Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Ιστορίες εκτελέσεων, Μέρος 5ο: Όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Grover Cleveland υπηρέτησε ως εκτελεστής

Άγαλμα του Γκρόβερ Κλίβελαντ έξω από το Δημαρχείο στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης - πηγή
 
Η ιστορία των προέδρων των ΗΠΑ είναι γεμάτη με... ανωμαλίες.



Για παράδειγμα, ο 15ος πρόεδρος, ο Τζέιμς Μπιουκάναν, είναι ο μόνος πρόεδρος που παρέμεινε εργένης σε ολόκληρη τη θητεία του. Ο Γούντροου Ουίλσον, ο 23ος πρόεδρος, είναι ο μόνος με διδακτορικό. Ο 38ος πρόεδρος και 40ος αντιπρόεδρος, ο Τζέραλντ Φορντ, είναι ο μόνος που διοργάνωσε χορό στον Λευκό Οίκο. Ο 43ος πρόεδρος, ο Τζορτζ Μπους, είναι ο μόνος που έτρεξε σε μαραθώνιο. Υπάρχει όμως και ο Στίβεν Γκρόβερ Κλίβελαντ, ο 22ος και 24ος πρόεδρος, ο μόνος που έχει υπηρετήσει ως εκτελεστής.
 
Ο "Μεγάλος Στίβι", όπως ήταν γνωστός τότε, όταν ήταν ο Σερίφης της Κομητείας Έρι, μια θέση στην οποία εξελέγη το 1870 σε ηλικία 30 χρόνων, αφαίρεσε τη ζωή δύο εγκληματιών.
 
Ο πρώτος που συνάντησε τη θηλιά του εκτελεστή ήταν ο 28χρονος Patrick Morrissey, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία της μητέρας του με ένα ψωμομάχαιρο κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας για λεφτά, ενώ ήταν μεθυσμένος. Γνωρίζοντας ότι ο σερίφης Κλίβελαντ πάλευε μέσα του με την εκτέλεση και ήταν αντίθετος με τον απαγχονισμό, ο βοηθός Ρίτσαρντ Χάρις προσφέρθηκε εθελοντικά το κάνει εκείνος. Ο μετέπειτα πρόεδρος είχε το δικαίωμα να διορίσει έναν αναπληρωτή έναντι 10 δολαρίων, αλλά τελικά αρνήθηκε, θεωρώντας ότι έπρεπε να είναι ο ίδιος ο εκτελεστής.

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1872, ο Κλίβελαντ πίεσε τον μοχλό που άνοιξε την καταπακτή κάτω από τον Morrissey. "... αυτή η μικρή τραγωδία αρρώστησε τον κ. Κλίβελαντ για αρκετές μέρες", ανέφερε αργότερα η The New York Times.
 
Αυτή όμως δεν ήταν η μοναδική εκτέλεσή του.

Η δεύτερη εκτέλεση ήταν ακόμη χειρότερη. Ο John Gaffney είχε καταδικαστεί για το θανάσιμο πυροβολισμό ενός άνδρα στο κεφάλι ενώ έπαιζαν χαρτιά. Όπως και με τον Morrissey, ο Gaffney καταδικάστηκε σε θάνατο δια απαγχονισμού. Για άλλη μια φορά, ο Κλίβελαντ επέμενε να εκτελέσει ο ίδιος την ποινή. Δυστυχώς όμως, όταν ο σερίφης τράβηξε τον μοχλό, η πτώση έσπασε τον λαιμό του Gaffney αλλά δεν τον σκότωσε. Ο άμοιρος άντρας χρειάστηκε 23 λεπτά για να πεθάνει.

Ο Κλίβελαντ, πριν επιστρέψει στην νομική του καριέρα, παρέμεινε σερίφης μόνο για μία θητεία. Η προϊστορία του όμως, δεν τον άφησε. Όταν έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος, οι αντίπαλοί του τον αποκαλούσαν "Buffalo Hangman" (Κρεμαστής του Μπάφαλο).

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου