άλλα στέκονται υπομονετικά εκεί περιμένοντας την τύχη να τους χαμογελάσει. - στο: carandmotor.gr


Hotel du Cap-Eden-Roc: Ιστορίες από το θρυλικό ξενοδοχείο της Μεσογείου -Οι κρυφοί έρωτες, από τον JFK ως την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και οι ιδιοτροπίες των σημερινών σταρ
 

Το Hotel du Cap-Eden-Roc είναι το ξενοδοχείο όπου η Ελίζαμπεθ Τέιλορ φλέρταρε για πρώτη φορά με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, η Κέιτ Μος βρέθηκε αντιμέτωπη με προβλήματα επειδή φορούσε ελάχιστα ρούχα, ενώ η Μάρλεν Ντίτριχ είχε μια σχέση με τον Τζο Κένεντι –και μπορεί να ήθελε να κάνει και με τον γιο του, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.
Και το ξενοδοχείο αυτό μπορεί να υπερηφανεύεται για την ευπρέπειά του, αλλά όμως δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα, όπως αποδεικνύουν οι πλούσιοι και διάσημοι που πέρασαν κάποτε τις πύλες του. Σκαρφαλωμένο σε ένα βραχώδες ακρωτήριο έξω από την Αντίμπ και περίπου στα μισά της διαδρομής μεταξύ Σεν Τροπέ και Μονακό στη Γαλλική Ριβιέρα, το ξενοδοχείο αυτό αποτελεί εδώ και γενιές μια απόδραση για τους βασιλιάδες και τις βασίλισσες της λογοτεχνίας, της τέχνης, της μουσικής και του κινηματογράφου. - στο: iefimerida.gr
 
 
Βρες τον ένοχο: Θανατηφόρα κληρονομιά, εμπνευσμένη ληστεία
 

Ο Σοφιανός κοιτούσε ευλαβικά τον πίνακα με τους τρεις κύκλους, τον άνοιξαν, και από μέσα ξεπρόβαλλε το πορτραίτο μιας γυναίκας... Ήταν τόσο εντυπωσιακό που οι αστυνομικοί σταμάτησαν να δουλεύουν και άναψαν τσιγάρο. - στο: menshouse.gr
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου