Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Ένα μνημείο στην Ραβέννα της Ιταλία και ο θρύλος του

 
Ο θρύλος για το νεκρικό μνημείο του Guidarello Guidarelli λέει ότι οποιαδήποτε γυναίκα το φιλήσει θα παντρευτεί σύντομα.
 
 
 
Πάνω από 20 χρόνια μετά τη δολοφονία του Guidarello Guidarelli, ενός αξιωματούχου του γιου του Ροδρίγου Βοργία (μετέπειτα πάπας Αλεξάνδρος ΣΤ') και αδερφού της Λουκρητίας Βοργία, Καίσαρα Βοργία, στο Palazzo Monsignani της Ίμολα, ένας γλύπτης ονόματι Tullio Lombardo αφιέρωσε αυτό το αριστούργημα στον άτυχο ιππότη το 1525.
 

Μετά τη δημιουργία του, στο πέρασμα των αιώνων, το μνημείο έγινε θρυλικό σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τους θρύλους, κάθε γυναίκα που θα φιλήσει το άγαλμα θα παντρευτεί τον ίδιο χρόνο, ενώ η ήδη παντρεμένες θα αποκτήσουν ένα τόσο όμορφο παιδί όσο ήταν και ο Guidarelli.

Η ιστορία έγινε πολύ δημοφιλής, ειδικά κατά τη ρομαντική περίοδο του 19ου αιώνα, που πολλές γυναίκες από όλο τον κόσμο έστελναν ερωτικές επιστολές στο άγαλμα και ένα γραφείο στη Ραβέννα διαχειριζόταν όλη την αλληλογραφία.
 

Από καλλιτεχνικής άποψης, υπάρχει έντονη αντίθεση μεταξύ της στυλιζαρισμένης πανοπλίας και του πολύ λεπτομερούς, ρεαλιστικού προσώπου, που μεταδίδει την αγωνία και τον πόνο του ανθρώπου του οποίου η ζωή αφαιρέθηκε βίαια. Το άγαλμα θεωρείται αριστούργημα και πολλά μουσεία σε όλο τον κόσμο ήθελαν ένα αντίγραφό του.

Όταν το 2004 το μνημείο καθαρίστηκε από τα κραγιόν εκτιμήθηκε ότι περισσότερες από ένα εκατομμύριο γυναίκες έχουν φιλούσαν τον Guidarelli.
 

Το όμορφο μνημείο βρίσκεται στο Μουσείο Τέχνης της Ραβέννα και πλέον στεγάζεται σε γυάλινη θήκη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου